RCD Espanyol

Quique Sánchez Flores, l’aposta de Chen que va frustrar el govern xinès

L’Espanyol es retroba amb el tècnic madrileny, que dirigeix un Getafe que no coneix la victòria

Roger Requena
i Roger Requena

BarcelonaL’Espanyol es retrobarà aquest diumenge al Coliseum Alfonso Pérez (18.30 h, M. LaLiga) amb la que va ser la primera gran aposta esportiva de Chen Yansheng com a propietari i president blanc-i-blau: Quique Sánchez Flores. Actualment al capdavant del Getafe, un dels dos únics equips que encara no han guanyat cap partit en aquesta Lliga, buscarà acostar-se a les posicions de permanència contra un Espanyol que vol continuar puntuant per cinquena jornada consecutiva.

La relació entre les dues parts va començar l’estiu del 2016, quan el dirigent xinès va reunir-se amb el tècnic madrileny i amb Paco Jémez, els dos candidats que havien superat el tall dels requisits demanats per l’àrea esportiva. Yansheng va decantar-se pel primer, un Sánchez Flores que va viure dues temporades completament oposades al capdavant de la banqueta espanyolista.

Cargando
No hay anuncios

La primera, propiciada per unes importants inversions (més de 18 milions), va acabar amb bones sensacions. La segona, marcada pel fre imposat pel govern xinès, va estar plena de turbulències. L'Espanyol va pagar sobre la gespa la frustració i el desencís del tècnic, que a mig curs va estudiar una oferta de l’Stoke City i va acabar pronunciant unes paraules que el van sentenciar: “Potser no donem per a més. Hem d’assumir aquesta realitat i continuar empenyent”. Aquelles declaracions van arribar, curiosament, després que l’Espanyol perdés al camp del Getafe per 1-0. Una setmana després, ell i Jordi Lardín van ser destituïts.

Cargando
No hay anuncios

La mala maror que van generar aquelles declaracions dins del vestidor contrastaven amb l’alegria que havia despertat el primer curs de l’Espanyol de Quique Sánchez Flores. El preparador madrileny va aportar solvència defensiva i competitivitat a un equip que va quedar-se a vuit punts de l'Europa League. Al final d'aquella temporada, l’àrea esportiva blanc-i-blava preparava una sèrie de moviments estratègics per intentar fer un salt qualitatiu i poder optar a Europa. El projecte de l'Espanyol seduïa, i molt, jugadors importants: “Mariano Díaz, Raúl Albiol, Borja Valero i Éver Banega volien venir aquí. Estava tot parlat i tancat”, va confessar en una entrevista a l’ARA l’aleshores director esportiu, Jordi Lardín. 

"Un projecte fantasma"

El segon curs de Sánchez Flores no va començar amb bon peu. Lluny de repetir les inversions de l’estiu anterior, l’Espanyol només va gastar tres milions d’euros en tres nous fitxatges (Naldo, Hermoso i Dídac Vilà), que se sumaven als nou que havia compromès en dues opcions de compra (Darder i Piatti). Aquelles xifres s'allunyaven força de les promeses pel club mesos enrere, fet que va provocar que Sánchez Flores acabés lamentant haver participat en “un projecte fantasma” del qual va marxar “amb una sensació d’estancament”. 

Cargando
No hay anuncios

Malgrat la falta d'autocrítica, el cert és que part de les reclamacions del tècnic madrileny estaven justificades. Yansheng havia promès públicament un projecte amb garanties per poder apuntar alt, però no va poder desenvolupar totes les inversions previstes per fer-ho possible. Ho va impedir el govern xinès, que va incloure el futbol dins de la llista de sectors que tenen restringida o prohibida la inversió de capital a l’estranger per part d’empresaris xinesos. “Això afectarà el creixement que volíem tenir, serà més lent del que esperàvem. Eren unes limitacions que no estaven previstes”, va lamentar l’aleshores vicepresident blanc-i-blau, Carlos García Pont. 

La temporada posterior a la sortida de Sánchez Flores, i amb una plantilla gairebé idèntica, l’Espanyol va demostrar que sí que donava per més classificant-se per a l’Europa League de la mà de Rubi. Al final del seu primer curs, el maresmenc també va reclamar un pas endavant al club, però en aquest cas va topar amb el posicionament d'una direcció general que va preferir eixugar deute a apostar per reforçar la plantilla. El resultat, el cinquè descens de la història de l'Espanyol. Flexibilitzades les restriccions del govern xinès i amb una renovada direcció general decidida a posar els diners a la gespa, l’Espanyol torna a afrontar un moment clau per assolir la posició que busca des de l'arribada de Chen Yansheng.