Barça

El refinançament amb Goldman Sachs permetrà a Laporta aconseguir 5 milions de benefici

El Barça augmentarà un 21% els ingressos i retallarà les despeses, sobretot rebaixant la massa salarial

Joan Laporta parlant a cau d’orella amb Rafa Yuste a l’última assemblea del Barça.
01/10/2021
3 min

BarcelonaEl Barça comença a veure la llum al final del túnel. Almenys econòmicament. Després que la temporada 2020-21 fos la pitjor de la història del club, amb unes pèrdues de 481 milions, la directiva de Joan Laporta assegura que podrà tancar la 2021-22 amb números verds. Ni més ni menys que 5 milions d'euros de benefici. El club ha donat a conèixer les línies mestres del pressupost que es presentarà d'aquí dues setmanes a l'assemblea de compromissaris. Uns comptes en què destaquen, per damunt de tot, la recuperació d'ingressos, fruit principalment de la reobertura del Camp Nou. Però que no es poden entendre sense tenir en compte la rebaixa salarial i el refinançament del deute amb Goldman Sachs.

Segons les projeccions, el Barça acabarà amb un resultat d'explotació negatiu de -19 milions d'euros (765 d'ingressos menys 784 de despeses), però la directiva preveu compensar-ho amb l'obtenció d'un resultat net financer positiu de 23 milions. Això s'explica per l'operació que van aprovar els socis a l'assemblea de compromissaris del mes de juny: el préstec amb Goldman Sachs per valor de 595 milions d'euros a tornar durant deu anys, i que es pot ampliar en 70 milions addicionals. Aquesta operació, que en realitat és un refinançament, ha permès que el Barça abaixi el tipus d'interès inferior, segons confirmen fonts del club. Per tant, a escala del compte dels resultats, i sempre que es compleixin els pronòstics, el resultat després d’impostos serien els 5 milions d’euros positius que ha calculat Laporta.

Més ingressos, menys despeses

Més enllà de l'enginyeria financera, "el complex camí cap a l'equilibri pressupostari", tal com l'ha batejat el mateix club, passa per la recuperació dels ingressos i també per una nova retallada en les despeses. Però la cosa més important és que el Barça torna a generar noves entrades de diners. I això es deu, sobretot, a la reobertura del Camp Nou. Malgrat que l'estadi encara no està al 100% de la capacitat, i que l'aforament pot experimentar modificacions segons l'evolució de la pandèmia, sobretot als mesos d'hivern, el club compta que els ingressos d'explotació passaran a ser de 765 milions. Un 21% més que els de la temporada anterior (631). Als ingressos procedents de l'estadi s'hi afegeixen els de l'àrea comercial, motivats per la reobertura de les botigues.

Ara bé, no tot són flors i violes en l'economia. Obrir l'estadi –i la resta d'instal·lacions– no només suposa ingressos, sinó també despeses, sobretot pel que fa a l'operativa de partit. També hi ha altres despeses de gestió que van en augment. Malgrat tot, la directiva de Joan Laporta assegura que podrà reduir dràsticament les despeses de la temporada passada. El curs passat van ser 1.136 milions i el 30 de juny del 2022 creuen que hauran baixat a 784.

Els comptes del Barça per a la temporada 2021/22

Uns resultats condicionats

De totes maneres, per entendre la diferència entre les dues xifres cal tenir en compte, primer, que la dada de la temporada passada es va inflar amb les amortitzacions d'alguns jugadors. És a dir, que el cost del fitxatge que havia quedat pendent d'amortitzar s'havia passat a considerar pèrdues. L'altre gran punt per comprendre la reducció en les despeses també fa referència a alguns jugadors, i en concret a la reducció de la massa salarial esportiva. El club la xifra en un 31% inferior respecte al curs passat. Algunes d'aquestes retallades ja s'han aconseguit, per la sortida de jugadors amb fitxes elevades (Griezmann i Pjanic, a més de Messi), i d'altres s'aniran obtenint al llarg de la temporada modificant alguns sous (ja s'ha fet amb Piqué, Busquets i Jordi Alba, per exemple, i s'està negociant amb Sergi Roberto).

stats