Tarracus serà la mascota dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017
Felip VI presideix la presentació de la mascota de Tarragona 2017
TarragonaFelip VI ha tornat ha escenificar el suport de l’Estat als Jocs Mediterranis que Tarragona ha d’organitzar el mes de juliol de 2017. Un any després d’haver presidit la constitució del Comitè d’Honor de esdeveniment, el monarca espanyol va tornar al Teatre Tarragona, en aquest cas per beneir la presentació en societat de la mascota dels Jocs. La figura que a partir d’ara serà el principal símbol de Tarragona 2017 es diu Tarracus i és un ninot de color groc que porta un casc de centurió romà ‘fet d’aigua del mediterrani’, un mocador casteller i la bandera de la ciutat al plomall, picant l’ullet als elements culturals més propis de la ciutat.
Tarracus és la proposta guanyadora d’un concurs en el que van participar 10.000 nens d’una vuitantena de centres educatius de la demarcació. La tria s’ha fet amb una votació popular mitjançant les xarxes socials entre 250 dibuixos, que venien dels tres que prèviament havia seleccionat cadascuna de les escoles participants. El guanyador va ser l’Aleix Girona, un alumne de 13 anys de l’escola Abel Ferrater, de la Selva del Camp. L’adaptació, però, és obra de Jean Julien, l’il·lustrador francès que va crear la icona que barrejava la Torre Eiffel amb el símbol de la pau després dels atemptats terroristes de París de novembre de 2015.
L’aposta per aquest artista s’emmarca en la que serà l’estratègia central de promoció de l’esdeveniment, que es vol presentar davant l’opinió pública com una oportunitat per acostar distàncies entre els dos extrems del Mediterrani en un moment internacional marcat per l’amenaça del terrorisme islamista i la crisi dels refugiats. Precisament les idees de la pau i el diàleg entre cultures han nodrit el discurs de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que ha remarcat que amb aquest esdeveniment la ciutat vol exercir de ‘capital mediterrània de la pau’ i esdevenir ‘un far de la crisi humanitària actual’. Ballesteros ha recordat que els drets humans van nàixer al Mediterrani i ha alertat que ‘o som capaços de recuperar-los o anem cap al desastre’. Per la seva banda, Felip VI també ha fet referència al ‘compromís amb la pau i la concòrdia’ a la regió Mediterrània. L’estratègia de vincular els Jocs Mediterranis a l’acostament intercultural s’ha plasmat en diversos moments de l’acte de presentació de Tarracus, com ara les referències al famós discurs de Pau Casals a l’ONU l’any 1971, una ocasió en la que el tarragoní més universal va posar l’èmfasi en els valors de la pau.
Esperant el finançament de l’Estat
La presència del rei d’Espanya ha tornat a visualitzar el suport de l’Estat a Tarragona 2017, tot i que l’organització espera que en els propers mesos i amb la constitució del nou govern aquest suport vagi més enllà dels gestos. Tarragona 2017 treballa a contrarellotge per completar el seu finançament, tant a nivell privat, buscant nous patrocinadors, com en el públic. Precisament l’Estat és l’única administració que encara no ha concretat la seva aportació, unes garanties que si que han donat ja la Diputació de Tarragona, la Generalitat i, òbviament, l’Ajuntament de la ciutat. Fins ara, l’Estat ha aportat 3,4 milions als Pressupostos Generals d’aquest 2016, molt lluny dels 14 dels que s’havia parlat quan es va gestar la candidatura a acollir els Jocs o dels 40 que el govern espanyol va invertir a Almeria 2005. Els diners pendents de l’Estat són fonamentals, entre d’altres partides, per fer realitat la piscina descoberta de 50 metres, un dels equipaments estrella de l’Anella Mediterrània, el complex que serà l’epicentre dels Jocs Mediterranis.