Chen Yansheng: "No m'ha passat pel cap vendre el club"
El president xinès defensa la gestió feta, que presenta beneficis per quart any consecutiu
Cornellà de Llobregat“Ara tenim estabilitat financera i solidesa per afrontar el creixement esportiu amb garanties. Volem fer de l’Espanyol un club més gran, admirat, orgullós de la seva història. És un honor per a mi presidir un club estimat i respectat com aquest”. Amb aquestes paraules ha arrencat el propietari i president de l’Espanyol, Chen Yansheng, la seva compareixença en la seva quarta junta d’accionistes (la tercera ordinària en un mes de desembre). El dirigent xinès ha celebrat el bon moment esportiu que viu el club blanc-i-blau, a la vegada que ha insistit, un any més, en el fet que la seva gestió ha permès a l’entitat d'establir uns fonaments econòmics que suposen la base del creixement actual.
En aquest sentit, el seu consell d’administració ha presentat uns beneficis de 6,4 milions d’euros, un superàvit semblant al del curs passat (6,6), i que representa el quart any consecutiu amb creixement econòmic. Els comptes i la gestió de l'exercici 2017-18 han sigut aprovats amb un 99,9% dels vots. “Aquest és el nostre objectiu, fer les coses bé. Estem avançant en la línia que ens vam marcar fa temps, per ser més forts. Per això cal aplicar bé el model i fer-ho des dels nens als jugadors professionals”, ha afegit Yansheng, que enguany ha decidit imitar l’exemple d’altres empreses i traslladar la junta d’accionistes, per primer cop, al matí. Això ha repercutit de manera significativa en un descens dels accionistes representats. Enguany hi havia a la junta 84 assistents en representació de 283 accionistes. Són només vuit assistents menys (92 van assistir-hi l’any passat), però suposa un descens dels representats de 66 accionistes (349). L’horari matinal ha impedit a molts d’ells d'assistir a la junta per motius laborals. Chen Yansheng ha defensat el canvi d'horari argumentant que les juntes anteriors (que es tancaven cap a les 22 h, hora catalana) s'acabaven a les 5 h a la Xina. "Rastar té molts accionistes, i fer la junta a la tarda en dificultava el seguiment. Si volem internacionalitzar el club hem de tenir en compte les 7 hores de diferència horària".
El president de l'Espanyol ha deixat clar que el club no estava en venda, malgrat els rumors: "La nostra intenció a l’Espanyol no ha canviat, és estable i a llarg termini, encara que hem trobat limitacions legals que hem intentat suplir. No m’ha passat pel cap ni m’he plantejat vendre el club". Yansheng, això sí, ha reconegut obertament que en el futur necessitaran injeccions de capital, i que estan oberts a "nous socis" que puguin participar en noves ampliacions de capital.
Un club sostenible a curt i llarg termini
“Hem de ser sostenibles. Un club atractiu que sigui visible per a molta gent nova. Desenvoluparem el nostre pla en tres vectors: l’ambició esportiva, l’impuls social i la consolidació econòmica”, ha exposat el director general corporatiu, Roger Guasch, que s’estrenava en una junta d’accionistes espanyolista. El nou home fort de les finances ha explicat el nou pla estratègic tant a curt com a llarg termini. “En el període 2018-21 hem de consolidar-nos en el 'top 10' de manera sostinguda. Per a més endavant tenim dues palanques, el 120è i el 125è aniversaris, els anys 2020 i 2025, que han de servir d’impuls social”, ha apuntat.
Entre les xifres més destacades d'aquesta junta, a banda dels 6,4 milions de beneficis en l'exercici 2017-18, hi ha els 102 milions d'ingressos. L'augment dels drets televisius (+4 milions), el dels ingressos per comercialització (+2) i la venda de jugadors (+15) són les partides que més creixen respecte a l'exercici anterior. Aquestes partides compensen l'augment de la despesa, que ha crescut a causa, bàsicament, dels 11 milions afegits en jugadors del primer equip. "Tenim un club ordenat, així ho reflecteix l'informe. Té una estructura estable que ha deixat enrere una situació de desequilibri patrimonial", ha explicat el director financer Joan Fitó. El deute net és de 97 milions.
