El Granada, un punt i a part a dos mesos sense descans
En plena ressaca europea, l'Espanyol busca a casa el primer triomf del curs a la Lliga
BarcelonaLa discreta arrencada a la Lliga de l’Espanyol, amb un punt en dos partits i una imatge força gris, ha deixat més dubtes que certeses en un equip que encara no sap què és guanyar ni marcar en aquesta competició aquest curs. “Ens falta entrenament, però estem tranquils”, va puntualitzar David Gallego després del debut en una Lliga que l’Espanyol ha hagut de deixar, de moment, en un segon pla, perquè l’objectiu prioritari era accedir a l’anhelada fase de grups de l’Europa League. El tècnic de Súria, que va lamentar que només va disposar d’un dia per preparar la segona jornada, va respirar alleugerit dijous, quan el seu equip va celebrar la classificació europea a Ucraïna. Allà, Gallego va mostrar-se molest per les crítiques rebudes pel joc del seu equip i va reivindicar el valor de la feina feta fins al moment pels seus homes. Per entendre què els passa sobre la gespa, cal tenir en compte el context que els ha tocat viure.
Només cal repassar quin ha estat el camí que ha seguit l’Espanyol aquest estiu fins a dia d’avui per comprovar que Gallego no menteix quan parla de la duresa del calendari del seu equip durant els dos primers mesos d’activitat. Els homes de David Gallego van tornar a la feina el dimecres 3 de juliol. En aquests primers 61 dies, gairebé dos mesos sencers, l’Espanyol ha completat 50 entrenaments (sis dels quals en dobles sessions), ha recorregut 16.742 quilòmetres (ha anat i tornat de Navata, Sheffield, Garðabær, Lucerna, Vitòria i Zaporíjia) i ha disputat 11 partits: sis de les prèvies d’Europa League (davant el Stjarnan, el Lucerna i el Zoryà Luhansk), dos de Lliga (davant el Sevilla i l'Alabès) i tres amistosos (Peralada, Lens i Sheffield). En tot aquest temps, només ha disposat de sis dies de descans. Aquest diumenge sumarà el 12è duel amb la visita del Granada a l’RCDE Stadium (19 h, M. La Liga). Un duel que servirà com a necessari punt i a part que donarà pas a un necessari descans coincidint amb una aturada de seleccions que anirà de meravella al tècnic, que podrà incidir en aquells aspectes que la competició no li ha permès treballar, i també al grup, que agafarà oxigen després d’una pretemporada atípica.
Al vestidor blanc-i-blau tots són conscients que aquest any se’ls presenta una temporada atípica pel ritme diabòlic que suposa competir cada tres o quatre dies. Un escenari que no desagrada a ningú, ja que era el desitjat, però que requereix una adaptació per a tots els integrants del primer equip. Gallego té clar que, amb aquests condicionants, és impossible veure l’Espanyol que té al cap el mes d’agost. “Ens falta per estar al nivell que volem. Aquest equip creixerà molt, veurem un gran Espanyol", va anotar després d’empatar a Vitòria. El tècnic s’encomana al camí que han de recórrer els seus homes per evolucionar i allargar al màxim la vida en tres competicions on l’exigència serà molt alta. Ho podrà tornar a comprovar aviat, ja que entre la primera i la segona aturada de seleccions l’Espanyol disputarà 7 partits en 22 dies. O el que és el mateix, un duel cada 3,14 dies, un ritme que comportarà una rotació constant de la plantilla.
Europa també passa factura a les altres lligues
Els blanc-i-blaus, però, no són els únics que viuen un estiu exigent. Exceptuant els casos d’equips dominadors de lligues menors com el Copenhague, el Celtic, el Rangers o el Qarabag, que han sumat ple de triomfs tot i disputar diverses prèvies europees, la majoria d’equips de les principals lligues del continent es troben en una situació força similar a la de l’Espanyol. El Wolverhampton, l’Eintracht Frankfurt, l’Strasbourg i el Torino també han disputat sis duels de prèvies. A excepció dels italians, que han guanyat l’únic partit de Serie A jugat, la resta presenten xifres força discretes a les seves respectives lligues. Els Wolves, que van eliminar els italians a l'última eliminatòria prèvia a l’Europa League, han empatat els tres partits disputats a la Premier. L’Eintracht suma un triomf i una derrota, mentre que l’Strasbourg suma dos empats i una derrota en tres jornades. Tots ells estan pagant el desgast europeu en unes lligues de màxima exigència. Europa passa factura als clubs dels campionats més competitius.