L'Espanyol demana clemència perquè no li tanquin el camp
Antiviolència decidira aquesta setmana la sanció que, en el pitjor dels casos, suposaria tancar temporalment l'RCDE Stadium
BarcelonaEls incidents al final del derbi entre l'Espanyol i el Barça poden sortir molt cars al club blanc-i-blau, que s'exposa a una sanció que pot anar des d'una simple multa econòmica al tancament total de l'RCDE Stadium durant diversos partits. De moment, la Lliga ja s'ha pronunciat i ha demanat, com a primera mesura, identificar les persones que van saltar a la gespa perquè no puguin tornar a entrar en un recinte esportiu. La previsió és que Antiviolència prengui una decisió al respecte, aquesta setmana.
Les imatges van fer la volta al món. Els aficionats eren en la seva gran majoria dels sectors 109 i 110, els de la grada d'animació, on hi ha la Grada Canito, la Curva RCDE i la Penya Juvenil 1991. En un primer moment van forçar els jugadors del Barça a retirar-se al túnel de vestidors. I, posteriorment, s'hi van acostar amb intenció d'entrar a la zona dels futbolistes blaugranes. Entre els agents de seguretat del club i els Mossos van fer un cordó de seguretat. Els fets van acabar amb destrosses i llançament d'objectes, mentre per megafonia es demanava que tothom abandonés el camp i marxés cap a casa.
Tant l’Espanyol com els Mossos estan investigant els fets per esbrinar per quin motiu els violents van trencar el dispositiu de seguretat. Segons fonts policials consultades per aquest diari, la invasió de camp ja era un escenari que els Mossos preveien si el Barça acabava guanyant el títol –entre altres possibles aldarulls–. Per això van aconsellar que "el més convenient a tots els efectes" era que, en cas de triomf, els jugadors blaugranes no allarguessin la celebració a la gespa. Una recomanació que es va recordar abans del partit i al descans. En aquest últim punt, la policia no entra a valorar si l'estona que els futbolistes van ser al camp va ser excessiva o no. Al seu torn, fonts de l'Espanyol justifiquen que van aplicar el dispositiu de seguretat que havien pactat amb els Mossos.
L'Espanyol condemna els fets
De moment, l'únic que ha parlat per part de l'Espanyol ha estat Mao Ye: “Demanem disculpes al món del futbol. Treballarem perquè això no es repeteixi”, va dir el conseller delegat de l’Espanyol ahir mateix. “Som estrictes en les mesures de seguretat. Hem de revisar les deficiències que hi hagi pogut haver”, va afegir. El club, conscient de la gravetat dels fets, es mostra contundent en públic i treballa entre bambolines per evitar una sanció exemplar. A nivell intern, ja ha fet saber que expulsarà de socis els que pugui identificar i involucrar en els aldarulls.
A la gespa, un dels que va intentar calmar els ànims va ser Alberto Ariza, responsable de l'àrea social de l'Espanyol. Una figura que, en la darrera dècada, ha intentat reconciliar sense èxit els membres de la Curva i de Juvenil. La seva tasca també era la de fer fora de la grada d'animació antics membres de les Brigadas Blanquiazules, tot i que no ho ha pogut fer per complet.
De moment no hi ha hagut detencions, segons fonts policials, però sí que estan fent servir les càmeres de seguretat per identificar els que van saltar. Un d'ells va ser Yago Darnell, número 9 a la llista del PP a Sant Joan Despí, que també va llançar a terra una càmera de televisió. Aquest dilluns ha renunciat formalment a les eleccions, després que el seu partit li ho demanés.
Queden quatre jornades de Lliga i l'Espanyol, que necessitarà guanyar tots els partits per salvar-se, en disputa dos a casa. Ara serà el torn d'Antiviolència, que examinarà el cas. Un possible càstig seria clausurar la part de la graderia que ocupen els grups d'animació. Sigui la que sigui, a nivell intern tenen coll avall que les conseqüències seran força greus. La decisió es prendrà aquesta setmana, possiblement el dimecres.