Barça

Piqué obre la capsa de Pandora: el Barça s'arremanga amb les rebaixes salarials

El club estudiarà fórmules per ajustar també els emoluments de Griezmann o Coutinho

4 min
Els quatre capitans del Barça 21/22.

BarcelonaUna vegada confirmada la reformulació del contracte de Gerard Piqué fins al juny del 2024, el Barça vol anunciar aviat les adequacions dels altres capitans: Sergio Busquets, Sergi Roberto i Jordi Alba. El director de futbol blaugrana, Mateu Alemany, lidera des del Camp Nou les negociacions amb els assessors dels tres futbolistes de La Masia, el gest salarial dels quals es fa imprescindible per seguir alliberant massa abans del 31 d'agost. Malgrat la traumàtica sortida de Leo Messi, el Barça continua excedint els límits segons la normativa vigent de la Lliga (el famós fair play) i necessita continuar aprimant una nòmina que està sobredimensionada. Així ho va reconèixer Joan Laporta fa pocs dies en roda de premsa.

Dels tres afectats que hi ha sota el focus, l'únic que no s'ha manifestat públicament és qui a partir d'ara, fruit de l'adeu de Messi, portarà el braçal de primer capità. En el seu catorzè exercici al primer equip, Busquets està a punt de donar llum verda a la tercera reformulació salarial des que el coronavirus va colpejar els comptes del Barça. A la primera, en ple confinament domiciliari del 2020, el vallesà i els seus companys van renunciar al 12% dels seus honoraris per fer front a la davallada d'ingressos. Més endavant, ja amb la directiva de Bartomeu fora de la llotja, va acordar un diferiment del 43% dels fixos més un 100% dels variables. És el que li va tocar segons la seva posició a l'escala salarial després d'una llarga negociació amb la gestora. "Si no hi poseu el vostre gra de sorra, haurem d'anar a concurs de creditors i llavors no cobrarà ningú", s'apuntava des de la institució en els moments de màxima tensió en les converses. Ara, amb Laporta a la presidència i un cop ja s'ha esfumat la incògnita amb Messi, Busquets farà un altre esforç que, com va avançar Laporta dilluns, estarà centrat en primes i variables, que poden anar fins al 30% del total del contracte. La idea és renunciar a alguna de les clàusules previstes a canvi de garantir el cobrament d'altres.

Una fórmula similar a la que s'ha seguit amb Piqué –el representant legal del qual està en contacte amb els dels altres implicats– servirà tant per a Busquets com per a Jordi Alba, que renunciaran a primes col·lectives de fàcil compliment (com anar a la Champions) i les compensaran fent que els variables vinculats al rendiment (jugar determinats partits) siguin menys exigents. Si no hi ha sorpreses, l'acord s'anunciarà la setmana que ve. Més verda està la negociació amb Sergi Roberto. D'entrada, perquè les seves condicions de partida són força més baixes que les dels altres tres companys als quals la junta reclama un cop de mà. Tot i que té més de 10 futbolistes al davant en l'escala salarial, el de Reus accepta que haurà de cobrar menys si vol renovar el seu contracte, que venç el 2022. Ara bé, de moment no està d'acord amb la proposta que té sobre de la taula: fins al 2024 deixant de guanyar un 40% del que ingressa ara.

Roberto no vol marxar del Barça i sent que s'ha d'estrènyer el cinturó per ajudar el club en matèria econòmica. Així ho va expressar ell mateix en una entrevista a La Vanguardia: "Nosaltres volem col·laborar des del primer minut, però se n'ha parlat molt sense saber res i ens han caigut garrotades que no entenem". El migcampista català va posar paraules a un punt de vista compartit per Jordi Alba, un altre dels jugadors assenyalats amb xiulets per l'afició tant al Gamper com diumenge passat contra la Reial Societat: "Em fa mal que es diguin mentides, tot i que hauria estat bé que haguéssim parlat abans amb el club de tot aquest assumpte". Les dues queixes entronquen amb el timing d'unes negociacions que van iniciar-se fa pocs dies, molt poc tenint en compte el temps que fa que el primer equip està excedit a nivell salarial. De fet, internament els capitans expressen cert malestar perquè creuen que se'ls ha culpabilitzat més a ells –pel fet de ser de la casa– que no pas a altres jugadors que suposen un llast econòmic més gran i que, ara que Messi ja no hi és, tot apunta que seguiran a l'equip.

Griezmann, 100 partits de blaugrana

Sense Messi canvia tot

La queixa apunta directament a dos noms: Antoine Griezmann i Philippe Coutinho, els dos jugadors que tenen ara mateix la fitxa més alta de la plantilla. Fins fa pocs dies estaven fora del focus perquè la direcció esportiva els buscava una sortida per poder acomodar el nou contracte de Messi. El davanter francès va estar sobre la taula d'un intercanvi amb l'Atlètic de Madrid amb Saúl Ñíguez que es va acabar descartant, mentre que el brasiler no ha tingut propostes en tot l'estiu perquè ha estat lesionat i té un sou elevat. Ara, però, i sempre que no hi hagi ofertes que canviïn l'escenari, Koeman ha de comptar amb ells fins al punt que és una possibilitat que Coutinho es posi la samarreta amb el 10. Per això la intenció de la direcció esportiva és plantejar-los també a ells una reformulació de condicions un cop s'acabi de tancar la dels capitans i s'avanci per fi en les sortides d'Umtiti i Pjanic, dos jugadors igualment amb sou de crac. Griezmann vivia tranquil perquè el club li va dir que no li tocaria els emoluments, però tot apunta que les urgències econòmiques també repercutiran en la seva butxaca.

Amb Ousmane Dembélé, lesionat fins al novembre, també hi ha converses pendents per renovar-lo a la baixa, tot i que és una opció que esgoti el seu contracte per marxar lliure l'estiu que ve. En principi, Ter Stegen i De Jong quedaran fora d'aquesta primera línia d'ajust malgrat ser dels que més cobren. Els seus ingressos estan repartits amb lògica pandèmica en virtut de les renovacions que van firmar la tardor de l'any passat.

stats