El retorn més brillant de Maria Xaràpova
Per primer cop en 19 mesos, guanya un partit en un torneig del Grand Slam
Nova YorkPer primera vegada en 19 mesos, Maria Xaràpova va sortir a la pista per jugar un partit d’un torneig del Grand Slam, sota els llums de l’estadi Arthur Ashe. Portava un vestit negre i feia aquella mirada de determinació d’altres cops, la mateixa d’aquella nit del 2006 quan va vèncer Justine Henin-Hardenne per guanyar el seu únic títol d’Obert dels Estats Units.
Aquest només era un partit de primera ronda, però tenia un regust de triomf. Xaràpova, cinc vegades campiona d’un Grand Slam, de mica en mica puja al rànquing després d’una suspensió per ús de drogues que l’ha deixada mesos sense jugar. I enfonsada en el rànquing, li tocava enfrontar-se amb Simona Halep, que lluitava per ser número 1 del món. Davant d’una multitud que omplia les graderies, Xaràpova va superar Halep en tres sets (6-4, 4-6 i 6-3). Després de guanyar, la russa va caure sobre la pista amb les mans i els genolls, com si acabés de guanyar el trofeu, amb llàgrimes d’alegria. “Definitivament he de valorar les sensacions que tinc ara. Crec que això és important. Aquest és un gran triomf per a mi, i en gaudiré, després tocarà pensar en el pròxim partit” deia.
La russa no va semblar una jugadora que feia tres anys que no hi era, a Flushing Meadows. Va actuar com la Xaràpova de la seva millor època: agressiva, àgil i sense por, guanyant-se un lloc en la segona ronda, on s’enfrontarà a Timea Babos, d’Hongria. Halep va tenir la mala fortuna de ser emparellada amb una exjugadora número 1 en la primera ronda, una rival que li havia guanyat els sis duels jugats i havia guanyat els 18 cops que havia jugat en torn de nit a la pista central Arthur Ashe.
Malgrat tot, se suposava que Halep era favorita, en tenir més ritme de competició. Xaràpova només havia jugat un partit des del maig, i només deu partits des de l’Australian Open del 2016, quan va caure amb Serena Williams a quarts de final. Tot i que Halep va jugar amb valentia, Xaràpova va demostrar les seves intencions des del segon cop, un cop guanyador seguit d’un crit de ràbia. Xaràpova mai va deixar d’aplicar la pressió sobre la seva oponent. Halep, semifinalista a Nova York el 2015, també va perdre en la primera ronda a l’Open d’Austràlia aquest gener, en aquest cas contra la nord-americana Shelby Rogers. Però es va recuperar després arribant a la final de Roland Garros de França i arribant a Flushing Meadows amb una oportunitat per esborrar la fama de jugadora poc competitiva quan arriben els partits importants. Però el sorteig no va ser el millor, en emparellar-la amb Xaràpova ja a la primera fase.
Actualment, Xaràpova és a la 145a posició de la classificació per culpa del seu llarg descans provocat per la sanció rebuda per prendre medicaments per millorar el rendiment. El juny del 2016, la Federació Internacional de Tenis va anunciar que Xaràpova havia sigut sancionada durant dos anys per haver utilitzat meldoni, una substància inicialment permesa quan la russa la va començar a prendre fent cas als consell d’un metge. La substància, però, es va afegir posteriorment a la llista de substàncies prohibides. En la seva defensar, Xaràpova va dir que no era conscient que el meldoni s’havia afegit a la llista.
Més tard, la suspensió es va reduir a 15 mesos i Xaràpova va poder jugar de nou aquest abril en un torneig a Stuttgart, Alemanya, on va aconseguir arribar a la semifinal. Després va jugar a Madrid i Roma, però li van denegar una invitació per arribar a les rondes de classificació de l’Open de França, a Roland Garros. A més, es va retirar de les rondes de classificació de Wimbledon per culpa d’una lesió de la cuixa i finalment va rebre una targeta d’invitació en el sorteig principal de l’Open dels Estats Units. El seu primer torneig gran en més d’un any.
Cristalls de Swarowski
Així, quan va sortir a la pista amb el seu vestit negre d’encaix i lluentons, sabatilles negres i una visera negra poc abans de les 8 de la tarda, després d’un acte de presentació de la jornada nocturna amb la cantant Shania Twain, va rebre una ovació tímida. La seva oponent va rebre una ovació lleugerament més alta. Al principi, Xaràpova semblava desitjar el triomf més que la seva rival. I una vegada que va quedar clar que aquest seria un partit competit, l’entusiasme dels aficionats i els locutors va disparar-se. “He sentit l’energia. He notat la cridòria i la gent”, va dir la russa, després d’oferir una bona actuació sense rastre de dolor al braç, per culpa d’aquella lesió que la va obligar a deixar de jugar des del torneig de Stanford a principis d’aquest estiu. Ara bé, al segon set va semblar patir i Halep va reaccionar. Necessitant un canvi, Xaràpova va prendre’s un descans per anar al bany i va guanyar els tres primers jocs del tercer set, un tresor que va defensar fins al final.
Preguntada durant l’entrevista postpartit per l’ESPN, Xaràpova va acomiadar-se de la pista central recordant que “darrere d’aquest vestit negre amb cristalls de Swarovski hi ha una noia lluitadora que torna a ser on vol ser”.