Futbol

El club català amb capital xinès que vol competir amb el Barça i l'Espanyol

El descobridor de Bellingham al Birmingham ha fundat un nou equip a la ciutat que aspira a arribar al futbol professional

Xuandong Ren i Roberto Strauss, amb David Karanka, director esportiu de l'Inter Barcelona
24/07/2023
3 min

BarcelonaBarcelona tindrà, a partir del curs vinent, un nou club de futbol. I no es tracta d’un club qualsevol. L’Internacional Barcelona, que començarà des de l’esglaó més baix, la quarta catalana, neix amb una idea molt clara: arribar a l’elit del futbol espanyol. És el somni d’un empresari xinès, Xuandong Ren, que fins al 2021 era CEO del Birmingham City i vicepresident de l’empresa, amb seu a Hong Kong, que dirigeix el club anglès, Birmingham Sports Holding. 

Després de tancar aquella etapa, va viatjar a Espanya per dirigir algun club. Primer va estudiar la compra d’un equip andalús de la Lliga i, després, va sondejar històrics catalans de Primera Federació. Les converses, però, no van fructificar i va pensar en fundar un club de zero amb els seus propis valors en una ubicació estratègica: “Barcelona té potencial per acollir més clubs de futbol en categories superiors. Em va sorprendre molt que només hi hagués dos clubs a Primera, el Barça i l’Espanyol, i que ara només en quedi un. És trist, però real”, explica a l’ARA.

Per a Ren, Londres és un model a seguir. “Hi tenen set clubs a la Premier i dos a Championship. Han construït un gran pool de clubs que permet a la ciutat atraure més talent. Si un nen no entra al Chelsea, pot provar-ho a l’Arsenal, el Tottenham, el Fulham, el West Ham, el Crystal Palace o el QPR”, comenta. L’aposta pels joves, de fet, serà un dels eixos vertebradors de l’Inter Barcelona. “A Catalunya hi ha molts joves amb talent, però molts d’ells no troben suficients oportunitats perquè hi ha una capacitat molt limitada pel que fa al seu desenvolupament en el futbol professional”, reflexiona l’empresari.

David Karanka i Dani Tortolero són els homes forts esportius de l'Inter Barcelona.

A Birmingham, de fet, una de les seves obsessions era potenciar joves prometedors. Un dels encàrrecs que va fer al tècnic català Pep Clotet va ser donar ales a Jude Bellingham, que va esclatar amb el primer equip amb només 16 anys. Uns mesos més tard, el Borussia Dortmund va pagar-ne 30 milions d’euros. Aquest estiu ha fitxat pel Reial Madrid per 103 milions. “Si dones oportunitats als joves et pots endur sorpreses positives”, admet el dirigent, que va intentar fitxar talents com el perico Javi Puado. 

Volen tenir camp i ciutat esportiva en propietat

L’Inter Barcelona jugarà al camp del Júpiter, al districte de Sant Martí, fins al 2025, però el desig del seu propietari és aconseguir un patrimoni propi. “A finals del 2022 vam iniciar converses amb el govern municipal d’una ciutat pròxima a Barcelona per aconseguir uns terrenys i construir-hi la nostra ciutat esportiva”, reconeix Ren, que també anhela un estadi propi. El repte d’aconseguir vuit ascensos és una missió difícil, però no impossible. A Europa hi ha precedents en què fixar-se. El RB Leipzig alemany, fundat el 2009 a la cinquena divisió, disputarà la Champions la temporada vinent. El Luton Town anglès, que el 2013 era a la cinquena divisió, jugarà a la Premier a partir del setembre. “No dic que repliquem el que han aconseguit, però ho intentarem. Ha de ser una aspiració per a nosaltres arribar el més amunt possible”, afirma. 

Els diners, assegura, no seran un problema: “Per ara tirarem amb recursos propis i, si més endavant en necessitem més, buscarem socis”. A diferència d’altres xinesos propietaris de clubs europeus, com Chen Yansheng a l'Espanyol, Ren i el seu soci veneçolà, Roberto Strauss, podran esquivar les restriccions per invertir en futbol perquè els diners que aportaran provenen d’empreses establertes a Europa. Un nou club que aspira a convertir-se en una marca global arrelada a Barcelona.

stats