Barça

La quirúrgica gestió dels èxits del Barça femení

Lluís Cortés vol resistir les pressions internes perquè deixi de ser entrenador de l'equip blaugrana

El Barça celebra la Copa de la Reina

BarcelonaVenen dies intensos al Barça femení. De presa de decisions, converses, equilibris pressupostaris i grans dosis d'empatia. Amb l'equip esgotant la temporada amb tràmits que ha de jugar per l'ajornament massiu de jornades de Lliga a causa del covid, la feina als despatxos centrarà l'atenció les properes setmanes. La junta de Joan Laporta i els responsables de l'equip que més alegries ha donat enguany als socis han d'apagar focs que no s'esperaven i gestionar de forma quirúrgica els èxits aconseguits sota la batuta de Lluís Cortés, un entrenador que no genera consens al vestidor. Un èxits que, d'altra banda, apujaran l'exigència de cara al curs que ve i ja estan despertant l'interès d'altres clubs que aposten fort pel futbol femení (com el Reial Madrid, l'Olympique de Lió o el Manchester City) per jugadores que cotitzen a l'alça.

Lluís Cortés, assenyalat

Un sector del vestidor demana un canvi d'entrenador

El volcà va entrar en erupció a partir d'una informació apareguda fa uns dies al diari Sport, segons la qual les capitanes del Barça van demanar un canvi d'entrenador als executius de la secció. "No és un motí, però s'hi assembla", van admetre a l'ARA fonts properes a un vestidor que té problemes de convivència des de fa mesos. Obligats per la novetat, Cortés i Losada van oferir la seva versió dels fets. El tècnic va reconèixer el conflicte i el va vincular a l'"exigència competitiva" i la "càrrega emocional", mentre que la capitana, que no seguirà a l'equip, va rebaixar la tensió dient que la plantilla "sempre ha respectat les jerarquies del club". El Barça s'esforça perquè cali de portes enfora que l'assumpte té un rerefons exclusivament esportiu.

Lluís Cortés, entrenador del Barça femení.

Però la realitat, i és aquí on es complica la gestió, és que també hi ha un component important d'arrel personal amb derivacions esportives. A més, tot plegat no és precisament flor d'un dia. Les tensions venen de l'any passat, fonen l'aspecte competitiu del dia a dia amb els afectes que existeixen a l'equip i ja van estar a punt de causar el cessament de Cortés a principis d'any, quan encara estava per veure que el Barça podria assolir la glòria a la Lliga de Campions. L'entrenador va salvar el càrrec, beneficiat pel buit de poder a l'entitat, i la directiva va aprovar la seva renovació per un any més a principis de maig. Ara l'acord fins al 2022 està a debat per les pressions d'un nucli del vestidor i l'oposició del director esportiu, Markel Zubizarreta, però Cortés no té cap intenció de plegar tot i que no li faltarien ofertes per continuar treballant. La junta ja sap que l'haurà d'indemnitzar si decideix fer-lo fora, una circumstància que encara veu evitable amb diàleg i mà esquerra. Xavier Puig, el directiu responsable, no esperava haver de lidiar amb l'èxit d'aquesta manera.

Markel Zubizarreta, amb el nucli dur

El director esportiu acaba contracte la setmana que ve

Una figura clau en tot el sidral és Zubizarreta, fill de l'exporter i exdirector esportiu del Barça (2010-2015) que va agafar la gestió del femení gràcies a Albert Soler fa sis anys. Llicenciat en INEF i en ADE, ha enriquit la plantilla amb fitxatges que han funcionat, com Mapi León, Graham Hansen o Lieke Martens. La seva aportació als èxits històrics d'aquesta campanya és vital. Tanmateix, el problema de convivència i la situació de Cortés pot arrossegar-lo si la junta considera que hi ha d'haver continuïtat a la banqueta. Perquè Zubizarreta s'ha alineat amb les jugadores partidàries del canvi fins al punt que, segons va informar Catalunya Ràdio, ha qualificat d'"insostenible" l'opció que Cortés segueixi al capdavant de l'equip quan va ser ell qui el va promocionar el 2019 després de la destitució de Fran Sánchez. A més, a diferència del tècnic, el director esportiu acaba contracte dimecres que ve. Al club no descarten cap possibilitat en relació al seu futur.

Una plantilla amb mercat i necessitada de retocs

Tres fitxatges tancats i alguns adeus sonats

Tot i que pot condicionar la seva continuïtat a la sortida de Cortés, Zubizarreta continua treballant en la planificació de la temporada que ve, en què el Barça serà el rival a batre en totes les competicions. La capitana Losada, que ha tingut un paper secundari malgrat el seu ascendent entre les companyes, va anunciar fa dies que abandonarà el club. El seu destí podria estar a Anglaterra. Menys emotiva ha sigut Kheira Hamraoui a l'hora de dir que se'n va: acabava contracte i ha piulat el fi d'una etapa de tres temporades a Barcelona. Tot apunta que la francesa jugarà al Madrid. En paral·lel als adeus es negocien les arribades. El club reconeix que ja té tres fitxatges al sac. Un d'ells és el d'Irene Paredes, que abandonarà el PSG per sumar-se al vigent campió d'Europa.

D'altra banda, Zubizarreta manté aquests dies converses amb jugadores amb mercat que acaben contracte el 2022, com per exemple Alexia Putellas i Jenni Hermoso, que demanen una millora de condicions amb caràcter retroactiu per renovar: volen noves condicions a curt termini. També hi ha negociacions obertes amb Aitana Bonmatí, MVP de la final de Göteborg que igualment finalitza contracte l'any que ve. La prioritat de la ribetana és seguir al Barça, però la seva evolució ha generat tant d'interès que fins i tot hi ha clubs que pagarien un traspàs per endur-se-la aquest estiu. La seva clàusula de rescissió és de tres milions.

stats