L'Espanyol presenta pèrdues per primer cop en l’era Chen
L'entitat blanc-i-blava va tancar l’exercici 2020-21 amb uns números vermells de 11,4 milions
Per primer cop en l’era Chen Yansheng, l’Espanyol va tancar un exercici, el 2020-21, amb pèrdues econòmiques: 11,4 milions d’euros. El resultat que el consell d’administració blanc-i-blau presentarà aquest dijous a la junta d’accionistes (12 h, de nou en format telemàtic), s’explica per la doble crisi -pandèmia i descens- que l’entitat blanc-i-blava va començar a patir el 2020 i que tindrà conseqüències en l'exercici en curs.
Les pèrdues de l’últim exercici trenquen amb cinc anys consecutius de superàvit, i encara s’allargaran almenys un curs més, ja que en el pressupost per a l’exercici en curs, 2021-22, l’entitat preveu uns números vermells de 8,9 milions. La temporada a Segona i el coronavirus van comportar una caiguda que va afectar diversos conceptes: des dels ingressos televisius (van passar de 63,1 a 10,6 milions, però es van veure compensats per l’ajuda de la Lliga als equips que baixen, i que en aquest cas va ser de 32 milions), els de publicitat i comercial (de 13,2 a 4,9 milions), passant pels ingressos derivats de la competició (de 16,2 a 0,83), els d’abonaments i els de socis (de 5,54 a 0,16).
El detall dels comptes que es presentaran a la junta d’accionistes evidencia que la salut financera del club és notable tot i els impactes rebuts. El cop serà menor gràcies a l’ampliació de capital de gairebé 38 milions aprovada al juny i que va ajudar que el deute net baixi dels 46,4 milions als 20,3. Aquesta injecció econòmica va servir per minimitzar les pèrdues, cancel·lar els préstecs que el club mantenia amb empreses del grup Rastar (8,1 milions a llarg termini i 695.000 euros a curt termini) i, de retruc, ajudar a disposar d’un cert marge per incorporar jugadors a l’estiu. La ràtio de solvència de l’Espanyol va passar d’1,91 a 2,6, un indicador a l’abast de molt pocs clubs de Primera.
“Hem tornat més ben preparats”
“Vam tornar a Primera més ben preparats per afrontar el futur”, va escriure Yansheng a la memòria econòmica lliurada als accionistes. El president blanc-i-blau, que seguirà la junta des de la Xina degut a l’estricta quarantena que hauria de seguir quan tornés al gegant asiàtic, assegura haver “revitalitzat” el club a través de diferents iniciatives que han portat l’entitat “a una situació esportiva, social i econòmica d’optimisme davant del futur”. L’empresari xinès controla el 99,6% del capital social del club. La resta se’l reparteixen 12.000 accionistes minoritaris.
De cara a la temporada en curs, l’Espanyol preveu uns ingressos totals de 97,9 milions: 77 d'ordinaris i 20 en traspassos de jugadors. La temporada anterior s’esperava la mateixa xifra i només se'n van acabar obtenint 9,6. També estan previstos creixements en drets televisius (55), patrocinis (12,1) i abonats i socis (7,3). Faran disminuir aquests augments els increments que viuran els salaris (dels 48 als 64,7 milions) i les amortitzacions, que es disparen fins a una xifra rècord (21,1 milions).