La prohibició genera discrepàncies al PP i C’s

Albiol i Alberto Fernández Díaz no comparteixen la decisió, celebrada pels seus companys a l’Estat

Xavier García Albiol, president del PP al Parlament.
Oriol March
20/05/2016
2 min

BarcelonaLa prohibició de les estelades a la final de la Copa del Rei ha generat, de moment, dues escenes impensables. La primera és la discrepància entre el PP a Catalunya i la direcció estatal del partit, i la segona és la contradicció entre dos dirigents de Ciutadans per una qüestió com aquesta, íntimament relacionada amb el procés sobiranista. L’encarregat d’obrir foc va ser el cap de files dels populars a Catalunya, Xavier García Albiol, que en declaracions als passadissos del Parlament va assegurar que no compartia la decisió i va considerar que, “per principis”, està en contra que es prohibeixin les banderes. Albiol, soci de l’Espanyol, ja no tenia previst assistir a la final de Copa, i va aprofitar dubtar de l’efectivitat de la mesura.

El cap de files del PP a la cambra catalana va rebre el suport d’Alberto Fernández Díaz, regidor a Barcelona i germà del ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. “Cal llibertat d’expressió per a tothom”, va assenyalar el regidor conservador, també soci de l’Espanyol. Són paraules que contrasten radicalment amb els posicionaments d’alts càrrecs com José Manuel García Margallo, ministre d’Afers Estrangers, o bé Rafael Hernando, portaveu del PP al Congrés de Diputats. El primer, des de Brussel·les, va considerar l’estelada “fora de l’ordre constitucional”, i el segon va trobar infantil que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi decidit no anar a la final de diumenge. Mariano Rajoy, lacònic, es va limitar a dir que la decisió no era competència seva.

Desmarcatge de Sánchez i Iglesias

Ciutadans tampoc va saber mantenir la unitat de discurs sobre la prohibició de les estelades. Mentre que el líder del partit, Albert Rivera, va considerar “correcta” la decisió, i va argumentar que un camp de futbol “no és un Parlament”, el portaveu dels liberals al Parlament, Carlos Carrizosa, va apuntar que aquest tipus de banderes “no són cap símbol agressiu”. En tot cas, però, Carrizosa va criticar l’absència de Puigdemont i també la de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que tampoc té previst ser al Vicente Calderón diumenge a la nit. “Ens representen a tots, no només als de les estelades”, va apuntar el dirigent de C’s.

Amb un altre to es van expressar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias. El dirigent socialista va assenyalar que el govern espanyol busca desviar l’atenció després de la “gran multa” de Brussel·les pels incompliments del dèficit, i el màxim dirigent del partit lila va trobar “completament ridícula” la mesura. “Té un to autoritari”, va apuntar Iglesias, que va recordar l’exhibició -sense sanció- de símbols xenòfobs o neonazis en diversos recintes esportius.

Petició de compareixença

CDC i ERC van demanar la compareixença al Parlament del ministre Fernández Díaz, amb el qual va conversar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané. Li va traslladar que l’estelada no està prohibida i que la Generalitat espera una rectificació. Fernández Díaz es va espolsar les responsabilitats i va dir-li que la decisió corresponia a la Delegació del govern espanyol a Madrid.

stats