RCD Espanyol

S’han acabat les gangues a l’Espanyol, que manté Joan Garcia

El club blanc-i-blau s'ha resistit a negociar la clàusula de 30 milions del porter, fet que ha portat l'Arsenal a buscar una alternativa

3 min
Joan Garcia, al túnel de vestidors de l'RCDE Stadium

BarcelonaS’han acabat les gangues a l’Espanyol. Si més no, amb Fran Garagarza al capdavant de la direcció esportiva. L’entitat tancarà el mercat de “màxima tranquil·litat” després de deixar clar a l’Arsenal que Joan Garcia només sortiria si feia efectiu el pagament de la seva clàusula de rescissió de 30 milions d'euros. El club blanc-i-blau s'ha enrocat amb la seva postura i no ha volgut negociar aquesta xifra, fet que ha estancat les negociacions amb l’entitat londinenca, que ha incorporat l'exblaugrana Neto Murara com a cedit procedent del Bournemouth. L’última oferta presentada per Joan Garcia, d’uns 20 milions fixes més variables, va ser refusada per l’Espanyol. 

El porter català, que serà titular aquest dissabte (19.15 h, M. LaLiga) davant del Rayo Vallecano, agradava molt al cos tècnic de Mikel Arteta, que li veia potencial per competir per la titularitat a mitjà termini amb el barceloní David Raya. Ara bé, a l’entitat blanc-i-blava són conscients que el valor del de Sallent, de només 23 anys, es pot disparar en els mesos vinents en el que serà el seu primer curs com a porter titular de l’Espanyol. Tot just acumula 32 partits amb el primer equip (sis dels quals a Primera), per la qual cosa un any més d’experiència i rodatge a l’elit del futbol espanyol podria incrementar encara més la nòmina d’equips disposats a pagar la seva clàusula. Aquesta era de 25 milions fins al passat 15 d’agost, quan va incrementar-se a 30 milions. Un augment previst en la darrera ampliació de contracte, firmada a finals de l’any passat, i que allargava el vincle de Joan Garcia fins al 2028. 

El porter de l’Espanyol, Joan Garcia, tirant-se als peus de Koke per aturar una ocasió de l’Atlètic.

Una renovació estratègica per part d’un club que fa temps que té clar que Joan Garcia té talent de sobres per convertir-se en el propietari de la porteria espanyolista durant la pròxima dècada. Un escenari que, això sí, sembla cada cop més remot: les seves bones actuacions han disparat el seu valor de mercat. Només tres porters (Nyland, Soriano i Conde, amb 12 intervencions), han aturat més rematades que Joan Garcia (10) en aquest inici de Lliga. I la seva carrera a l’elit tot just comença. Tot i assumir que serà gairebé impossible retenir-lo durant gaires anys si segueix amb la progressió que se li intueix, als despatxos de l’RCDE Stadium tenen clar que no el poden malvendre: és un dels pocs actius amb un elevat valor de mercat que conserva en propietat l'Espanyol i pel qual pot obtenir un interessant pessic econòmic. Cal recordar que als set jugadors incorporats com a cedits aquest estiu (Romero, Veliz, Cardona, Král, Kumbulla, Cheddar i Ünüvar), s’hi afegeixen cinc jugadors més que es troben en el seu últim any de contracte (Puado, Aguado, Sergi Gómez, Brian Oliván i Salvi). És a dir, que 12 futbolistes, la meitat de la plantilla, finalitzen el seu vincle amb l’entitat el 30 de juny del 2025. 

Per aquest motiu, Garagarza ha estat partidari de no deixar escapar el porter per un euro menys del valor de la seva clàusula. El director esportiu ja va mostrar-se com un negociador dur l’estiu passat, quan va aconseguir traspassar César Montes per 10,5 milions d’euros més 3,5 en variables) i Sergi Darder per 8 milions més 2 en variables. Una postura alineada amb el desig de l’entrenador, un Manolo González que ha deixat clar en les últimes setmanes que, si fos per ell, Joan Garcia només marxaria si algun club paga la clàusula. Qui tampoc ha vist amb mals ulls aquesta idea és un Chen Yansheng a qui Garagarza ha convençut que és més convenient retenir i revaloritzar aquest talent uns mesos que no pas malvendre’l ara. Una postura ben diferent de la que l’entitat va mantenir amb altres joves del planter com Marc Roca o Víctor Gómez, per qui es van acabar acceptant traspassos inferiors al valor de la seva clàusula. Amb Garagarza, aquesta idea ha canviat. Ho celebra l'Espanyol, que manté un gran talent sota pals.

stats