Al Japó es fan un embolic amb els Jocs Olímpics
Un alt càrrec del partit de govern diu que valora suspendre els Jocs de Tòquio i després fa marxa enrere
BarcelonaToshiro Nikai, secretari general del partit del govern al Japó, ha dit en una entrevista televisiva que suspendre els Jocs de Tòquio era "una opció" que estaria supeditada a l'evolució de la pandèmia al país. Però unes hores després, i quan la frase ja corria com la pólvora per les xarxes socials, aquest mateix polític se n'ha desdit: "El nostre partit no ha canviat en la seva postura de donar suport a uns Jocs segurs i sense preocupacions".
Encara que Nikai s'ha excusat dient que parlava "hipotèticament" i ha insistit, en un comunicat, en el suport del Partit Liberal Democràtic (PLD) a la cita olímpica, les declaracions s'han entès al país i a la resta del món com una mostra més dels dubtes que generen els Jocs. Sobretot tenint en compte que les enquestes de popularitat indiquen que almenys el 70% dels japonesos consideren que la cita olímpica s'hauria d'ajornar o cancel·lar definitivament.
Nikai, en l'entrevista a la cadena nipona TBS, reflexionava sobre la cita olímpica dient que, d'una banda, són "una gran oportunitat per al Japó" però que, de l'altra, "hi ha molts temes a resoldre", referint-se als protocols per contenir la quarta onada de la pandèmia. "Si arriba el moment en què no es pot fer més [pel que fa a mesures per contenir el virus], s'han de cancel·lar de manera decidida. Si s'estén la pandèmia a causa dels Jocs, de què hauran servit els Jocs?", es preguntava.
De moment, segons el discurs oficial, el govern japonès i el comitè organitzador de la cita de Tòquio mantenen des de fa mesos que els Jocs s'organitzaran amb seguretat sigui quina sigui l'evolució de la pandèmia de coronavirus. De fet, la intenció dels estaments és que l'esdeveniment, que s'hauria d'inaugurar el 23 de juliol, se celebri sense públic estranger.
4.000 casos diaris de coronavirus
A falta de 99 dies perquè s'inaugurin els Jocs, les autoritats sanitàries del país alerten de l'inici de la quarta onada després que s'hagin superat els 4.000 casos diaris per primer cop des de finals del mes de gener. Aquesta situació ha provocat que diverses regions nipones, entre les quals la capital, Tòquio, hagin tornat a endurir les mesures per frenar el virus, com ara retallant els horaris d'atenció de bars i restaurants i limitant els aforaments als esdeveniments multitudinaris.
En general, l'impacte de la pandèmia al Japó ha sigut molt més baix que a la majoria de països occidentals: el moment més crític es va viure a principis d'any, quan durant uns quants dies es van arribar a superar els 6.000 diagnòstics diaris. Comparativament, Espanya (que té menys de la meitat de població) s'ha situat per sobre d'aquest valor pràcticament cada dia des de l'agost, i va arribar a gairebé 40.000 nous casos diaris a finals de gener. En aquell moment es va decretar l'estat d'emergència a Tòquio i en tres prefectures limítrofes i els contagis van caure dràsticament, però des de principis de març les xifres estan tornant a créixer.
Mentrestant, la campanya de vacunació no va començar fins a mitjans de febrer i de moment avança molt lentament: fins ara només s'han administrat 1,8 milions de dosis i menys de l'1% de la població ha rebut com a mínim la primera injecció. Per ara, el Japó només ha autoritzat la vacuna de Pfizer, amb la qual s'han immunitzat els professionals sanitaris i, des d'aquest dilluns, també els més grans de 65 anys. La previsió del govern és que a partir del juliol es pugui obrir la vacunació a la resta de grups d'edat.