Alcaraz-Ruud: el nou rei del tenis mundial sortirà de la final de l'Open dels Estats Units
Qui s'imposi a la final que disputaran dos joves que no han guanyat mai un títol de Grand Slam passarà a liderar el rànquing de l'ATP
BarcelonaHa arribat el dia. Una nova generació ha fet miques el sostre que durant més d'una dècada ningú semblava capaç de trencar. L'era del triumvirat Federer-Nadal-Djokovic s'acaba i el jugador que guanyi aquest diumenge l'Open dels Estats Units serà el nou número 1 mundial. En una banda de la pista, el jove de 19 anys Carlos Alcaraz. Davant seu, el noruec Casper Ruud, de 23.
Sense Djokovic, arraconat per no voler fer cas de la ciència i vacunar-se, amb un Federer lesionat que fa mesos que no juga i amb Nadal patint de mal a l'esquena i al peu, l'Open dels Estats Units ha servit per anunciar una nova era, just en una temporada que va començar amb Nadal allargant més els seus anys de glòria. Si els tres primers Grand Slams de la temporada van servir per demostrar que Nadal i Djokovic encara tenen corda per seguir donant guerra, sota els seus nassos s'ha anat cuinant la revolució que ha esclatat als Estats Units. No es tracta només de l'edat i els problemes dels tres grans dominadors del tenis els últims anys, també del nivell de joc d'aquests joves que volen derrotar els homes dels quals tenien pòsters a l'habitació no fa gaire.
La final de Flushing Meadows (22 h, Eurosport) servirà perquè Ruud o Alcaraz guanyin el seu primer torneig gran i, de pas, s'enfilin a la primera posició del rànquing de l'ATP. Alcaraz, de 19 anys, va arribar a Nova York com a número quatre del món. Un triomf aquest diumenge li permetria avançar tres posicions dilluns, mentre que Ruud escalaria sis posicions en un sol torneig, fet que suposaria un rècord absolut. "És increïble poder lluitar per grans coses; és la meva primera vegada a la final. Veig la primera posició al rànquing, però alhora segueix estant molt lluny. Ruud té un gran nivell i es mereix ser a la final", va dir Alcaraz, que va afegir: "He somiat més en ser número 1 mundial que no pas en guanyar un gran torneig". De moment no ha aconseguit cap de les dues coses, però sembla impossible imaginar que no ho aconseguirà si amb 19 anys juga així. Si guanya la final, de fet, serà el número 1 més jove de tots els temps. De moment, aquest rècord pertany a l'australià Lleyton Hewitt, que va assolir el cim del rànquing el 2001, amb vint anys i nou mesos. El segon més jove fins ara era el rus Marat Safin, que va fer-ho amb vint anys i deu mesos, just abans de l'inici del regnat de Federer, Nadal i Djokovic.
Tiafoe, un digne rival
Alcaraz ha arribat a la final seguint el camí més llarg: encadenant tres partits consecutius de cinc sets. Primer, contra el croat Marin Cilic als vuitens. I si el seu partit de quarts de final davant de l'italià Jannik Sinner va ser el segon més llarg de la història del torneig, amb més de cinc hores de patiment, en semifinals també ha necessitat cinc sets per superar la revelació local, el nord-americà Frances Tiafoe: 6-7, 6-3, 6-1, 6-7 i 6-3. Alcaraz aspira a ser el campió de l'Open dels Estats Units més jove des de Pete Sampras el 1990, amb 19 anys i un mes. El jove deixeble de Juan Carlos Ferrero, que va debutar al circuit professional amb 14 anys i aquest 2022 ha guanyat els seus primers torneigs, dos dels quals Màsters 1.000, està a un pas de fer el seu gran salt endavant sobre la pista ràpida de Flushing Meadows amb el seu joc espectacular. "No m'havia enfrontat mai a un rival que sap moure's així de bé sobre la pista", va dir divendres Tiafoe, de 22 anys. El nord-americà, de 22 anys, va guanyar el primer set gràcies al seu demolidor primer servei, però Alcaraz va demostrar després la fortalesa mental que el caracteritza. Ara bé, el murcià va topar en el quart set de nou amb un Tiafoe que s'ha endut absolutament tots els tie breaks que ha disputat en aquest torneig. Al cinquè, Alcaraz va fer bons els pronòstics.
Cada cop que un punt s'allargava el guanyava Alcaraz. Arribava a totes les pilotes i tornava cops impossibles. En canvi, si Tiafoe aconseguia punts curts, especialment amb el seu servei, somiava. Fill de dos refugiats de guerra de Sierra Leone, Tiafoe ha emocionat el públic local. Va aprendre a jugar a tenis gràcies a la feina del seu pare, un paleta que va passar a ser vigilant del club esportiu en la construcció del qual havia treballat. Pocs tenistes amb un origen així d'humil han fet camí fins arribar a unes semifinals d'un Grand Slam. I avui Michelle Obama l'aplaudia. "Ha guanyat el tenis. Naturalment, fa mal perdre, però ha estat un gran espectacle. Poder jugar davant aquesta gent m'esperona a treballar més", va dir un Tiafoe que va admetre que "els anys vinents Alcaraz serà un gran problema per a tots nosaltres".
Segona final de Casper Ruud
El rival d'Alcaraz serà Casper Ruud, que arriba a la final per la porta gran. Si Alcaraz necessita cinc sets, l'escandinau opta per la via ràpida. Al rus Karen Katxanov el va derrotar a la semifinal en quatre sets (7-6, 6-2, 5-7 i 6-2), però abans havia derrotat Berrettini en tres sets als quarts de final. El noruec ha anat endollant-se a mesura que avançava el torneig, després d'un ensurt en cinc sets als vuitens de final contra Tommy Paul. A les semifinals gairebé no ha comès errades. Ruud, primer jugador de Noruega en arribar a una final d'un torneig gran quan va perdre aquest mateix any contra Rafa Nadal, intentarà ara conquerir el primer lloc mundial si derrota Alcaraz. Als 23 anys, ha guanyat nou títols, però cap en un torneig del Màsters 1.000. El deixeble de l'acadèmia de Rafa Nadal a Manacor, on va passar molts estius entrenant, necessita un primer triomf per demostrar que pot ser un dels jugadors que dominin el tenis mundial els pròxims anys. Els experts no dubten que qui hi serà, segur, serà Alcaraz.