RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 05/07/2023

El director esportiu que abans de fitxar un futbolista entrevista la seva dona

Fran Garagarza, el nou arquitecte de l’Espanyol, va desenvolupar a Ipurua un mètode propi de captació de talent

4 min
Fz3T5BIWcAAwdol

BarcelonaLa història moderna de l’Eibar, que va irrompre a Primera el 2014 encabit en un municipi de tan sols 27.000 habitants, no s’entén sense la figura de Fran Garagarza (Mutriku, 1969). Aquest basc, que ja és oficialment el nou director esportiu de l’Espanyol (firma per a les properes quatre temporades, fins al 2027), buscarà repetir a l’Stage Front Stadium bona part dels miracles que va obrar a Ipurua, on en una dècada va convertir un modest equip de Segona B sense experiència a l’elit en un club capaç de resistir set cursos consecutius a Primera. L'acompanyarà Ángel Catalina com a secretari tècnic. Arriba procedent del Deportivo Saprissa de Costa Rica. Anteriorment havia ocupat càrrecs de responsabilitat a l'Almeria, el Betis i el Valladolid.

Però, ¿quin és el seu mètode? Garagarza, que durant uns quants anys va fer llargues jornades laborals com a repartidor, va deixar la furgoneta per conduir un club de futbol, l’Eibar, on va ocupar diferents rols: des de segon entrenador al futbol base, fins a acabar aterrant a la direcció esportiva, càrrec que va ocupar una dècada. En els set anys que els guipuscoans van militar a Primera, Garagarza va gestionar un centenar d’operacions. “Vam anar creixent a través de les incorporacions. Ens vam fer experts en fitxar jugadors de Segona, noms amb gana i joves que venien cedits amb nosaltres perquè per a ells era com fer la mili”, explicava fa uns anys en una entrevista.

Les limitacions econòmiques de l’Eibar el van obligar a aguditzar l’olfacte. Ràpidament va convertir noms semidesconeguts en peces vàlides, fins i tot, per equips que disputaven competicions europees: des de l’exespanyolista Joan Jordán (fitxat per un milió i venut per 14 milions d’euros) fins a Florian Lejeune (1,5 i 10), passant per Rubén Peña (0,2 i 8), Keko (0 i 5) o Alejo (0,3 i 4). També va apostar per noms com Yuri Berchiche, Escalante, Inui, Borja Bastón, Pedro León, Pere Milla, Cote, Dmitrovic, Aleix Garcia, Bryan Gil o l’ara espanyolista Edu Expósito, jugadors que van donar un gran rendiment a Ipurua abans de fer el salt a equips amb més potencial. La capacitat per revaloritzar jugadors és, precisament, una de les qualitats més valorades a l’Espanyol, on en els últims anys s’han devaluat diversos jugadors per qui s’havien pagat grans traspassos, com RDT, Vargas o Embarba. 

A Ipurua, Garagarza va encomanar fer un seguiment a mercats poc mediàtics on podia trobar jugadors que s’ajustessin a les possibilitats del club: des de Segona i Segona B a les lligues belga, francesa i portuguesa, la zona dels Balcans, la Segona italiana o algunes seleccions i categories inferiors. El seguiment d’un futbolista anava més enllà de la gespa: analitzaven quin cotxe portaven, si un jove lluïa un rellotge car o si sortia de l’estadi sol o amb familiars. Tenia autonomia per fitxar, però decidia amb responsabilitat: “Amb un fitxatge de cinc milions no puc fallar. Seria una responsabilitat molt gran no encertar-la”. Cada jugador analitzat havia de superar cinc nivells. Cada tècnic opinava segons un codi de colors, fet que facilitava el filtratge dels informes: “Si tots li posàvem negre, era un jugador que valia la pena fitxar”.

Per a Garagarza, el càrrec implica alguna cosa més que saber gestionar compravendes: “Per ser director esportiu cal tenir ull clínic pel futbol, però també saber negociar, tenir cap fred i empatitzar”. Cuida fins al més mínim detall: des del pla d’entrenament i els processos de prevenció i de recuperació recomanats pels preparadors físics i pels metges fins a tenir cura dels utillers del club, sovint convertits en confidents dels futbolistes; passant per les parelles dels jugadors, amb qui concertava entrevistes personals per integrar-les al club i a la ciutat. “És important conèixer l’entorn del jugador, escoltar-lo i alinear-lo. Implicar les parelles ajuda, perquè si li explico a la dona el rol que tindrà un jugador, quan arribi a casa frustrat dient que vol marxar, serà més fàcil que ella li faci veure que ha donat la paraula al club i que ha de complir-la”, reflexiona. L’Espanyol s’encomana als seus miracles.

“L’Espanyol és un iot on hem de posar rems, ens tocarà remar entre tots”

Fran Garagarza s'ha presentat aquest divendres com a nou director esportiu de l'Espanyol amb un missatge d'optimisme. "És un iot on hem de posar rems, perquè ens tocarà remar, però ho farem entre tots. Si cal, els portaré jo de casa, és fonamental que tots remem, l'Eibar va pujar així", ha dit. Ha deixat clar que parlarà cara a cara amb els jugadors a partir de dimecres. La seva intenció és conèixer què pensa cadascun dels jugadors abans de tractar la seva situació amb els seus agents. "Que l'afició estigui tranquil·la, que tenen contracte i estan inscrits. A partir d'aquí, valorarem cada cas, però primer els he de conèixer a nivell personal". Garagarza ja ha mantingut converses amb el Reial Madrid per incorporar-ne joves. "Veurem quines possibilitats hi ha". El nou home fort de l'àrea esportiva, a més, ha deixat clar que a banda dels nous reforços vol gent "periquita" a l'equip. Garagarza ha recordat que tenen 25 jugadors amb fitxa del primer equip, pel que abans de pensar en noves incorporacions caldrà valorar el patrimoni esportiu que el club ja té. "Són jugadors de nivell molt alt", ha deixat clar.

El nou director esportiu ha assegurat que porta alguns dies preparant una auditoria interna a partir de converses amb els professionals del club. "Tenim una ferida i hem de detectar què passa i treballar per curar-la", ha admès. I ha fet una comparació amb el que va aconseguir a Ipurua: "Amb l'Eibar vam fer molt amb poc. A l'Espanyol hem d'aconseguir molt, amb molt". Garagarza ha repartit elogis per Luis García: "Parlem tots els dies, ha estat una sorpresa molt positiva a nivell personal, per la seva essència, passió, sentiment. Ha estat molt receptiu a l'hora de posar temes sobre la taula, parla molt de club, no d'ell com a entrenador, estic molt content amb ell".

stats