"El meu avi pensava que quan la gent de l'horta es morís, la pilota s'acabaria. El meu pare creia que amb la fi de la societat agrícola es deixaria de jugar-hi, i, fins i tot, jo he pensat en alguna ocasió que aquest esport s'acabaria. Per sort, tots ens hem enganyat". Les paraules d'Emilio Peris, gerent durant molts anys del trinquet El Zurdo de Gandia, resumeixen a la perfecció la història de l'esport autòcton valencià. La pilota valenciana perviu generació rere generació malgrat l'auguri de molts que quan els actuals pilotaris deixin la competició, no hi haurà relleu.
Però aquesta lluita entre la condemna i la supervivència no és nova. Els amants de la pilota són conscients que és un esport minoritari i que sense un suport institucional decidit podria desaparèixer. Entre el pessimisme, però, hi ha marge per a l'esperança. L'encarnen els milers de nens que practiquen la pilota tant en els col·legis com en els molts clubs repartits arreu del País Valencià. Segons les dades de la conselleria de Governació, aquest curs un total de 204 centres educatius s'han apuntat al programa Pilota a l'Escola, pel qual ja han passat 21.200 alumnes en les seves sis edicions. A més, existeixen 215 clubs i 104 escoles de pilota que representen en gran mesura les possibilitats de supervivència de l'esport. "Pel que fa a la pràctica i de cara als aficionats, la Federació ha fet una gran tasca", destaca Peris.
Un esport de cavallers
Malgrat el bon treball que s'està fent des de la base, "les coses triguen molt a donar els seus fruits", assenyala l'expilotari Fredi. Ell és un dels creadors de l'empresa ValNet -que agrupa tots els jugadors professionals- i explica que als trinquets encara no s'hi veu tanta gent jove com la que practica aquest esport. La gent gran és qui segueix omplint les graderies per veure el que consideren un joc de "cavallers". "Aquí ningú fa trampes. Si la pilota no és bona, es diu. No passa com en el futbol, que tracten d'enganyar", explica un veterà aficionat del trinquet valencià de Pelayo.
Aquest esperit és el que històricament ha fet que trinquets i carrers s'omplissin de gent per veure les partides de les 11 modalitats de pilota reconegudes per la Federació de Pilota Valenciana. Els més grans enyoren el nivell de joc d'abans. Emilio Peris hi coincideix: "Pel que fa a l'àmbit professional vivim un moment molt crític. No hi ha cap figura important". Per contra, Fredi creu que no hi ha hagut cap moment en la història de l'esport en què els "pilotaris estiguessin tan preparats com ara".
L'expilotari creu que per assolir la pràctica de l'esport valencià cal que les institucions entenguin la necessitat d'invertir més en aquest joc. I per a convèncer-les, l'argument de Fredi és clar: "Invertir en pilota és fer gran el nostre país".