Tenis

Djokovic, entre el ressorgiment a Wimbledon i la caiguda lliure en els rànquings

El tenista serbi es desploma en la classificació ATP i el seu futur és incert

Djokovic va superar Berrettini en quatre sets i ja suma 20 títols del Grand Slam en la seva carrera.
Oriol Cartró
26/06/2022
3 min

BarcelonaEl rànquing ATP ha patit una revolució en les últimes setmanes, i el més perjudicat ha sigut Novak Djokovic. El tenista serbi, que abans del recent Roland Garros estava en la primera posició, en la pròxima actualització del rànquing caurà fins a la setena posició. No estava tan avall des del 2018, quan va patir una lesió al colze i va descendir fins al 22è lloc. Djokovic ha cedit el tron al tenista rus Daniïl Medvédev i el futur no és esperançador.

Djokovic no podrà recuperar posicions al rànquing de forma automàtica, ni tan sols a Wimbledon, on va guanyar l'any passat. El torneig londinenc va prohibir fa unes setmanes la participació dels tenistes russos i bielorussos per la invasió a Ucraïna. Per això, l'ATP i la WTA van decidir deixar-lo sense puntuació. "La decisió de Wimbledon soscava el principi de mèrit i no discriminació, i la integritat del sistema de classificació", va comentar l'ATP, que també va decidir deixar de computar els punts de l'edició anterior, en què el serbi, com a guanyador, en va sumar 2.000. És després d'aquesta retallada que Djokovic, que debuta aquest dilluns en primera ronda a Londres contra el coreà Kwon Soon-woo, s'ha vist força perjudicat en el rànquing.

A més, i a causa de la seva negativa a vacunar-se, tampoc podrà disputar el US Open, que s'ha de jugar entre finals d'agost i principis de setembre, i podria tornar a repetir la situació que va viure a Austràlia. La normativa del US Open sí que permetrà la participació de tenistes russos i bielorussos, però impedirà la presència de jugadors que no estiguin vacunats contra el covid. I és que el tenista serbi s'ha jugat el coll aquest any per sustentar la seva teoria. Fins i tot va comentar que preferia arriscar la seva carrera abans que vacunar-se: "Els principis de la presa de decisions sobre el meu organisme són més importants que qualsevol títol o qualsevol altra cosa. Estic intentant estar en sintonia amb el meu cos tant com puc", va afirmar Djokovic en una entrevista a la BBC, després de la polèmica a Austràlia.

Segons Enric Jové, expert en màrqueting esportiu, no haver-se vacunat "pot passar factura" a Djokovic. "La seva procedència (Sèrbia) no l'ajuda com a imatge de marca i en el món del màrqueting", afegeix. D'altra banda, en el seu moment, Lacoste, la marca de roba i altres articles, ja va reconsiderar el contracte de patrocini que tenia amb el jugador serbi després d'Austràlia. Per a Jové, "Lacoste pot sobreviure sense tenir patrocinis amb el món del tenis, ja que no depenen tant del patrocini esportiu. El contrari passa amb Nike o Adidas, que sí que ho necessiten i, per tant, no poden desprendre's d'actius tan valuosos, com en aquest cas de Djokovic". Tot i això, si aquestes marques han de considerar actius, coincidir amb històrics com Rafa Nadal o Roger Federer "de ben segur que no l'ajudarà, ja que si haguessin d'escollir potser escollirien tenir contractes de patrocinis amb Nadal o Federer abans que amb el polèmic Djokovic".

Perillen les ATP Finals

Djokovic pot veure compromesa fins i tot la seva participació en les ATP Finals, el torneig que es disputa al final de cada temporada amb la participació dels vuit millors classificats a finals d'any. Quan el serbi caigui fins a la setena posició, estarà a la vora de caure al precipici i no disputar un torneig que ja va perdre l'any passat, precisament, contra qui ha posat fi al seu regnat, Medvédev.

El pitjor és que Djokovic ho té complicat per recuperar terreny a través d'altres tornejos que s'han de disputar pròximament. Al Masters 1000 de Cincinnati o el del Canadà també es necessita una vacunació completa contra el coronavirus, i per això Djokovic no podria participar-hi per intentar pujar posicions en la classificació general de tenistes.

Diners com a mètode de seducció

Com que no hi haurà un repartiment de punts per al rànquing ATP per l'exclusió dels tenistes russos i bielorussos a Wimbledon, molts tenistes tenien dubtes a l'hora de participar-hi o no. El torneig londinenc ha volgut dissipar tots aquests dubtes a cop de talonari, oferint els premis econòmics més importants de la seva història. Wimbledon ha posat sobre la taula un pot de 40 milions de lliures (47 milions d'euros), dels quals n'entregarà 2 (2,4 d'euros) als campions tant en categoria masculina com femenina. Només per participar-hi, els tenistes que juguin la primera ronda guanyaran 50.000 lliures (55.000 euros), un increment de més del 4% respecte a l'última edició.

En l'edició masculina, Rafa Nadal partirà com a cap de sèrie número 2. Tot i els problemes al peu, i després de guanyar enguany a Austràlia i a París, el manacorí vol seguir fent història, però en les cites de preparació a la gespa no ha fet un bon paper. També jugarà a Londres el joveníssim Carlos Alcaraz. En el quadre femení, en què el protagonisme serà per a Serena Williams, la catalana Paula Badosa vol millorar els vuitens de final del curs passat. Nadal debuta dimarts contra Cerundolo i Badosa el mateix dia contra Chirico.

stats