RCD Espanyol

L''insert coin' de les vedets de Chen Yansheng

Diego Martínez reviu a l’Espanyol la frustració que van patir Sánchez Flores i Rubi

Diego Martínez i Chen Yansheng, saludant-se durant la visita del president blanc-i-blau a un entrenament
04/09/2022
3 min

Barcelona“Falten tres jugadors de camp, la plantilla ha quedat lluny de completar-se i d’estar compensada com esperàvem. Ni cap periquito ni jo podem estar satisfets amb aquest mercat”, admet l’entrenador de l’Espanyol, Diego Martínez, abans de visitar l’Athletic Club aquest diumenge (16.15 h, Gol). El conjunt blanc-i-blau ha tancat la finestra de fitxatges d’estiu invertint prop de sis milions d’euros en deu reforços, quatre dels quals cedits, tres de lliures i un dins d’un intercanvi. Només s’ha pagat traspàs per Expósito i un Vilhena que ha acabat marxant cedit. El balanç, tant des del punt de vista esportiu com econòmic, no compleix les expectatives amb què el tècnic gallec i la direcció esportiva van iniciar el mercat. “Els plans que teníem al cap s’han quedat a mitges”, va apuntar.

Chen, insert ¥ [iens] or game over” ("Chen, posa diners o s’acaba el joc"), avisava una pancarta desplegada a l’RCDE Stadium la setmana passada. El president blanc-i-blau, Chen Yansheng, ha deixat clar els últims dies que no té previst fer noves ampliacions de capital i que l’Espanyol haurà de créixer a partir dels recursos que sigui capaç de generar. La realitat, però, és que l’entitat espanyolista només ha ingressat uns 14 milions d’euros en els traspassos generats en els últims tres cursos. El mateix Yansheng també va treure pit del fet de no haver venut cap dels principals actius, però la realitat amb què es troben els entrenadors és que el projecte que els venen acaba no tenint els recursos que els van explicar. 

Martínez ha tornat a repetir que “caldrà fer un reajustament d’expectatives i ser realistes amb la situació actual”. “Em sap greu no haver pogut donar-li més eines. No tinc problemes en dir que estic insatisfet, però el seu grau d’enfadament és benvingut, perquè volem la màxima exigència per fer millorar tota l’estructura del club”, va comentar el director esportiu, Domingo Catoira, en relació als reforços que li ha portat a Martínez. “Estic fotut, però content”, ha deixat anar el tècnic, en un discurs on, tot i expressar públicament la seva resignació amb el desenllaç del mercat, ha deixat clar que no li ha passat pel cap dimitir i ha tornat a demostrar que és un líder ambiciós que no perd l'optimisme malgrat les adversitats. De llarg, el millor fitxatge que ha fet aquest estiu l’Espanyol. 

De Mariano a Borja Iglesias

El preparador gallec ha viscut aquest estiu una situació molt similar a la que ja van patir altres vedets a la banqueta blanc-i-blava durant l’etapa de Chen Yansheng. El primer va ser Quique Sánchez Flores, que a finals del seu segon estiu com a entrenador de l’Espanyol va manifestar públicament que no estava “content ni feliç” per l’aposta que el club havia fet en aquell mercat de fitxatges. 

A finals del curs 2016-17, el club va comunicar al tècnic madrileny i a l’aleshores director esportiu, Jordi Lardín, que disposarien d’uns 15 milions d’euros per reforçar una plantilla a qui demanarien quedar entre els set primers classificats. Entrenador i director esportiu van acordar verbalment amb Banega, Albiol, Mariano, Borja Valero i Diego Reyes, per qui disposaven una opció de compra, la seva incorporació a l’Espanyol. Al final, però, cap d’aquestes operacions es va acabar tancant. “Vam parlar amb el club i ens van dir que no hi havia res per invertir aquell any”, va lamentar temps després Sánchez Flores. Les restriccions imposades pel govern xinès van fer que l’Espanyol només gastés 4,5 milions l’estiu del 2017. Una inversió molt allunyada a la promesa uns mesos enrere i que va acabar marcant l’etapa de Sánchez Flores al club blanc-i-blau. “És un projecte fantasma”, va sentenciar. 

Mentre que el madrileny va quedar-se a prop d’acabar el seu segon curs a l’Espanyol, Joan Francesc Ferrer, Rubi, va decidir marxar abans d’iniciar la segona pretemporada. “Vaig traslladar a la direcció esportiva els dubtes sobre el projecte esportiu del club i sobre la meva inseguretat contractual, però malgrat alguna promesa realitzada que la 2018-19 seria l’última temporada amb dificultats, se’m va traslladar que seria complicat reforçar-se per poder competir amb les millors condicions”, va lamentar el maresmenc un cop certificada la seva sortida. “El club tenia un full de ruta i no el va voler modificar, potser tocava fer un pas per poder lluitar per posicions més altes”, va afegir més endavant en una entrevista a l’ARA. Rubi va deixar l’Espanyol poc després de classificar-lo per a l’Europa League. Aquell estiu el club va vendre Borja Iglesias i Hermoso per 40 milions i en va invertir menys de la meitat, 18,5, en dues joves promeses com Vargas i Calero. L’aposta no va funcionar i l’entitat va acabar gastant a correcuita al gener 43 milions que no van servir per evitar el descens a Segona. Tres anys després, ara li toca a Diego Martínez bregar amb els obstacles que presenta un projecte que no aconsegueix satisfer els seus entrenadors. 

stats