ATLETISME
Esports01/05/2019

Semenya podrà tornar a competir com a dona si es medica

El TAS dona suport a la norma que obliga les esportistes a controlar la testosterona

Gonzalo Romero
i Gonzalo Romero

BarcelonaEl Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) va desestimar ahir el recurs de Caster Semenya contra la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) i va tancar -ara per ara- una carpeta històrica a l’esport contemporani: la dues vegades campiona olímpica podrà tornar a competir en les categories femenines si prèviament es medica per disminuir els seus nivells de testosterona en sang. L’organisme va decidir donar suport a la nova normativa de la Federació que obliga les atletes a controlar el seu hiperandrogenisme durant un període continuat d’almenys sis mesos per validar les seves marques.

Si no ho fan així, les corredores “amb disfuncions en el seu desenvolupament sexual”, com les descriu la IAAF, hauran de canviar de prova o competir com a homes. El TAS va anunciar que el veredicte és fruit d’un raonament ètic i esportiu profund. La seva resposta es va fer ahir oficial a les portes de la seu de Lausana (Suïssa), després de posposar-se en diverses ocasions. La pressió social tensava la corda i reclamava un punt de vista saludable i inclusiu. El Tribunal, en paraules del seu secretari general, Matthieu Reeb, va admetre que les pautes de la Federació “eren discriminatòries”, però també que “és un mitjà necessari, raonable i proporcionat per complir l’objectiu de la IAAF de preservar la integritat de l’atletisme femení en els esdeveniments restringits”.

Cargando
No hay anuncios

Cal pagar un preu

El reglament de la IAAF entrarà en vigor i imposarà, doncs, que les esportistes hagin de limitar les seves hormones si volen formar part dels grans esdeveniments. El barem fins ara era de 10 nanomols de testosterona per litre de sang i ara es redueix a la meitat perquè, segons estudis de la IAAF, una proporció més elevada augmenta un 4,4% la massa muscular, entre un 12% i un 26% la força i un 7,8% l’hemoglobina. “El TAS ha perdut una oportunitat històrica. No és una victòria de la IAAF, com es pot vendre, perquè el TAS reconeix que la normativa és discriminatòria, i de fet suggereix, que no exigeix, que no l’apliqui”, explica a Efe María José Martínez Patiño, assessora del COI en temes relacionats amb l’hiperandrogenisme. La Federació va suspendre temporalment Semenya quan l’atleta va presentar la seva queixa formal contra els canvis de normativa el 2018. La sentència de l’organisme va trencar aquesta suspensió amb el peatge mèdic. El govern de Sud-àfrica va carregar contra el TAS: “Aquestes regulacions trepitgen els drets humans i la dignitat de Caster Semenya i altres atletes”. Semenya es resigna: “A vegades és millor reaccionar sense reaccionar”, va comentar.