BARÇA

Teixeira, l’aliat de Rosell que tremola

Ricardo Teixeira amb el secretari general de la FIFA, Jérôme Valcke, durant una roda  de premsa el 2012, poc abans de dimitir.
i Toni Padilla
23/05/2017
5 min

BarcelonaLa justícia brasilera porta anys investigant Ricardo Teixeira, expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF). L'Audiència Nacional investiga ara si l'expresident blaugrana Sandro Rosell, bon amic seu, forma part d'una presumpta xarxa de cobrament de comissions irregulars obtingudes gràcies a la venda de drets d'imatge de la selecció brasilera de futbol i al capdavant de la qual estarien, presumptament, ell i Ricardo Teixeira.

Teixeira, que va estar en el càrrec 23 anys, està acusat de blanqueig de diners, evasió de divises i falsificació de documents públics, uns delictes que presumptament hauria comès entre el 2009 i el 2012 aprofitant el seu càrrec de president de la CBF. Els delictes de què se l’acusa tenen relació amb el Mundial del 2014, del qual la directora del comitè organitzador era la seva filla. De fet, diverses trames de corrupció relacionades amb la FIFA giren al voltant de dos brasilers: el mateix Teixeira i João Havelange, de 99 anys. Havelange va ser el president de la FIFA que va donar pas a Joseph Blatter, amb qui va treballar de costat. I Havelange també va ser el protector de Teixeira. Havelange, Teixeira i Blatter. Tres noms clau, amb els dos brasilers acusats de corrupció el 2012 pel comitè d’ètica de la FIFA i considerats culpables d’haver rebut diners de l’empresa ISL, una empresa ja desapareguda que gestionava els drets televisius de la FIFA, entre el 1992 i el 2002.

Tot va començar al Carnaval de Rio de Janeiro del 1969, quan un jove Teixeira, de 19 anys, es va enamorar de Lúcia Havelange. Llavors Teixeira no formava part del món del futbol, més enllà de ser un aficionat del Flamengo, però el seu sogre li va obrir les portes. Teixeira, amb experiència empresarial, va entrar a la CBF i de mica en mica va anar escalant posicions amb el suport del seu sogre, president de la FIFA. Havelange havia sigut nedador olímpic el 1936 i jugador de waterpolo als Jocs del 1956, i poc després va entrar tant a la FIFA com al Comitè Olímpic Internacional. A casa els diners no faltaven perquè el seu pare, belga, era traficant d’armes. Havelange va donar suport al marit de la seva filla i el 1987 Teixeira va proclamar que volia convertir-se en president de la CBF.

Èxits i escàndols

Teixeira va regalar a totes les federacions regionals amb vot un aparell de fax, va assegurar-se que Pelé li donaria suport i va anunciar acords comercials per refer l’economia del futbol. El primer tracte va ser amb Pepsi, però l’acord va ser boicotejat pels jugadors, que van tapar els anuncis a les fotografies del Mundial 1990 perquè creien que els directius es quedaven massa diners. Teixeira va aconseguir la presidència i la va perpetuar malgrat l’oposició de l’exjugador Zico, que el 1991 va veure com Teixeira avançava les eleccions sense donar-li temps a organitzar-se. O com modificava els estatuts per allargar el mandat 7 anys i poder-se enfrontar al club dels 13, un grup d’equips de Primera que volien modernitzar la CBF. Curiosament, l’equip del qual és aficionat Teixeira, el Flamengo, va ser un dels seus grans opositors. Amb ell el futbol brasiler va trencar una llarga sequera sense guanyar el Mundial, i el 1994 el Brasil va aixecar la Copa als Estats Units. Teixeira, però, va ser acusat de no pagar els impostos de cinc tones d’equipaments que va emportar-se des dels Estats Units per dur a bars de la seva propietat.

El 1989 Teixeira va crear la Copa del Brasil, en la qual va donar protagonisme esportiu a clubs de províncies per assegurar-se els vots regionals. Les seves relacions amb Pelé es van trencar quan van adjudicar-se els drets televisius de la lliga. L’empresa de Pelé va presentar una oferta però va guanyar Traffic, l’empresa que ara és investigada per la justícia nord-americana per suborns. Traffic representa, entre altres, jugadors com el blaugrana Douglas. Pelé va afirmar llavors que la seva oferta era millor però que havia perdut perquè es va negar “a pagar propines”.

Durant dècades Teixeira va fer créixer la federació amb èxits i escàndols. El 1997 va ser acusat de liderar una xarxa per decidir arbitratges i el 2001 va viure un any dur quan es van crear dues comissions parlamentàries per investigar possibles suborns, evasió fiscal i el contracte signat amb Nike per la CBF el 1996. Uns anys després de la signatura d’aquest contracte amb Nike, la marca nord-americana va enviar Sandro Rosell al Brasil -l’any 1999- per coordinar les relacions amb la federació brasilera. Naixia una gran amistat entre Teixeira i Rosell.

De les investigacions de l’any 2001 Teixeira se’n va sortir bé, malgrat que alguns periodistes van denunciar que la federació va posar diners en les campanyes electorals de polítics membres de les comissions. La justícia dels Estats Units però, investiga aquest acord amb Nike del 1996 dins del cas en què han sigut detinguts diferents càrrecs de la FIFA, ja que sospita d’una operació en què Nike va pagar a la CBF 160 milions de dòlars per 10 anys. L’empresa Traffic també hauria cobrat 40 milions per fer d’intermediària.

L’amic Rosell

Teixeira, malgrat aquests casos, somiava portar el Mundial al Brasil i presidir la FIFA com el seu sogre, i va presentar un programa per ser escollit aquest 2015. Però el 2012 va haver de dimitir en veure’s assetjat per casos de corrupció i va fugir a Miami. Teixeira considera que Blatter el va deixar caure un cop va veure que podia ser un rival, i per això va permetre la publicació de la informació sobre els diners que ISL li havia pagat tant a ell com a Havelange.

Curiosament, la relació de Teixeira amb Havelange no sempre ha sigut bona per culpa del seu divorci amb Lúcia, el 1997. El divorci els va distanciar tant que el 2006 Teixeira, com a president de la federació brasilera, no va trobar el suport d’Havelange -president honorari de la FIFA- per portar el Mundial al Brasil. No va ser fins anys més tard que van fer les paus i van fer front comú per dur el Mundial del 2014 al Brasil. Joana Havelange, filla de Ricardo i néta de João, va ser la cap d’administració del torneig. El somni semblava fet realitat, però Teixeira no va poder viure el Mundial perquè ja vivia a Miami i no volia tornar per por a ser detingut.

Teixeira viu ara arraconat. Acusat pels suborns d’ISL i per l’organització d’un amistós entre el Brasil i Portugal el 2008 -cas en què el nom de Rosell també ha sigut investigat perquè Ailanto, l’empresa de l’expresident blaugrana, va cobrar quatre milions de diner públic per organitzar el partit-, veu com també és sospitós d’haver ingressat una quantitat pròxima als 133 milions d’euros en aquests presumptes delictes relacionats amb el Mundial 2014. A més, el seu successor a la presidència de la CBF, José María Marin, és un dels set detinguts la setmana passada per la presumpta xarxa de corrupció de la FIFA.

De moment Teixeira segueix vivint a Miami, malgrat que va arribar a demanar la residència passiva a Andorra gràcies a la gestió d’una gestoria de la qual un dels accionistes és Sandro Rosell.

stats