Esports21/08/2016

Ells són la història, elles el futur

S'acaben els Jocs de comiat de dos dels millors esportistes de tots els temps, que deixen pas a dues esportistes predestinades a marcar una època

Text: Albert Llimós/ Gràfics: Mariona Asín
i Text: Albert Llimós/ Gràfics: Mariona Asín

Rio dóna aquesta matinada el relleu a Tòquio. S'acaben els Jocs de comiat de dos dels millors esportistes de tots els temps: Michael Phelps, que va sumar sis medalles més –per arribar a les 28–, i Usain Bolt, que va aconseguir per tercera vegada la triple corona en velocitat. Però aquests han sigut també els Jocs de dues esportistes de 19 anys que estan predestinades a marcar una època i agafar el relleu de Phelps i Bolt: la gimnasta Simone Biles i la nedadora Katie Ledecky. S'acaben dues setmanes que han coronat Mireia Belmonte i Saül Craviotto entre els millors esportistes catalans de la història.

Els Estats Units han dominat el medaller, i han superat les 104 medalles de Londres. Una tendència a l'alça que ha mantingut el Regne Unit, segon en el medaller, i el país que per primera vegada ha crescut en el nombre de metalls respecte als seus propis Jocs Olímpics. A Londres, els britànics en van sumar 65, i ara marxen de Rio amb 67. La Xina i Rússia, en canvi, han baixat notablement la seva actuació, en el cas rus perquè no han competit en algunes disciplines acusats de tenir un sistema de dopatge d'estat.

Cargando
No hay anuncios

Si Phelps fos un país hauria acabat la cita olímpica en el dinovè lloc, per davant de Nova Zelanda i el Canadà. Ledecky seria vint-i-dosena, per davant de països com Suïssa, Argentina, Grècia o Dinamarca.

Participació catalana

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Catalunya ha tancat la seva participació als Jocs de Rio amb 13 esportistes penjant-se un metall al coll. Saül Craviotto i Mireia Belmonte s'han endut dues medalles, mentre que Joel González i Marc López, una. A l'equip espanyol de bàsquet –bronze olímpic– hi han jugat tres catalans, mentre que l'equip femení que va ser plata tenia 5 jugadores catalanes. Finalment, Xavier Garcia s'ha penjat la plata amb Croàcia en la competició de waterpolo.

La delegació espanyola, per la seva part, ha tancat una de les millors actuacions en uns Jocs, especialment pel nombre d'ors aconseguits. En termes globals, només a Barcelona 92 el botí espanyol va ser més gran.

Cargando
No hay anuncios

L'esportista perfecte

Cargando
No hay anuncios

La mitjana d'edat dels campions olímpics a Rio entre les 225 proves individuals és de 25,6 anys. Els ors femenins són més joves que els masculins, una tendència accentuada sobretot en la natació i la gimnàstica pels fenòmens Biles i Ledecky, totes dues de 19 anys. A la piscina, arribar a la cima s'aconsegueix abans que a la pista d'atletisme. Mentre que els ors de Rio en natació femenina han arribat als 22,4 anys d'edat, a l'atletisme la mitjana puja fins als 26,6.

On més gran és la diferència és a la gimnàstica artística: 25,6 anys de mitjana en categoria masculina, mentre que elles tot just passen dels 20 anys.

Cargando
No hay anuncios

El ciclisme en ruta (33,8 anys de mitjana) i l'hípica (41) tenen els campions més veterans, mentre que els ors més prematurs són en els salts de trampolí: 20 anys de mitjana clavats pel fenomen Ren Qian, la saltadora xinesa de 15 anys, la guanyadora més jove. Qian va néixer 43 anys després que ho fes Nick Skelton, el britànic que va penjar-se l'or en salt d'hípica als 58 anys.

Una de les tendències que s'han posat de manifest a Rio és que els esportistes catalans necessiten un relleu generacional. Els 13 que van aconseguir medalla tenen una mitjana d'edat superior als 30 anys, molt per sobre de la mitjana de 25,6 de l'esportista perfecte anteriorment analitzat. Gasol i Navarro, amb 36, ja no seran a Tòquio. Les cinc integrants de l'equip de bàsquet també superen els 30 anys de mitjana, mentre que el doble medallista olímpic Saül Craviotto en complirà 32 al novembre. Catalunya té quatre anys per fer els deures i seguir creant esportistes de primer nivell perquè es pengin la medalla a Tòquio, tal com ha passat cada quatre anys des de Barcelona 92.