RCD Espanyol

La FIFA conclou que Barcelona és millor que Madrid per acollir un Mundial

La capital catalana, que presentarà el segon estadi més gran i el més petit, supera l'espanyola en nota global

Barcelona tornarà a viure el seu idil·li amb un Mundial. Gairebé mig segle després que tant el Camp Nou com Sarrià fossin protagonistes del Mundial 1982, el nou recinte blaugrana i l'RCDE Stadium es vestiran de gala per acollir alguns enfrontaments de la gran cita del 2030. El primer competirà amb el Santiago Bernabéu i l'Stade Hassan II de Casablanca pel partit inaugural i la final. El segon, en canvi, optarà, com a molt, per acollir enfrontaments de quarts de final. Segons la FIFA, la capital catalana és millor que Madrid per acollir partits d'un Mundial. Així es desprèn de l'avaluació que ha fet dels estadis i de les diferents seus que tindran partits el 2030: totes dues ciutats empaten pel que fa a la puntuació de transport (tant connexió interurbana com accessibilitat internacional) i allotjament (tant del públic en general com de la delegació de la FIFA), categories on obtenen la màxima nota disponible. Això sí: Barcelona, amb una nota de 4,7 punts, supera en dues dècimes Madrid pel que fa a la categoria d'espais hàbils per acollir fan zones.

Tot i que la ciutat catalana és la que obté la millor puntuació de totes, la candidatura ha proposat tres espais de Madrid com a possibles seus de tres esdeveniments vinculats: el WiZink Center optarà a acollir el sorteig de la fase final; el Centre de Congressos Príncep Felip competirà per acollir el Team Workshop, un taller de preparació per al Mundial, mentre que el Palau Municipal d'Ifema intentarà rebre el FIFA Congress. La candidatura de Madrid compta amb alguns avantatges, com ara tenir dos estadis de cinc estrelles ja construïts que han obtingut la màxima puntuació, 4,3 punts, a l'avaluació de la FIFA.

Cargando
No hay anuncios

També obtenen la mateixa nota el Camp Nou i l'Stade Hassan II. Aquests dos últims estadis, això sí, parteixen amb un petit avantatge respecte als madrilenys: el seu aforament. Un cop acabat, l'estadi blaugrana superarà els 103.400 seients, només per darrere dels 115.000 del recinte de Casablanca. El Bernabéu, en canvi, presenta un aforament brut de 78.297 espectadors, una capacitat que podria posar en risc el fet que acabi acollint el partit inaugural o la final. "Està molt al límit dels requisits per acollir un dels dos partits, si bé supera còmodament la capacitat mínima que s'exigeix a les rondes anteriors. Consultarem amb les autoritats de l'estadi per garantir la configuració òptima", assenyala l'informe de la FIFA.

Millor ciutat, estadis més limitats

El mateix, això sí, eleva a "mitjà" el risc vinculat a alguns dels estadis espanyols en procés de reforma. En tractar-se de projectes, la FIFA manté certes reticències sobre si s'acabarà complint amb totes les expectatives anunciades en els respectius projectes. El fet que l'RCDE Stadium ja estigui finalitzat, de fet, ha estat un dels avals per acabar sent inclòs entre els onze estadis espanyols que participaran del Mundial 2030. El recinte espanyolista és el que té l'aforament més reduït de tot el Mundial: una capacitat bruta de fins a 40.259 espectadors. Una xifra que se situa al límit del que demana la FIFA a les seus del Mundial. “S’aproxima al requisit mínim de 40.000 seients. Consultarem amb la candidatura per assegurar-nos que la capacitat de l’estadi sigui l’adequada per a aquesta categoria de partit”, assenyala l'avaluació de la FIFA.

Cargando
No hay anuncios

A més, tindrà força competència per acollir partits de vuitens o de quarts de final, la ronda màxima que podrà acollir, ja que parteix amb la segona nota més baixa de totes les seus. L'avaluació de la FIFA li va atorgar 3,6 punts sobre un total de 5, només per davant de Riazor (3,4). Això sí, té a prop altres estadis com La Rosaleda (3,7), el Reale Arena i La Romareda (3,8) o Gran Canària (3,9). Caldrà veure en els mesos vinents, per tant, si cal una ampliació de l'aforament. De la vintena d’estadis que acolliran partits del Mundial 2030, la meitat no arriben als 50.000 seients. Per sobre de Cornellà-El Prat hi ha el Defensores del Chaco d’Asunción (41.186 seients); el Reale Arena (42.300) i tres estadis espanyols més que s’hauran de reformar íntegrament en els anys vinents: La Romareda (43.144), Gran Canaria (44.500) i La Rosaleda (45.000). 

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, la FIFA en valora positivament la disponibilitat de llotges i seients VIP i zones hospitality; la sostenibilitat de la instal·lació; el modern sistema d'il·luminació, renovat el 2018; les bones telecomunicacions; la gespa híbrida; una tribuna amb grada coberta que protegeix del sol i la proximitat amb l'aeroport del Prat.