RCD Espanyol

Diego Martínez també veu les orelles al llop a l’Espanyol de Chen

El tècnic gallec reclama més fitxatges, com ja va fer Quique Sánchez Flores, a qui s’enfronta aquest diumenge

Diego Martínez, dirigint un entrenament de l'Espanyol
14/01/2023
3 min

Barcelona“Ho he dit clarament: tenim unes necessitats claríssimes i evidents que són compartides per la direcció esportiva i pel club. Cada cop queda menys temps en aquest mercat, necessitem una empenta”. Diego Martínez fa mesos que ha vist les orelles al llop, les mancances de l’Espanyol de Chen Yansheng. El tècnic gallec es resisteix a perdre l’esperança i aprofita les aparicions públiques per estirar les orelles a una entitat que no ha pogut complir, fins ara, el que li va prometre a l’estiu. 

L’Espanyol va vendre-li a Diego Martínez un projecte que encara no ha pogut executar per les limitacions econòmiques que arrossega. El doble impacte de la pandèmia i el descens va afectar significativament els ingressos ordinaris d’una entitat que, per si no n'hi hagués prou, encara té més problemes a l’hora de generar-ne d’extraordinaris: no aconsegueix fer caixa amb jugadors, el seu propietari no pot executar noves ampliacions de capital i, a més, ha trencat la relació contractual amb un dels seus patrocinadors principals, Bitci, per impagaments. Tot plegat condiciona el desenvolupament d’una planificació esportiva que no aconsegueix aixecar el vol durant el mandat de Chen Yansheng. El club vol revifar a través de palanques immobiliàries, però la seva activació no serà ni molt menys immediata.

Al rival dels blanc-i-blaus d’aquest diumenge (14 h, M. LaLiga), el Getafe, hi ha dues persones que coneixen de primera mà les limitacions del projecte espanyolista. Un d’ells és el tècnic, Quique Sánchez Flores, que va arribar a qualificar de “fantasma” el full de ruta blanc-i-blau. “Es va vendre malament el projecte i encara hi havia gent queixant-se perquè no vam anar a Europa”, va dir en una entrevista a Jot Down. L’estiu del 2017, el tècnic madrileny i Jordi Lardín, l’aleshores director esportiu, van aconseguir aparaular les incorporacions de jugadors com Borja Valero, Banega, Albiol i Mariano, que haurien elevat el nivell de la plantilla. L’Espanyol, però, no va aconseguir firmar-ne cap. Pocs mesos després, Quique Sánchez Flores va acabar negociant amb l’Stoke City, una sortida que no es va concretar al gener. Va ser cessat a cinc jornades per al final d’aquella temporada. 

Ara el tècnic madrileny treballa colze a colze amb Ramon Planes, que abans d'incorporar-se al Getafe va ser sondejat per l'Espanyol, tal com va avançar l’ARA al març. El lleidatà va declinar la proposta perquè considerava que no era el moment correcte per tornar al club blanc-i-blau. L’Espanyol li havia proposat un projecte que pretenia buscar un equilibri financer, sense fer grans inversions en la plantilla, on s’intentaria potenciar de nou el futbol base i la gent jove, com ja va passar en l’anterior etapa de Planes al club, ara fa més d’una dècada. A banda del planter, intentarien incorporar cada any entre tres i quatre jugadors que requerissin poca inversió econòmica. El relleu al capdavant de la direcció del club del seu principal avalador a l'Espanyol, José María Durán, , va acabar d’allunyar Planes de l’entitat blanc-i-blava. 

La situació que viu ara Diego Martínez també la van patir dos entrenadors anteriors. El primer, Joan Francesc Ferrer Rubi, que va deixar l’Espanyol poc després de classificar-lo per a Europa. “El club tenia un full de ruta i no el va voler modificar. Potser hauria tocat fer un petit pas si volíem situar-nos en una escala més alta, però hi havia uns plans econòmics i se’m va dir que no es podia gastar més. La inversió, al final, la van fer al desembre”, lamentava el maresmenc en una entrevista a l’ARA. 

La mala planificació esportiva i econòmica de l’estiu del 2019 va provocar el descens a Segona. L’encarregat de rescatar el club, el 2020, va ser Vicente Moreno, que també va ser víctima de promeses incomplertes. Quan l’Espanyol va anar a fitxar el tècnic de Massanassa al Mallorca, li va oferir un contracte de tres anys amb tres objectius marcats molt clars: l’ascens directe el primer any, la consolidació a Primera el segon i, finalment, lluitar per Europa el tercer. Aquest full de ruta havia d’anar acompanyat d’un pla d’inversions que anirien en augment any rere any. Vicente Moreno va complir amb escreix en les dues temporades que va dirigir l’equip, però va ser cessat abans de finalitzar el seu segon curs.

L’Espanyol, aquells dos anys, va invertir menys de 9 milions d’euros en reforços. Ara el club blanc-i-blau té dues setmanes per arreglar tots els deures que no va fer bé a l’estiu. És un gener clau per convèncer Diego Martínez de complir el seu segon any de contracte. Si no segueix, ningú podrà retreure-li que no va avisar a temps dels problemes que intuïa. Els pròxims quinze dies evocaran inevitablement el mes gener del 2020, quan una inversió rècord de 42,5 milions d’euros en quatre jugadors no va ser suficient per mantenir l’Espanyol a Primera. 

stats