El refugi de Messi contra la violència a Rosario

El crac del Barça inverteix en la construcció d’una zona residencial a tocar de la seva ciutat natal

i Cristian Segura
07/09/2014
3 min

RosarioUna de la matinada, districte de Centro, ciutat argentina de Rosario. El barri és benestant, nodrit de diversos comerços moderns i de despatxos i vivendes de classe mitjana. A cent metres de l’hotel, un taxi s’atura, en baixa el conductor i m’atraca apuntant-me amb un revòlver. Tot just dos dies abans, Marcelo Mainetti, exdiputat provincial i gerent de la urbanització Azahares del Paraná, m’havia advertit de la inseguretat que hi ha a Rosario: “La gent vol viure amb seguretat, aquesta és una de les principals raons del nostre negoci”. 190 persones han mort de manera violenta en aquesta ciutat durant els primers vuit mesos de l’any. La criminalitat a Rosario, la ciutat natal del blaugrana Leo Messi, s’ha convertit en una qüestió d’estat.

Mainetti és l’home que s’encarrega de comercialitzar les 400 parcel·les que estan disponibles per a la construcció de cases a Azahares, el petit poble agrícola de Fighiera, situat al sud de la província de Santa Fe. A mitja hora de Rosario, la carretera que porta de l’autopista al poblet no està asfaltada i si plou és de difícil accés. Tot i això, la localitat de Fighiera ha sigut la receptora de la inversió més gran -coneguda- feta fins ara per Messi.

10 milions invertits

A la sala on s’exposa la maqueta d’Azahares del Paraná, un article de premsa emmarcat destaca que Messi va desemborsar deu milions de dòlars per comprar les 85 hectàrees que ocupen aquesta zona residencial. “Abans eren camps de tarongers del vicegovernador de Santa Fe Marcelo Muniagurria. Els va requalificar i Jorge Messi [el pare de Leo] s’hi va associar”, explica Mainetti. La família Muniagurria ha sigut històricament sinònim de poder a la província de Santa Fe i és un aliat ideal per fer negocis. L’accés a la urbanització és imponent: un llarg passeig de quilòmetres de plataners centenaris, plantats per l’avi Muniagurria, que acaba a la riba del riu Paraná, on ara s’està construint un port privat amb capacitat per a 260 vaixells.

De les 400 parcel·les disponibles, Marcelo Mainetti afirma que ja n’han venut 165. El preu mínim del terreny és de 38.000 dòlars. El barri inclou serveis com la zona esportiva, la del port privat i la vigilància armada. L’operació inversora es va iniciar ara fa quatre anys, l’any 2010, però de moment només hi ha quatre cases en construcció. Tot i que hi ha sectors on ja està instal·lat l’enllumenat públic i els serveis d’energia, el més avançat són les instal·lacions nàutiques i les esportives. Hi ha un camp de futbol, “per quan ens visita el noi”, diu Mainetti referint-se a l’estrella del Barça. A la sala d’exposició del projecte de la urbanització hi una pilota forjada en bronze i una bufanda de la selecció argentina amb el nom de Messi.

Esperen el retorn del crac

Al carrer Estado de Israel, on va néixer Messi, els veïns no saben res de la urbanització d’Azahares del Paraná. Per a la família Barrera o per als inquilins de la casa de just al davant, els Messi continuen vivint a la caseta de dues plantes. La casa sembla deshabitada, però una noia m’assegura que la cunyada ha sortit avui de dins. General Las Heras és un barri humil, però no és dels més degradats en una ciutat que està envoltada pel barraquisme.

Aquí i allà apareixen murals dedicats a Leo Messi; demanen que torni al barri que el va veure néixer. El que la majoria no sap, explica la germana del seu amic d’infància Walter Barrera, és que per Cap d’Any Messi va ser a la casa d’Estado de Israel per sopar amb els seus amics i la seva família. El crac blaugrana ja feia setmanes que era a l’Argentina acabant de recuperar-se d’una lesió que el va tenir allunyat dels terrenys de joc durant gairebé dos mesos.

stats