JOCS OLÍMPICS D'HIVERN
Esports11/02/2018

El racó d’Europa on tothom vola sobre gel

Els patinadors de Frísia segueixen sorprenent als Jocs Olímpics

Toni Padilla
i Toni Padilla

BarcelonaEl patinatge de velocitat sobre gel continua sent cosa dels Països Baixos. I, concretament, dels frisons. En aquesta nació del nord del país patinar és una tradició des de fa segles. I alguns dels seus fills, com Sven Kramer, ho demostren als Jocs Olímpics. Amb 31 anys, el patinador de Heerenveen va aconseguir a la segona jornada dels Jocs Olímpics de Pyeongchang la seva tercera medalla d’or consecutiva en els 5.000 metres, després de fer-ho també als Jocs Olímpics de Vancouver el 2010 i Sotxi el 2014. Kramer, amb un temps de 6:09.76, va establir de passada un nou rècord olímpic, superant el que tenia ell mateix des de feia quatre anys. Kramer també va guanyar el 2014 una medalla d’or en la persecució per equips, un bronze en aquesta prova a Vancouver el 2010 i una plata en els 5.000 metres i un bronze en persecució per equips el 2006 a Torí. Vuit vegades campió del món en la prova de 5.000 metres, ahir es va imposar al canadenc Ted-Jan Bloemen i al noruec Sverre Lunde Pedersen.

Cargando
No hay anuncios

Els Països Baixos ja sumen set medalles en patinatge, després del triplet en els 3.000 metres femenins de Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst i Antoinette de Jong, i un or i una plata als 3.000 metres femenins, amb Ireen Wust derrotant la japonesa Miho Takagi i la també holandesa Marrit Leenstra. Wust ja va guanyar a Torí 2006 la medalla d'or en 3.000 m. i la de bronze en 1.500. Quatre anys després, a Vancouver 2010, va ser campiona al quilòmetre i mig. ASotxi 2014 va guanyar or en 3.000 m. i en persecució per equips i va ser plata en 1.000 m., 1.500 m. i 5.000 m. Una dona imparable a qui després dels Jocs de Vancouver, al setembre de 2010, es va sotmetre a una operació quirúrgica en què li van extirpar un tumor d'ovaris.

Els Països Baixos dominen el medaller històric en aquest esport, amb 108 medalles. De fet, als Jocs de Sotxi del 2014 van guanyar 23 de les 36 medalles en patinatge. A Corea del Sud porten 6 de 9, de moment. I la meitat d’aquestes medalles eren de patinadors de Frísia, una nació sense estat de menys de mig milió d’habitants que els últims 30 anys ha vist com els seus patinadors guanyaven més de 35 medalles. Amb 30.000 habitants, Heerenveen és la Meca dels patinadors, perquè aquí el Comitè Olímpic Neerlandès va instal·lar el centre d’entrenament de patinatge, l’estadi Thialf.

Cargando
No hay anuncios

Però a la llarga tradició s’hi suma una gran inversió econòmica per donar beques als patinadors i sumar la millor tecnologia als entrenaments, amb la Universitat Tecnològica de Delft treballant amb el Comitè Olímpic Holandès per millorar els resultats, estudiant des de la posició del cos fins a la roba -el 2014 es va produir un fort debat sobre si els holandesos feien trampes amb la roba que porten-, els patins i el gel. Tant el 2014 als Jocs de Sotxi com aquest 2018, els organitzadors dels Jocs han visitat la pista de Heerenveen, ja que es considera que és la millor del món. Però a Frísia prefereixen valorar la tradició, amb proves com l’Elfstedentocht, una cursa creada a finals del 1909 i que uneix en 200 quilòmetres 11 ciutats pels canals gelats, amb més de 20.000 participants, alguns dels quals de 10 anys. Una cursa que no es fa des del 1997 per culpa del canvi climàtic, tot i que cada any els ciutadans locals no perden l’esperança de poder tornar a patinar.

.

Cargando
No hay anuncios

Noruega segueix guanyant medalles

La segona jornada dels Jocs també ha servit per anar veient més medalles de l’estat que en sol guanyar més, als Jocs d’hivern: Noruega. A més del bronze de Pedersen en patinatge, a l’skiathlon, modalitat que barreja esquí de fons en estil clàssic i lliure, el podi ha estat tot per als representants de Noruega, amb Simen Hegstad Krüger guanyant per davant de Martin Johnsrud Sundby i Hans Christer Holund. Krüger, de 24 anys, ha aconseguit cobrir el recorregut, de 30 quilòmetres -quinze en estil clàssic i el mateix nombre en estil lliure- en un temps d'una hora, 16 minuts i 20 segons, vuit menys que Sundby.

Cargando
No hay anuncios

A la primera jornada dels Jocs, a la prova femenina, la noruega Marit Bjoergen va ser capaç de guanyar una plata als 37 anys. Aquesta era la seva onzena medalla olímpica, en quatre Jocs diferents, fet que la converteix en la dona amb més metalls als Jocs Olímpics d'Hivern: sis d'or, quatre de plata i un de bronze. Bjoergen ja ha anunciat que no tornarà a uns Jocs.

Cargando
No hay anuncios

Primer triomf nord-americà i debut de Castellet

A la segona jornada també ha arribat el primer triomf dels Estats Units, gràcies al jove de 17 anys Redmond Gerard a la prova de slopestyle, un estil d’snowboard, al complex de Phoenix Park. Gerard segueix el camí del també nord-americà Sage Kotsenburg, campió fa quatre anys i retirat als 24 anys, imposant-se als canadencs, Max Parrot i Mark McMorris. La sabadellenca Queralt Castellet debuta en categoria femenina aquesta propera matinada amb opcions de medalla. Castellet, subcampiona mundial de migtub ('halfpipe') el 2015, inicia la seva participació al Phoenix Park aquest dilluns a la matinada amb la qualificació, un dia abans de la final que decideix el podi.

Cargando
No hay anuncios

Decepció de Fourcade al biatló

Cargando
No hay anuncios

A la prova de biatló, sorpresa, ja que el nord-català Martin Fourcade no ha donat a França la seva primera medalla. De fet, ha acabat fora del podi penalitzat per les seves errades en el tir. El triomf ha estat per a l’alemany Arnd Pfeiffer, amb l’italià Dominik Windisch donant al seu país la primera medalla, un bronze. El txec Michal Krcmar ha acabat segon, fent-se amb la plata.

Fourcade, 11 cops campió del món, arribava com a gran favorit després de guanyar dues medalles d’Or a Sotxi ara fa dos anys, però en el dia més important no ha estat encertat, acabant en la vuitena posició i permetent a Pfeiffer sorprendre i donar a Alemanya la tercera medalla d’or als Jocs. De fet, Alemanya porta quatre medalles i tres d'elles, d’or, amb Laura Dahlmeier guanyant en la mateixa modalitat del biatló en categoria femenina.

Cargando
No hay anuncios

Primers ors de França i Àustria

Els francesos però, després han pogut somriure ja que Perrine Lafonte, de 19 anys, s'ha proclamat campiona olímpica de pocs temps d'esquí acrobàtic en superar la canadenca Justine Dufour- i Lapointe,Yulia Galysheva, de Kazakhstan. A la prova de luge, primer or de la delegació d'Àustria, gràcies a David Gleirscher, qui ha superat el nord-americà Chris Mazdzder i l' alemany Johannes Ludwig.