Tot un any per recuperar i reivindicar la figura de Josep Suñol i Garriga
El Barça ha inaugurat un espai al Museu dedicat al president afusellat pels franquistes el 1936
BarcelonaEl Barça ha inaugurat els actes de l'any Suñol, dedicat a la memòria del president del club el 1935 i el 1936 Josep Suñol i Garriga. L'acte s'ha organitzat al Museu del Club. La celebració de l’Any Suñol va ser decidida per la Junta Directiva el mes de desembre passat, per tal de commemorar el 80è aniversari del seu accés a la presidència del Club, que va tenir lloc el 2 d’agost del 1935.
L’Any Suñol s’inicia amb la inauguració de l’Espai Permanent Suñol al Museu del Club, una mostra que recull objectes i documents propietat del Museu, de l’arxiu familiar, i procedents de l’Arxiu Nacional de Catalunya. El vicepresident de l’Àrea Institucional i Internacional, Carles Vilarrubí, un dels grans impulsors d'aquesta iniciativa, ha afirmat que "cal posar la seva figura al lloc que pertoca. No és una idea nova, reivindicar la seva figura. La rellevància del personatge justifica els actes", afegint que "un any després de fer-se soci, el 1926, Suñol ja era directiu. I el 1929,va arribar a la presidència de la Federació Catalana", institució representada pel vicepresident Joan Josep Isern.
Segons el president del Barça Josep Maria Bartomeu, "és una de les figures claus del Barça. Serà un honor posar el seu nom a la llotja del club. Tothom que vingui preguntarà qui era i serà un honor explicar-ho". El calendari de l’Any Suñol inclou actes com la nova nomenclatura de la Llotja Presidencial del Camp Nou, que portarà el nom de Llotja President Suñol; una conferència magistral sobre la figura del president i sobre aquell període de la història de Catalunya i del Club; exposicions itinerants per diferents ciutats europees on el primer equip jugui partits de Lliga de Campions, i la creació d’un documental televisiu centrat en la figura de Josep Suñol.
El periodista Jordi Badia ha fet la glosa de la figura de Suñol i Garriga. Badia, periodista, autor del llibre "Suñol i Garriga, viure i morir per Catalunya" i cap de comunicació del club durant els anys de Laporta, ha definit Suñol com un "burgés d'esquerres", afegint que "sempre va cuidar els negocis familiars, però guanyar diners no era un objectiu. La seva prioritat era el país. Volia una Catalunya políticament lliure, culte i civilitzada", recordant també el seu pas pel periodisme, impulsant el famós setmanari 'La Rambla', on defensava el seu ideal d'esport i ciutadania, i el pas polític, escollit tres cops diputat per ERC. El primer cop, amb més vots que Companys i Macià. "Era un mediàtic, el silenci sobre la seva figura va durar massa temps".
L'espai al museu recorda amb imatges i documents els anys de Suñol, afusellat pels franquistes el 1936, al Museu. La Fundació Suñol donarà un quadre per la llotja i ha estat representada per Margarita Ruiz i Combalia, ja que el fill de Suñol no ha pogut per acte de presència.