“Europa és un objectiu, hem de treballar per fer d’aquest gran club un club gran. Volem mantenir la nostra diferència, que no vol dir ser minoritaris, perquè volem ser grans”, ha afegit el director general corporatiu. Guasch també ha parlat de la mirada a llarg termini, les “llums llargues”. Ha anticipat que volen desenvolupar un projecte amb un autocar que recorri Catalunya de la mà de les penyes, i que reparteixi entrades a col·lectius, especialment escoles, perquè molts nens i nenes puguin viure l’experiència a l’estadi. D’altra banda, també ha anunciat que estan estudiant recuperar un torneig a l’estiu (el Ciutat de Barcelona fa temps que es va deixar de fer, però es podria reactivar si encaixen les dates).
Guasch també ha fet autocrítica sobre la política d’abonaments, que ha significat una pèrdua notable de socis, i ha intentat defensar que la seva aplicació era necessària. D’entrada, ha exposat que van estudiar què feien equips com l’Atlètic, el Betis, el València, el Màlaga, la Reial Societat, el Southampton, l'Everton, el Sampdoria, el Werder Bremen i el Nantes. Vam plantejar una política comercial amb evolució dels preus i sectorització, però també amb descomptes per atenuar l’augment dels preus. Sabíem que comportaria un descens d’entre un 4% i un 6% dels socis, però calia ajustar-ho en algun moment. A partir del 2020 premiarem la fidelitat amb descomptes per antiguitat; impulsarem nous incentius per assistència al camp, perquè hi ha divendres i dilluns que dificulten les coses. Revisarem franges joves i rebaixarem imports”.
Perarnau apunta al futbol xinès
La valoració esportiva l’ha realitzat el director general esportiu, Òscar Perarnau, que ha qualificat d'“irregular” la temporada passada, a causa de les “moltes jornades en zona de risc”, si bé s’ha felicitat per la bona ratxa que va començar amb David Gallego i que ha continuat amb Rubi. “El volíem relacionar amb la identitat que volem que tinguin el filial i el futbol base, per tenir un estil de superació, mentalitat guanyadora i un model de joc que s’assimili al màxim possible”, ha explicat Perarnau.
El màxim responsable de l’àrea esportiva ha passat revisió a les diferents àrees que gestiona, entre les quals una secretaria tècnica que, per desig del president, té els ulls posats en la Xina. “Volem controlar molt el futbol xinès, tenir-ne la màxima informació, de categories inferiors a la Superlliga, juntament amb la selecció. Volem tenir els informes oportuns quan es requereixi”. Perarnau, a més, ha lamentat que la Ciutat Esportiva Dani Jarque ara mateix estigui “saturada”. “Tenim llista d’espera, i per capacitat d’espai no podem atendre més nens i nenes”, ha afegit.
El tabac i l'assistència, qüestions dels accionistes
En el torn de preguntes, els accionistes han traslladat qüestions com la preocupació per la davallada de la massa social del club, la possibilitat de prohibir fumar a l'RCDE Stadium i les seccions. Sobre aquest últim aspecte, Guasch ha insistit que l'Espanyol "és un club de futbol amb un deute molt significatiu": "Dedicar diners a les seccions des d’un punt de vista organitzatiu és impossible ara". Malgrat tot, ha deixat la porta oberta a trobar una entesa: "Volem assolir un punt de trobada per arribar a acords. Hi arribarem. Anem lents perquè som pocs".
Sobre el tabac, Guasch ha reconegut que era una qüestió "damunt la taula" però no hi ha posat cap termini. "Arribarà, no sé si serà d'aquí mig any, un o dos. Haig de convèncer la junta i molts socis", ha apuntat. També s'hi ha referit Chen: "Prohibir fumar al camp és una bona proposta, i això que soc fumador. Sempre dic que tinc poques aficions, i una és aquesta. A la llotja presidencial sempre hi ha un cendrer i s'hi fumava. L’esport es fa per conservar una bona salut, fumar és el contrari, però molta gent defensa que quan es va al camp, per disfrutar del futbol, fumar forma part de la tradició. Hem d’intentar mantenir les coses bones de la tradició".
Sobre la davallada de l'assistència al camp, Guasch ha defensat que no regalen entrades "perquè sí": "Escollim col·lectius a qui volem regalar experiències perquè les visquin i hi tornin. Hi ha una política per omplir el camp. Volem crear experiències perquè el nostre camp sigui atractiu i la gent hi vingui". Les accions previstes, amb tot, s'aniran desenvolupant al llarg dels pròxims dos o tres anys. "El moment de l'equip importa en l'assistència, però un aspecte com l'horari també. Hi ha molts factors: si no se'n toquen uns quants, no canviarà res", ha resumit.