GIMNÀSTICA ARTÍSTICA

Simone Biles innova per seguir desafiant la gravetat

Introdueix dos moviments d'extrema dificultat per competir des d'aquest divendres al Mundial

Simone Biles, abans del Mundial de Stuttgart que arrenca aquest divendres
Nuria García
03/10/2019
3 min

BarcelonaSimone Biles sembla que no té límits. Cada any que passa sorprèn amb algun moviment o salt nou que deixa a tothom bocabadat. Des d'aquest divendres i fins al 13 d'octubre, al Mundial de Stuttgart, ho tornarà a fer. La gimnasta nord-americana, una veterana de l'especialitat amb tan sols 22 anys, competirà als campionats amb dos moviments nous d'extrema dificultat que ja va presentar a Kansas City, durant els Campionats Nacionals dels Estats Units, i els va repetir al concurs individual de les seleccions nord-americanes disputat a l'Evo Athletics de Sarasota, on va aconseguir el bitllet per a aquest Mundial.

Dels deu moviments que els jutges de la Federació Internacional de Gimnàstica han anunciat que es presentaran al Mundial en categoria femenina, tres són seus. I d'aquests, el triple doble de l'exercici de salt està valorat amb la puntuació més elevada. Es tracta de la gran novetat que ha introduït Biles aquest any en la seva rutina de terra: són dos salts mortals amb tres rotacions, un element que només s'havia executat fins ara en categoria masculina, tot i que en comptades ocasions i que ja va realitzar a Kansas City a mitjans d'agost.

La rapidesa del moviment fa que costi veure les tres rotacions que Biles aconsegueix gràcies a pujar més que ningú i que gira de manera perfecta. "La meva primera reacció va ser un no. Ell va haver de donar-me una empenta fins que jo em vaig sentir preparada i llavors va ser com: «D'acord, realment no és tan complicat!»", explica Biles. I qui és la persona que la va ajudar? Ningú més que el seu entrenador, Laurent Landi, que fa tres anys va agafar el relleu d'Aimee Boorman. "Aconsegueix que l'impossible sigui possible, i no tinc ni idea de com ho fa", afegeix la gimnasta, que es desfà en elogis cap al seu entrenador.

A més del triple doble a l'exercici de terra, també introduirà el doble doble per la sortida de l'exercici de la barra d'equilibri: dos flic-flacs seguits d'un salt amb dos girs mortals enrere abans d'aterrar. Fins ara els seus exercicis de terra i a la barra d'equilibri han entrat en la història de l'esport, però la gimnasta sembla encaparrada en deixar el seu segell en tots els elements. I és que, des que va tornar a la competició (el 2017 no va anar al Mundial per poder descansar després dels Jocs Olímpics de Rio), ha introduït constants novetats: l'any passat es va inventar un nou salt al poltre i va millorar les asimètriques (era l'element que més li costava, però ja es va penjar la medalla de plata), mentre que ara ha introduït millores al terra i a la barra d'equilibri. Tota una revolució, des que el 2013 va irrompre a nivell internacional.

Cinquè Mundial

Després de convertir-se en la primera dona en 70 anys que suma sis Campionats Nacionals dels Estats Units, igualant Clara Schroth Lomady, que ho va aconseguir el 1952, des d'aquest divendres participa en el seu cinquè Mundial, i iguala també el registre de la llegendària Kerri Strug, la gimnasta nord-americana que en la dècada dels 90 va sumar més participacions en aquesta cita internacional. El seu objectiu, doncs, és ampliar el botí de medalles que acumula: 25 en total, entre els Mundials i els Jocs Olímpics, i classificar-se per als Jocs Olímpics de Tòquio de l'estiu vinent.

Quatre catalans, presents

A la delegació espanyola que lluitarà per aconseguir places per als Jocs Olímpics de Tòquio hi haurà quatre catalans: es tracta de les gimnastes Marina González, de Malgrat de Mar, i Alba Asencio, del Club Gimnàstica Artística l'Hospitalet, i dels gimnastes Joel Plata, de Viladecans, i Thierno Boubacar Diallo, nacionalitzat espanyol i resident a Manresa. A més, l'equip espanyol també compta amb els mallorquins Cintia Rodríguez, Nicolau Mir i Adria Vera, i amb Néstor Abad, d'Alcoi.

stats