La revolució xinesa arriba a l’Espanyol: qui és qui en la nova directiva
Chen Yansheng presenta el seu projecte, amb l’objectiu de sanejar el deute del club, portar-lo a Europa i fer-lo funcionar com una multinacional
Barcelona“Una ciutat com Barcelona pot tenir dos clubs potents”. Chen Yansheng, president de Rastar Group i nou propietari de l’Espanyol, va iniciar ahir una nova època al club blanc-i-blau amb un missatge optimista, presentant-se com a nou líder d’una entitat a la qual vol ajudar a assolir “un nivell superior” per convertir-la en “un club gran”. Per aconseguir-ho, va deixar clar que és vital “sanejar” els problemes financers que pateix l’Espanyol, un club que, amb Rastar, “ja no haurà de tornar a vendre jugadors per necessitats econòmiques”.
Mesurat i prudent, Chen Yansheng va plantejar un full de ruta en què va evitar fer grans promeses, com sí que havien fet alguns dels últims grans inversors estrangers de clubs espanyols. Yansheng, que serà escollit president en una pròxima junta d’accionistes, encara sense data, va advertir que preferiria que se’l valorés “més pels fets que per les paraules”. Va demanar “paciència” i “confiança”, dos ingredients que, segons va explicar, poden contribuir a demostrar la “grandesa” del projecte que ahir va iniciar amb el repartiment de rols entre els diferents membres del seu nou consell d’administració.
Sis xinesos i tres catalans al consell
El nou consell el formen nou persones -una menys que l’anterior consell-, sis xinesos i tres catalans, que ja saben quins seran els seus àmbits de treball. El mateix Yansheng en serà el president, però haurà de compaginar aquesta tasca amb els seus altres càrrecs a Rastar i les altres empreses xineses que encapçala, cosa que l’obligarà a viatjar constantment entre Catalunya i la Xina. “Tindré ben controlat el club, que a banda d’una inversió és una passió”, va dir.
“Quan me’l van presentar fa vuit mesos, em va dir que la seva intenció era comprar el club, era un somni que tenia de petit”, va explicar l’expresident Daniel Sánchez Llibre, intermediari clau en l’operació. “[És] el meu amic i també el meu president, li tinc un afecte especial”, va dir parlant de Chen Yansheng. “Sense la seva ajuda no seríem aquí”, li va respondre Yansheng, que va passar el Cap d’Any a casa de l’expresident blanc-i-blau. “Ha complert tot el que m’ha dit fins ara”, va assegurar Sánchez Llibre, a qui el nou propietari li mereix tota la fiabilitat. L’expresident manté el 5% de les accions -juntament amb un grup en què també hi és l’expresident Ramon Condal-, i seguirà vinculat al club com a assessor extern de Yansheng els pròxims quatre anys.
Al nou propietari l’acompanyaran al consell quatre membres de Rastar: Huang Ting, Lu Zuilan, Wang Lirong i Zheng Zefeng. També hi haurà dos advocats del despatx Rousaud Costas Duran, Adolf Rousaud i Mao Ye Wu -que ahir va actuar com a traductor de Yansheng-, i Ramon Robert, l’únic membre que continua al consell. Completa la llista Carlos García Pont, absent ahir de la primera reunió del nou consell per motius laborals. A més, Jorge Sarró Riu i Iñaki Frías, que no seran consellers, exerciran de secretari i vicesecretari del consell, respectivament.
Internacionalitzar l’Espanyol
“És el primer pas per a la internacionalització de Rastar i de l’Espanyol”, va exposar qui serà el segon president estranger de la història del club -el primer va ser l’uruguaià Manuel Allende, entre els anys 1918 i 1919-, que va avançar que volen mantenir “la tradició” del club, i que hi incorporaran “millores tècniques de gestió” per funcionar “com una empresa multinacional”.
“L’Espanyol sempre ha tingut una mirada molt provincial, no ha sigut capaç de fer aquest pas endavant”, puntualitza a l’ARA l’economista José María Gay de Liébana, que celebra l’arribada d’un inversor que ajudi a fer sortir el club de “l’economia de guerra” en què ha viscut instal·lat els últims anys. “No haver de vendre jugadors, si pot permetre mantenir una columna vertebral, donarà una mica de vida al club”, afegeix l’economista, a qui no preocupa que l’economia xinesa passi per una època de recessió: “Es diu que està en crisi perquè creix al 6% en lloc del 14% de fa uns anys”. Segons Gay de Liébana, aquesta és una inversió “petita i promocional” que ajudarà Rastar “a estar present al món”. “No crec que invertir en l’Espanyol repercuteixi en beneficis directes, però sí que els permetrà promocionar els seus productes”, va afegir.
I és que el primer aterratge de Rastar a Europa forma part d’un “pla de gestió”, segons va exposar Yansheng, que inclou diferents passos a seguir a escala global per “internacionalitzar” el club i l’empresa. “Tenim un mercat xinès per explotar, però abans cal marcar gols”, va afegir l’empresari xinès.
Plans a curt i llarg termini
“No sanejarem tot el deute en tres anys, però publicarem trimestralment els resultats com a mostra de transparència”, va prometre Yansheng, que no va concretar la data de la junta d’accionistes extraordinària on serà escollit president, ni la quantitat de diners que destinarà a l’Espanyol. “Abans necessitem fer treballs d’auditoria”, malgrat que reconeix que superaran la inversió inicial prevista de 45 milions. Ja n’han invertit 50 entre la compra d’accions i la cancel·lació del crèdit sindicat.
Apostar pels passos ferms no evita al nou propietari exigir resultats a una parcel·la esportiva ja sense el director Òscar Perarnau, que ahir va anunciar la dimissió. “L’objectiu és arribar a les competicions europees l’any vinent i, si pot ser, a la Champions en menys de tres anys, encara que no vull posar pressió al tècnic”, va afegir.
Yansheng tornarà a ser demà a la llotja d’un estadi que segueix sense patrocini, malgrat que hi ha “diverses possibilitats obertes”. Serà el seu debut com a president in pectore, i se sotmetrà per primer cop al judici d’una afició a la qual va demanar “suport” per, “junts, fer tot el possible per assolir els objectius marcats”.
Òscar Perarnau deixa la direcció esportiva
El director esportiu Òscar Perarnau va comunicar ahir al club la renúncia del càrrec en dues setmanes, quan es tanqui el mercat de fitxatges, en què l’Espanyol té negociacions obertes d’entrades i sortides. Perarnau, que argumenta motius personals, farà avui una roda de premsa per explicar-se.