ESPANYOL
Esports26/06/2017

Recuperar la història per tornar a ser un club poliesportiu

L’espanyolisme reactiva les seccions d’hoquei patins i voleibol per al pròxim curs

Roger Requena
i Roger Requena

BarcelonaL’any 1942, quan en faltaven 44 perquè, com a president del COI pronunciés la cèlebre frase “ À la ville de... Barcelona ”, Juan Antonio Samaranch va participar en la fundació de la secció d’hoquei patins de l’Espanyol, un dels clubs fundadors de la lliga. Samaranch, que arribaria a ser porter de la secció, va formar part d’un club hegemònic els anys quaranta i cinquanta. Amb figures com ell mateix, Jordi Tries, Tito Mas, Francisco Valsecchi, Lluís Rubió, Josep Soteras i els germans Brasal, l’Espanyol va ser capaç d’aixecar 15 Campionats de Catalunya i 11 copes espanyoles. És, encara ara, cinc dècades després del seu últim títol (1962), el segon equip amb més copes al seu palmarès, només superat pel Barça (21).

Ara l’Apmae (Associació de Petits i Mitjans accionistes de l’Espanyol) i una desena de personalitats vinculades sentimentalment amb el club han decidit recuperar una secció que va desaparèixer als anys 90 i han aconseguit que torni a competir la temporada vinent. Inicialment ho farà de manera aliena a l’entitat. “Serà una secció de l’espanyolisme per a l’espanyolisme a la qual esperem que el club acabi acollint”, comenta Arnau Baqué, un dels patrocinadors de l’equip, que començarà a la cinquena divisió estatal, la segona catalana, amb un grup de gent jove, la majoria periquita, i que tindrà el repte d’ascendir categories fins a arribar a l’OK Lliga.

Cargando
No hay anuncios

“Les seccions són una gran eina per fer espanyolisme, ja que fan que molts joves se sentin orgullosos de representar el seu equip. Això ho ha fet molt bé el Barça en les últimes dècades, i li ha permès captar molts joves”, comenta a l’ARA el que serà el director esportiu de la secció, l’exseleccionador espanyol Carlos Feriche. Qui millor que l’últim tècnic d’aquesta secció, abans que desaparegués, per tornar a pilotar l’hoquei periquito. La seva aposta per a la banqueta és l’exseleccionador andorrà Bernat Bosch. De moment competiran a la pista del Martinenc i s’entrenaran al Col·legi Sant Ignasi, ja que la majoria de pistes de Barcelona estaven ocupades. La idea de cara al futur, però, és arribar a tenir una pista fixa que els permeti la màxima disponibilitat possible.

L’hoquei patins, el primer pas

Cargando
No hay anuncios

L’hoquei patins serà el primer esport que intentarà tornar a posar en marxa l’espanyolisme, però no l’únic. La plataforma que ho impulsa també preveu, de cara al curs vinent, posar en marxa la secció del voleibol, encara que en aquest cas començarien des de la base, apostant per equips que aniran dels benjamins als juvenils. Seran els primers passos d’un projecte que busca tornar a tenir unes seccions que haurien de permetre recuperar part de la història i el llegat de l’espanyolisme: “Històricament l’Espanyol sempre ha sigut un club poliesportiu, hem de recuperar aquesta situació”. Bàsquet, atletisme, ciclisme, voleibol, beisbol, futbol sala i hoquei herba són algunes de les altres seccions que ha tingut l’entitat en els seus 117 anys d’història. En molts casos, a més, van ser seccions exitoses. En voleibol, per exemple, van aixecar tres lligues i cinc Copes de la Reina.

Per què les havien abandonat, doncs? Des de la desaparició de la majoria de seccions, als anys 90, per motius econòmics, les últimes directives s’havien mostrat reticents a aquestes propostes. “Amb Sánchez Llibre, Collet i fins i tot ara, amb Chen, no se’ls ha fet gaire cas, ja que sempre han sigut directives molt futboleres”, lamenta Feriche, un dels grans impulsors d’un projecte que espera poder tenir una base de joves a partir del segon any. “Ara, almenys, el club no ens ha posat traves”, afegeix Baqué. El projecte ja té un pressupost de més de 30.000 euros i prop de 500 socis, més fins i tot que la secció de futbol femení. Serà una secció amateur, però amb la intenció de tenir prou potencial per arrossegar jugadors de nivell de l’àrea de Barcelona. Un projecte per “recuperar patrimoni” i arrelar més l’Espanyol a la societat a través d’altres esports. Més espanyolisme.

Cargando
No hay anuncios

Presents en el primer partit d’hoquei herba

El 2 de juny del 1912 Terrassa va acollir el primer partit d’hoquei herba d’Espanya. Un grup d’amics de la ciutat van crear el Lawn Hockey Club Calassanci i, quan buscaven un contrincant, es van adonar que al primer equip de futbol de l’Espanyol hi havia alguns jugadors anglesos, i altres de catalans que havien estudiat a Anglaterra, que coneixien aquest esport, de manera que van poder improvisar un equip. Gràcies a això, es va poder celebrar el primer partit al camp del Mauri, a l’avinguda Jacquard de Terrassa. Malgrat el domini dels locals, l’Espanyol va imposar-se per 7 gols a 2.