La Barcelona World Race tira la tovallola
L’endarreriment dels pressupostos de l’Estat, la inestabilitat política i la falta de patrocinis, les causes
Barcelona“Com diu la marina anglesa, hem de prendre la menys dolenta de les decisions”. Així va justificar dijous el director general de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB), Xosé-Carlos Fernández, la decisió de suspendre la celebració de la pròxima edició de la Barcelona World Race, una regata que havia de començar el gener del 2019. Les dificultats per trobar patrocinis han sigut decisives.
La decisió d’anul·lar aquesta regata de volta al món a vela amb dos tripulants es va adoptar el 22 de març en una reunió del patronat, constituït per l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona, el Port de Barcelona i Fira de Barcelona. La FNOB va resumir els motius de la decisió en tres circumstàncies desfavorables. La primera té a veure amb els pressupostos de l’Estat. “La consideració de la Barcelona World Race com a esdeveniment d’excepcional interès públic en els pressupostos generals de l’Estat, sol·licitada inicialment el 2015, s’ha vist retardada a conseqüència de la pròrroga dels pressupostos generals de l’Estat al 2016 i la convocatòria d’eleccions del desembre del mateix any 2015, que, com que es van haver de repetir perquè no es va aconseguir cap majoria el juny del 2016, no s’ha pogut fer efectiva fins a l’abril del 2017. Tot i això, la necessària constitució de la comissió interadministrativa que defineix els plans i programes que articulen el patrocini de la regata no es podrà celebrar fins al pròxim mes d’abril del 2018. Això ha dificultat extraordinàriament les possibilitats de recerca de patrocinis en el període normal segons la planificació habitual de comercialització de la regata”, va explicar la fundació.
Desconfiança dels patrocinadors
El segon punt era menys concret, però és el que va generar més reaccions amb interpretacions interessades. “El clima d’indefinició institucional i la falta d’estabilitat política que ha viscut el nostre país aquest últim any ha dificultat encara més aquesta comercialització. Els patrocinadors potencials han manifestat desconfiança per no poder estar segurs de comptar amb el suport institucional que ha de garantir un esdeveniment esportiu d’aquestes dimensions, que requereix una forta inversió en patrocini privat, que és, en definitiva, l’única font de finançament de la regata. La situació no permet, per tant, oferir garanties perquè el patrocini que està en fase de negociació s’arribi a concretar sense incidències”.
El tercer punt del FNOB torna a apuntar cap a l’Estat. “Les informacions aparegudes als mitjans de comunicació en relació amb l’impacte previst en els pressupostos generals de l’Estat dels esdeveniments d’especial interès públic i el canvi de criteri en la utilització dels suports publicitaris del ministeri han generat incertesa en el mercat del patrocini”.
En aquest sentit, el BOE del 28 de juny, en la disposició addicional 60, confirmava la consideració de la cita com a “esdeveniment d’excepcional interès públic a efectes del que disposa l’article 27 de la llei 49/2002 de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge”, i establia que el programa de suport s’allargava fins al 31 de desembre del 2019 i que els beneficis fiscals serien “els màxims establerts” per la llei esmentada.
Però el 25 de gener passat la direcció general de Tributs va publicar al BOE canvis en el reglament sobre els beneficis fiscals (deducció de l’impost de societats) en cas de patrocini. En concret, fa molt més restrictiva la deducció fiscal quan es fa constar la col·laboració amb l’esdeveniment en suports com ampolles, llaunes i cartrons de begudes, caixes, paquets i publicacions.
Els organitzadors van lamentar haver de recórrer a la suspensió perquè set equips estaven confirmats i onze més es trobaven en el procés final de captació de recursos. La fundació va insistir que la suspensió no era conseqüència de la falta d’interès d’equips, patrocinadors ni de suport internacional, “sinó a la impossibilitat de concretar el patrocini en els terminis estipulats”. La fundació manté els plans per organitzar-ne una altra edició el 2022.
El tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens té clar qui hi ha al darrere de la suspensió: “L’Estat ha endarrerit de manera unilateral l’aprovació dels pressupostos. A més, ha endarrerit i ha variat els criteris per a l’atorgament de l’excepció dels beneficis fiscals. Hem fet tota la pressió que hem pogut, però aquests dos anys d’endarreriment hi han pesat. Se m’escapa quina relació hi pot haver entre la necessitat de trobar patrocinis i la inestabilitat de Catalunya”.
Els grups de l’oposició no van coincidir amb les explicacions del govern municipal. Alfred Bosch (ERC) considera que la suspensió ha tret la ciutat del mapa internacional d’aquests esdeveniments. Neus Munté (PDECat) culpa el govern d’Ada Colau d’haver perdut “una altra oportunitat” per projectar Barcelona al món. Per a Jaume Collboni (PSC), la suspensió és “un pas més per desmantellar la promoció econòmica internacional de Barcelona”. Alberto Fernández (PP) en responsabilitza “el procés independentista i Colau”. I Marilén Barceló (Cs) culpa “el govern municipal” de no apostar per l’esport.