Futbol

El Reial Madrid amb menys espanyols de la història: és l'equip que en té menys de tota la Lliga

Només quatre jugadors del club blanc nascuts a Espanya tenen assegurada una plaça per al curs 2024-25, raó per la qual hi podria haver més brasilers

Dani Carvajal, al centre de la imatge, en la foto a La Moncloa.
18/07/2024
3 min

BarcelonaEn menys de 24 hores de diferència, Madrid va acollir aquesta setmana dues presentacions multitudinàries de caràcter esportiu amb protagonistes ben diferents. D’una banda, la selecció espanyola campiona d’Europa va apoderar-se de la plaça de Cibeles, seu habitual de les celebracions dels títols blancs. De l’altra, l’afició del Reial Madrid va omplir el Santiago Bernabéu per donar la benvinguda a un Kylian Mbappé que ve de tenir un pas més aviat discret al torneig continental de seleccions.

Jugadors espanyols utilitzats pel Reial Madrid i el Barça en cada temporada
Només compten els jugadors amb un mínim de 5 partits en Lliga

Si no hi ha un gir en la planificació esportiva d’aquest estiu, el Reial Madrid 2024-25 podria ser l’equip blanc amb menys espanyols a la plantilla de la seva història. Ja és, a hores d'ara, l'equip de la Lliga amb menys jugadors nascuts a Espanya. Les sortides de Joselu, a l’Al-Gharafa de Qatar, i de Nacho, a l’Al-Qadsiah de l’Aràbia Saudita, han deixat la nòmina de jugadors nacionals al Madrid sota mínims. A més, el dia d'avui només quatre dels set espanyols que començaran la pretemporada amb la plantilla blanca semblen tenir assegurada la continuïtat aquest exercici: Dani Carvajal (amb contracte fins al 2025), Dani Ceballos (2027), l'hispanomarroquí Brahim Díaz (2027) i Lucas Vázquez, que acaba de firmar la renovació per a un curs més, fins al 2025. El futur de Fran García (2027), que ve de tenir un protagonisme residual, encara és incert, mentre que tot apunta que Jesús Vallejo i Juanmi Latasa (2025) tornaran a marxar cedits. La xifra d’espanyols al tancament del mercat, per tant, podria acabar sent igual o fins i tot inferior a la d’altres nacionalitats. De moment té en nòmina cinc brasilers (Militao, Vinícius, Rodrygo, Endrick i Reinier, que segurament sortirà) i quatre francesos (Mendy, Tchouaméni, Camavinga i Mbappé).

Resulta paradoxal que el vigent campió de la Champions i de la Lliga hagi tingut un pes força discret a la selecció campiona d’Europa: només Carvajal ha estat indiscutible, mentre que Nacho i Joselu hi han participat de forma residual. Un balanç gens casual si es té en compte que el pes dels jugadors espanyols al club blanc porta anys de caiguda, en detriment de futbolistes de diferents nacionalitats. 

Golejada del Barça

De fet, l’Eurocopa ha posat en evidència les crítiques de diferents corrents d’opinió dins del madridisme. D’una banda, els insults que alguns ultres blancs van proferir a les xarxes cap a Mbappé o Tchouaméni per haver criticat públicament les propostes de l'extrema dreta francesa liderada per Marine Le Pen. De l’altra, tots els que reclamaven a Luis de la Fuente que convoqués més jugadors amb present o passat blanc: de Brahim a Ceballos passant per Lucas Vázquez o Sergio Ramos, en detriment de noms com Lamine Yamal.

La realitat és que, quan analitzava el Reial Madrid, el seleccionador espanyol ha pogut escollir d'acord amb una mostra de jugadors força menor que en el Barça. La temporada passada, fins a 13 jugadors espanyols del conjunt blaugrana van disputar un mínim de cinc partits en Lliga. Són gairebé el doble que els set del Madrid. 

De fet, des del curs 2007-08, quan Espanya va aconseguir la seva segona Eurocopa, el Barça ha donat més protagonisme a jugadors espanyols que el Reial Madrid en 9 de les 17 temporades jugades. En cinc ocasions, tots dos clubs van utilitzar en almenys cinc partits el mateix nombre de jugadors nascuts a Espanya. Només en tres casos, per tant, hi va haver un registre superior en el club madridista. Aquesta dada ajuda a explicar per què el Barça ha tingut una presència més gran que el Madrid en els cinc grans títols que llueixen al palmarès de la selecció espanyola: 4 a 2 a l’Eurocopa 1964; 3 a 2 a l’Eurocopa 2008; 7 a 5 al Mundial 2010 i a l’Eurocopa 2012, i 4 a 3 a l’Eurocopa 2024. Unes dades que confirmen que la selecció espanyola és més blaugrana que blanca.

stats