Rugbi

El primer Rugby Championship de la història

Aquest cap de setmana arrenca el Rugby Championship (competició que pren relleu a l'antic Tres Nacions), amb la participació de les grans potències de l'hemisferi sud

Ferran Vital
13/08/2012
3 min
3
Regala aquest article

BarcelonaEl Rugby Championship arrenca tot just acabats els Jocs Olímpics de Londres, i curiosament ho fa a un altre estadi olímpic (en aquest cas l'estadi de Sydney-2000), amb la disputa del partit entre Austràlia (campiona de la darrera edició del Tres Nacions) i Nova Zelanda, flamant campiona del món.

El Rugby Championship és el successor de l'antic torneig de les Tres Nacions, competició anual que es disputava des de l'any 1996 tot imitant el format del Sis Nacions europeu i que comprenia les tres grans potències de l'hemisferi sud: els 'springboks' sud-africans, els 'wallabies' australians i els All Blacks neozelandesos. A partir d'enguany, caldrà incloure-hi els 'Pumas' argentins, una selecció un pèl per sota del tres gegants de l'hemisferi sud (que sumen entre tots tres sis victòries de les set edicions de la Copa del Món de rugbi disputades fins a la data), però que vendrà cara la seva pell.

La història de la inclusió d'Argentina al campionat de l'hemisferi sud arrenca a l'any 2007, amb la disputa de la Copa del Món d'aquell any a França. En aquella edició, els Pumas van aconseguir el tercer lloc final després d'un torneig memorable amb una selecció pràcticament amateur. L'impacte dels Pumas va ser tant gran que les tres grans federacions de l'hemisferi sud van creure oportú incloure als argentins en el Tres Nacions a partir de l'edició de 2012, creant així el Rugby Championship (i no pas Quatre Nacions, per raons de patrocini i drets de marca).

Aquest Rugby Championship s'allargarà fins a la primera setmana d'octubre, amb la disputa de sis jornades (tres com a local i tres com a visitant), coincidint amb l'arribada de la primavera austral. Precisament els Pumas han tingut alguns problemes per comptar amb els seus millors jugadors, ja que la majoria d'ells juguen a clubs francesos i anglesos i es perdran les primeres jornades de competició oficial dels seus equips, provocant algunes reticències inicials per part dels clubs que els paguen (per exemple, el Montpeller no podrà comptar amb sis dels seus jugadors, convocats amb la seva selecció nacional). En canvi les altres tres seleccions de l'hemisferi sud no tindran aquest problema, ja que fa un parell de setmanes va acabar la temporada regular del Super15, màxima competició de clubs de l'hemisferi sud on juguen la totalitat dels integrants de les seves respectives seleccions.

El Rugby Championship, cosa de dos

La disputa d'aquesta competició ha generat una gran expectació a l'Argentina, ja que consideren que l'experiència que acumularan durant els propers anys reportarà grans beneficis a mitjà i llarg termini. Sense anar més lluny, la Unió Argentina de Rugbi ha contractat al veterà entrenador Graham Henry (campió del Món amb els All Blacks i guanyador de cinc edicions de l'antic Tres Nacions) per tal d'ajudar a tecnificar el gruix de jugadors que han de portar als Pumas a l'elit mundial durant els propers anys, entre els que es troben argentins d'ascendència catalana, com és el cas dels germans Horacio i Belisario Agulla o el centre Marcelo Bosch.

Pel que fa als tres gegants de l'hemisferi sud, els All Blacks semblen estar un pèl per sobre de les altres dues seleccions. Els neozelandesos voldran imposar la seva llei mitjançant el bon estat de forma del mig d'obertura Aaron Cruden (nebot d'en Bruce Hemara, Director Tècnic de la Santboiana) i al talent innat dels seus jugadors.

Per la seva banda, els wallabies australians semblen arribar en un estat de forma una mica inferior al dels neozelandesos, però la sempre perillosa connexió entre Will Genia i els tres quarts australians són crèdit suficient per a intentar revalidar el títol aconseguit al darrer Tres Nacions de l'any passat.

Per últim, els springboks sud-africans es troben en un procés de renovació total, engegada amb l'arribada del nou tècnic Heyneke Meyer fa uns mesos. El seleccionador de Pretòria aposta per un interessant equip que barreja veterans campions del món al 2007 (cas dels eterns Bryan Habana, Jean de Villiers o els germans Jan i Bismarck du Plessis) amb alguns dels millors joves talents sud-africans.

stats