RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 16/04/2022

La redempció de Calero, el central que segueix els passos d'Hermoso

El val·lisoletà, que serà titular contra l'Atlètic, ha viscut un ostracisme similar al del madrileny

3 min
Fernando Calero i Mario Hermoso van enfrontar-se al partit de la primera volta a l'RCDE Stadium

BarcelonaL’últim mes i mig de Lliga li ha servit a Fernando Calero per demostrar que pot arribar ser el central de garanties que s’esperava que fos l’estiu del 2019. Sergi Gómez va ser el gran damnificat de la maneta rebuda a La Ceràmica a finals de febrer, l’onzè partit consecutiu de Lliga encaixant algun gol. A partir d’aquell duel, Vicente Moreno va decidir apostar per Calero, amb qui l’Espanyol només ha rebut dues dianes en les últimes cinc jornades. El central val·lisoletà tornarà a ser titular aquest diumenge (16.15 h, M. LaLiga) contra l’Atlètic de Madrid de Mario Hermoso, central de qui segueix les passes malgrat que vulgui desmarcar-se’n. “No m’agrada comparar-me amb ningú, vinc a fer el meu futbol”, va dir el dia de la seva presentació. Al Wanda Metropolitano tindrà una nova oportunitat per demostrar el seu bon moment de forma.

Calero va aterrar a l’Espanyol a canvi de 8 milions d’euros. L'aleshores central més car de la història del club blanc-i-blau (posteriorment el va superar Cabrera, amb 9 milions) arribava per suplir el que havien venut per un preu més elevat, Hermoso (25 milions). A l’àrea esportiva del club espanyolista van veure en la jove promesa del Valladolid un perfil similar al d’Hermoso. Tots dos són espanyols, van néixer el mateix any (1995), són gairebé igual d'alts (1,83 m Calero i 1,84 Hermoso) i destaquen pel seu bon peu a l’hora de treure la pilota jugada i per la seva capacitat d’anticipació. 

Tots dos han recorregut camins similars. Van passar pel Valladolid i, quan van arribar a l’Espanyol, van començar sent titulars abans de viure dues etapes de càstig. Dos partits al camp del Leganés (3-2 i 2-0) van ser el detonant que va portar Quique Sánchez Flores primer i Abelardo després a decidir enviar tots dos centrals a la banqueta o a la grada. Hermoso va quedar-se fora de l’equip, per decisió tècnica, en 12 de les 17 últimes jornades d’aquella Lliga. Calero només va disputar tres partits, com a suplent, a partir de la jornada 19 del seu primer curs com a espanyolista. No va ser fàcil, per a cap dels dos, superar aquells mesos de càstig, però van aconseguir refer-se i guanyar en maduresa. 

Calero s’acosta al madrileny

L’ARA ha analitzat tant les primeres temporades de tots dos a l’Espanyol (2019-20 per a Calero i 2017-18 en el cas d’Hermoso) com el seu rendiment d’enguany. Els dos centrals han seguit dinàmiques oposades pel que fa al nivell d’encert en les passades: Calero, ara més atrevit i vertical que abans, ha passat del 85,7% del seu primer curs al 81,2% de la temporada actual. Hermoso, en canvi, ha fet el camí invers en un Atlètic on no necessiten tant els seus desplaçaments en llarg com a l’Espanyol, i ha passat del 74,5% al 87,1%. Comparant les seves primeres temporades a l’Espanyol, el madrileny millorava notablement Calero en aspectes com els duels aeris guanyats (2,4 per 0,9), les intercepcions (1,2 per 0,5), els refusos (5,4 per 2,8), les rematades a la porteria rival (0,5 per 0) i les passades llargues per partit (6 per 2,1). 

En els partits disputats al llarg d’aquest últim mes i mig, Calero ha aconseguit millorar els seus registres i escurçar distàncies amb l’Hermoso de l’Atlètic actual. El madrileny el segueix millorant en facetes com les rematades a porteria (0,6 per 0,1), passades llargues (3,5 per 1,8) o duels aeris (1,6 per 1,3), però el central val·lisoletà ja el supera pel que fa a refusos per partit (4,4 per 1,6) o les vegades que l’han regatejat (0,1 per 0,7). Un dels canvis més destacats que ha viscut Calero respecte al seu primer any a l’Espanyol és el canvi de perfil, de l’esquerrà al dretà. “Prefereixo jugar de central dret perquè és la meva cama natural i puc filtrar més pilotes. És més còmode per a qualsevol poder actuar en el seu perfil natural”, va explicar recentment al programa de ràdio Llobregat Blanc-i-Blau, on també va admetre que encara té “bastant marge de millora”. 

Les estadístiques situen Calero com el central menys regatejat de la plantilla aquest curs (0,1 cops per partit, pels 0,3 de Cabrera i els 0,4 de Sergi Gómez) i el segon pel que fa a pilotes refusades (4,4, entre els 3,8 del català i els 5,8 de l’uruguaià). És el tercer, això sí, pel que fa a intercepcions (1, per 1,2 de Cabrera i 1,4 de Sergi Gómez). Haver recuperat Calero és una gran notícia per al club, que comença a treure profit esportiu d’un actiu que necessita rendibilitzar, i també per a Vicente Moreno, que veu com l’augment de la competència entre els centrals de què disposa es transforma en una solvència defensiva més gran. 

stats