Retenir l’ídol o fer caixa gràcies a ell: RDT fa reviure un dilema històric a l’Espanyol
Chen Yansheng acceptaria negociar una xifra per sota de la clàusula de rescissió, que és de 75 milions d'euros
BarcelonaL’afició de l’Espanyol tem reviure aquest estiu, amb Raúl de Tomás, un malson que li recorda les èpoques de precarietat econòmica del club, quan estiu rere estiu l’entitat acabava venent els seus millors talents. Durant molts anys, els ídols blanc-i-blaus han estat un luxe efímer que no es va poder disfrutar prou. La llista de golejadors que han acabat triomfant en altres clubs després de breus etapes a l’Espanyol no és precisament curta.
Des del 2016, Chen Yansheng ha intentat evitar que l’Espanyol hagués de malvendre el seu talent. L’empresari xinès ha anat buidant progressivament la feixuga motxilla en forma de deute que durant molts anys va asfixiar un club que va convertir l’austeritat en rutina. L’entitat blanc-i-blava no ha deixat de vendre, però cada cop ho fa millor, o si més no per un preu més d'acord amb el mercat.
El 2005, l’Atlètic de Madrid va endur-se Maxi Rodríguez per 5 milions d’euros després que el davanter hagués firmat 15 gols. El 2011, el Roma va emportar-se Dani Osvaldo a canvi de 16 milions (13 gols havia marcat l’argentí durant la temporada 2010-11). El 2015, el Middlesbrough va fitxar Cristhian Stuani per només 3 milions (15 gols la 2014-15). El 2018, el Vila-real va repescar Gerard Moreno per 20 milions (19 gols la 2017-18). L’últim precedent, Borja Iglesias: el 2020 el Betis va pagar la seva clàusula de rescissió, de 28 milions, després que el Panda marqués 20 gols com a espanyolista.
La situació financera actual de l’Espanyol difereix força de la que tenia el club fa uns anys, però aquest estiu RDT farà reviure un dilema històric al club blanc-i-blau: és possible retenir el darrer ídol de l’afició o convé fer caixa gràcies a ell? El madrileny, convertit en el jugador franquícia del club des del 2020, serà el més llaminer de la plantilla espanyolista en el pròxim mercat de fitxatges. L’agència que el porta, Stellar Group, està atenta al mercat, tot i que és conscient que haurà de presentar una oferta amb cara i ulls per aconseguir que l’Espanyol s’assegui a negociar. L’últim club que va interessar-se pel madrileny va ser l’Arsenal, aquest gener, però no va arribar a fer cap oferta formal perquè l’aleshores CEO espanyolista, José María Durán, va remetre’s a la clàusula, de gairebé 75 milions.
L’escenari, però, podria canviar aquest estiu. El club té blindat el jugador, que té contracte fins al 2026, però als despatxos nobles acceptarien negociar per una quantitat menor. "Chen veu el futbol com un negoci de compravenda de jugadors. Si a final de temporada venen RDT, ell estarà content, perquè les accions de Rastar Group pujaran un cop es notifiqui l’operació a la borsa xinesa”, explica a l’ARA una persona que ha tractat amb l’empresari xinès dins de l’Espanyol en els últims anys. Cal tenir present que el Benfica es quedarà un 20% d’una possible plusvàlua respecte dels 22,5 milions que va pagar l’Espanyol.
El vestidor vol que RDT segueixi
Mentre que Chen podria acceptar negociar per un valor inferior al de la clàusula de rescissió de Raúl de Tomás, a la grada hi ha certs dubtes sobre si és convenient o no vendre’l. No es dubta del seu rendiment (23 gols el curs passat i 15 l’actual), que l’ha portat a ser una de les figures més estimades per l’afició, sinó de com condiciona la forma de jugar de l’equip. On no hi ha dubtes, en canvi, és dins del vestidor. RDT és una peça indiscutible tant per als seus companys com per al cos tècnic. De portes endins es valora molt positivament l’ascendència, el lideratge que el madrileny té tant dins com fora del camp, així com la seva aportació al joc col·lectiu.
Encara que el seu caràcter li ha generat més d’un conflicte amb rivals, companys i fins i tot amb Vicente Moreno -l’últim exemple, al Santiago Bernabéu, quan el tècnic li va recriminar un gest que no li va agradar agafant-lo pel coll de la samarreta-, al vestidor ningú discuteix que si l’Espanyol va aconseguir tornar a Primera al primer intent i enguany té pràcticament segellada la permanència és gràcies als seus gols.
RDT, per la seva banda, sempre ha afirmat públicament que està còmode i és feliç tant a Barcelona, ciutat on ha encaixat a la perfecció, com a l’Espanyol, on des del primer dia ha recuperat el protagonisme que va perdre al Benfica. “Estic content, aquí. L’any vinent poden passar mil coses, però tinc contracte i hauré d’estar aquí”, va dir la setmana passada. El madrileny, que va deixar clar que vol "jugar amb els millors soldats", no és l’únic que demana un projecte ambiciós: Darder i Pedrosa, que ara mateix negocien la renovació, també demanen conèixer el projecte esportiu abans de donar el vistiplau a l'allargament del seu contracte. L’Espanyol necessita definir el seu futur.