RCD Espanyol

L’afició que s’engresca més per sortir de Segona que no pas per jugar a Europa

L’Espanyol rep l’Sporting amb un ‘sold out’ a l’Stage Front Stadium, que vol superar el rècord d’assistents de la temporada

3 min
L'Stage Front Stadium ha superat aquesta temporada els 20.000 espectadors de mitjana per partit

BarcelonaL’afició de l’Espanyol és una rara avis de la Lliga: s’engresca més quan ha de rescatar el seu equip que no pas quan li van bé les coses. El sold out que presentarà l’Stage Front Stadium per rebre l’Sporting aquest dijous (21 h) en el partit de tornada de les semifinals del play-off d’ascens, tot i ser en un horari poc amable, confirma una tendència recurrent al llarg de la història del club blanc-i-blau. S’han retirat més d’11.000 entrades per a un partit on l’Espanyol intentarà defensar i ampliar el 0-1 obtingut al Molinón diumenge passat. El premi, una plaça per a l’eliminatòria final, que arrencarà aquest diumenge contra l'Oviedo, que s'ha desfet de l'Eibar (0-2). 

Cornellà-El Prat, per tant, buscarà superar el rècord d’assistència d’enguany, els 25.015 espectadors que, precisament, van rebre l’Sporting el 5 de maig, en una temporada en què ha registrat una mitjana de 20.105 espectadors durant la Lliga regular. I això que ha rebut entre setmana les visites d’aspirants a l’ascens com el Leganés, l’Eibar, el Racing de Ferrol, el Burgos o l’Oviedo, així com un altre històric amb una gran massa social, el Saragossa. 

Assistència mitjana a Cornellà-El Prat
Dades per temporada

Es pot considerar una xifra baixa, si es té en compte que representa gairebé la meitat de l’aforament màxim permès a l’estadi (poc més de 39.000 persones). Però és prou significativa si es posa en perspectiva: representa la setena millor xifra de les catorze temporades en què l’actual feu blanc-i-blau ha acollit espectadors des de la seva inauguració (la 2020-21 es va disputar sense públic per la pandèmia). 

És a dir, que l’Espanyol ha tingut, a Segona, més acompanyament de seguidors en els partits disputats a casa que en la meitat de les temporades disputades fins ara a Primera a l’Stage Front Stadium. Hi ha ajudat la reducció de preus, del 50%, un incentiu que no resta mèrit al fet que l’afició hagi estat més fidel enguany que no pas l’última temporada que l’equip va classificar-se per a Europa. Aquest curs han acudit a l’estadi un 5,4% més d’espectadors que la temporada 2018-19, amb Rubi a la banqueta i jugadors com Hermoso, Darder o Borja Iglesias sobre la gespa. 

Cal tenir en compte que l’Espanyol no superava els 20.000 espectadors de mitjana a casa dues temporades consecutives des de fa més d’una dècada. L’entitat ho va aconseguir durant quatre cursos seguits, des de la inauguració de Cornellà-El Prat, el curs 2009-10, fins al 2012-13. En aquestes quatre temporades, l’assistència mitjana per partit va passar de 27.861 espectadors a només 21.103. Una caiguda que es va accentuar encara més a partir del curs 2013-14, el primer en què es va baixar dels 20.000 assistents. Només en una ocasió (2016-17), entre els cursos 2013-14 i 2018-19, l’Espanyol va aconseguir arribar a aquesta xifra. 

L’estadi espanyolista es prepara per tancar una temporada delicada, marcada per algunes xiulades al consell d’administració i als jugadors, recuperant el suport dels mateixos fidels que, no fa gaire, van rescatar un equip que semblava mort en l’última temporada a Montjuïc (2008-09): l’Espanyol era cuer, a vuit punts de la salvació, quan quedaven deu jornades per al final. Però l’empenta de la grada, que va registrar entrades que rondaven els 30.000 espectadors, va ajudar l’equip a aconseguir una salvació heroica. Ara, el repte és tornar l’equip al seu lloc. Una necessitat igual d’imperiosa per a un club que sap que pot comptar amb la grada.

stats