L’Espanyol dona per amortitzat el que va pagar (i no va explicar) pel fitxatge de Wu Lei
Chen Yansheng va tenir un pes clau per desbloquejar l'operació, intervenint personalment en les negociacions per incorporar-lo
BarcelonaWu Lei ja és història a l’Espanyol. El davanter xinès tornarà a la Xina per ajudar el club on es va formar, el Xangai Port, a remuntar el vol després d’un mal inici de curs. La pèrdua de protagonisme viscuda en les dues últimes temporades ha estat un factor determinant a l’hora de fer entendre al jugador que és el moment de marxar.
Tres anys i mig després d’incorporar-lo, l’Espanyol dona per amortitzat un fitxatge marcat pel secretisme. L’ARA ha tingut accés a algunes de les xifres confidencials d’aquell traspàs, una negociació força complexa que només va ser possible pels contactes i la influència que Chen Yansheng té a la Xina i pels recursos que va aportar Rastar Group. Portar Wu Lei hauria costat uns 10 milions d’euros a l’Espanyol, segons explica una font propera a les negociacions. El club blanc-i-blau no desmenteix aquesta xifra, si bé tampoc aclareix l'import exacte que va acabar pagant ni el rol que van tenir Yansheng i Rastar en les negociacions. D'altra banda, des de l'entitat insisteixen que l'operació es va tancar entre els dos clubs (l'Espanyol i el Xangai Port), sense que ni Chen Yansheng, a títol individual, ni Rastar Group, a través del conglomerat empresarial, fessin cap aportació econòmica afegida que no passés pels comptes del club. A la memòria econòmica del club per a l'exercici 2018-19, però, només consten inversions per 13,5 milions en un curs en què es van fitxar, a banda del davanter xinès, Borja Iglesias, Facundo Ferreyra i Alfa Semedo.
Per a Chen Yansheng i Rastar Group, Wu Lei no era un fitxatge qualsevol, sinó un jugador franquícia estratègic per als seus interessos comercials a la Xina. Després del seu fitxatge per l'Espanyol, el futbolista va començar a protagonitzar un gran volum d'anuncis de joguines i altres productes de Rastar Group.
El jugador, un gran reclam publicitari per a moltes empreses del país asiàtic –va aportar diversos patrocinadors al club– mantenia tots els drets econòmics d'imatge. Era una condició per fer possible el seu traspàs. El davanter va passar de cobrar prop de 10 milions de dòlars al Xangai Port als gairebé 2 milions que percebia a l'Espanyol.
L'encàrrec personal de Chen
Pocs mesos després de certificar la compra de l’Espanyol i de convertir-se en el seu president, Chen va encomanar a la direcció esportiva blanc-i-blava la tasca d’analitzar el mercat futbolístic per trobar algun jugador xinès que permetés enfortir els lligams comercials del club amb la Xina. L’àrea esportiva va posar un però al somni de l’empresari asiàtic: qualsevol fitxatge s’havia de poder justificar per criteris esportius. El polèmic precedent de Zhang Chengdong, jugador xinès que va provocar fortes discussions entre l’entrenador del Rayo Vallecano, Paco Jémez, i la directiva del club, havia servit d’alerta per al club blanc-i-blau. Incorporar un jugador pel simple fet de ser xinès, entenien als despatxos de la Ciutat Esportiva Dani Jarque, no hauria beneficiat ningú.
La secretaria tècnica de l’Espanyol va començar a rastrejar el mercat mundial a la recerca d’un jugador que encaixés dins dels requisits comercials i esportius requerits. En pocs mesos, l’Espanyol ja tenia controlats els millors jugadors de les categories inferiors del futbol xinès i de la Superlliga, així com molts d’altres repartits per diverses lligues d’Europa, l’Àfrica o l’Àsia. L’únic jugador amb prou nivell per jugar a l’Espanyol era un davanter del Xangai SIPG, Wu Lei. Així ho va comunicar al consell d’administració. Considerat el millor jugador xinès del moment, havia estat més de 80 cops internacional, portava anys mostrant un rendiment força alt i gairebé no havia patit lesions. El seu perfil podia encaixar.
Però les primeres gestions que va fer l’àrea esportiva per incorporar-lo van acabar amb un resultat inesperat: portar Wu Lei “era impossible”, ja que era el jugador més ben valorat de la Xina i un actiu molt valuós a nivell de marca per al seu club d’origen. Va ser aleshores quan Chen, empresari reconegut i amb bones relacions al seu país, va decidir agafar personalment les regnes de l’operació. Pocs mesos després, el president de l’Espanyol va comunicar que la incorporació de Wu Lei era possible econòmicament. “L’acord va venir fet al club, era un contracte molt complicat que van gestionar entre Chen Yansheng i Mao Ye Wu”, assenyala un antic directiu de l’entitat.
El fitxatge va tenir un gran impacte mediàtic. L'Espanyol va vendre 5.000 samarretes a la setmana després d'anunciar l'operació i es va convertir en el segon equip de la Lliga més vist al gegant asiàtic. Fins i tot el Reial Madrid va manifestar la seva sorpresa pel fitxatge. El director general del conjunt blanc, José Ángel Sánchez, va preguntar a l’Espanyol com s’ho havia fet per tancar la incorporació de Wu Lei, ja que portaven uns quants anys buscant algun talent xinès.
Tercer xinès amb més gols a Europa
Wu Lei marxarà de l’Espanyol sent el tercer xinès que ha marcat més gols en un club europeu, 16, només superat per Jiayi Shao (29) i Chen Yang (26). “Tenia nivell per estar a l’Espanyol, però va acusar una lesió al genoll que li va fer perdre protagonisme i es va equivocar renovant quan l’equip va baixar a Segona”, admet el periodista xinès Daniel Yan, que assegura que “no va saber adaptar-se ni a la nova categoria ni a Vicente Moreno, i ha acabat sent un jugador a qui l’afició no ha entès”. Yan, això si, pronostica que Wu Lei recuperarà a la Xina la seva millor versió i hi tornarà a marcar “30 gols cada any”.
El davanter va anar perdent protagonisme després d’un primer curs en què, de la mà de Rubi, va acabar resultant clau quan va marcar el segon gol del triomf contra la Reial Societat que va certificar la classificació per a l’Europa League. Tornar a una competició europea 12 anys després va frustrar que l’Espanyol pogués fer una gira per la Xina aquell mateix estiu. Per a l’entitat blanc-i-blava, que ja tenia tancat un amistós contra el PSG i en tenia dos més d’emparaulats davant de l’Eintracht Frankfurt i el Xangai Port, resultava una ocasió immillorable d’explotar comercialment Wu Lei al seu país. La gira xinesa, si s'acaba fent en el futur, serà sense Wu Lei.