Banderes de Taiwan i xiulets: l’RCDE Stadium s’acomiadarà de Primera amb una protesta massiva
Diversos col·lectius socials preparen accions per manifestar el malestar amb l'arbitratge i la gestió del club
BarcelonaL’RCDE Stadium prepara una protesta massiva en el que serà el seu últim partit a Primera Divisió, davant l’Almeria (21 h, DAZN), si no ho eviten els jutjats. L’Espanyol, que aquesta setmana ha iniciat accions legals per denunciar els polèmics arbitratges viscuts en les últimes jornades, ha mobilitzat diferents col·lectius socials per tal de desenvolupar accions conjuntes.
¿Com s’escenificarà aquesta protesta, que s'espera que tingui ressò mediàtic a escala internacional? D’entrada, s’ha fet una crida per vestir de negre, en senyal de “dol per la justícia esportiva”. Alguns col·lectius socials estan fomentant que s’acudeixi amb xiulets que podrien forçar que s’aturi el partit. El 2021 el Comitè de Competició va multar amb 100 euros l’Unionistas de Salamanca perquè l’acta arbitral reflectia que s’havia sentit un xiulet des d’un fons de l’estadi. Es va considerar una alteració de l’ordre del partit de caràcter lleu. Uns anys abans la UEFA va investigar el Reial Madrid per haver facilitat 1.500 xiulets a la seva grada d’animació abans d’un partit de Champions contra el Wolfsburg. Els van utilitzar amb el partit en joc, però no hi va haver cap tipus de multa.
Tot i els esforços de l’Espanyol per canalitzar el malestar social cap a l’estament arbitral, el cert és que les protestes de la grada aniran més enllà: l’afició no obviarà la desastrosa gestió dels diferents dirigents del club que han conduït l’entitat a dos descensos a Segona en tres anys. Als càntics registrats en els últims partits contra el president, Chen Yansheng, i el consell d’administració designat per Rastar Group, s’hi afegiran altres mesures. Una d'aquestes serà la manifestació convocada per part dels grups d’animació davant l’estàtua de l’afició, fora de l’estadi, contra la direcció del club.
La seva gestió també la va patir l’actual entrenador de l’Almeria, un Rubi que va deixar l’Espanyol, després de classificar-lo per Europa, perquè la direcció del club havia incomplert les promeses d’inversions que li havien fet. Aquest diumenge podria ser testimoni, si els membres de seguretat del recinte no ho impedeixen, de la massiva exhibició de banderes de Taiwan, una forma de protesta en què s’utilitzarà la política per mostrar el desacord amb Chen Yansheng. El primer president i propietari que ha conduït l’Espanyol dues vegades a Segona.
Taiwan és una illa ubicada davant les costes de la Xina continental que, des del 1945, ha estat sota el règim polític de la República de la Xina. Allà van refugiar-s’hi bona part dels membres del govern i l’exèrcit nacionalista xinès que va emigrar després de la guerra civil xinesa. La intervenció dels Estats Units durant la Guerra Freda va evitar que el partit comunista xinès envaís Taiwan, que des d’aleshores viu una estranya situació jurídica i diplomàtica: tot i ser un estat independent a la pràctica, no és reconegut per les Nacions Unides i la Xina el segueix reclamant com a territori propi. La seva bandera, de fet, és la que utilitzava el partit nacionalista xinès quan governava a la Xina continental.