Rio de Janeiro declara l'estat de "calamitat econòmica" a pocs dies de l'inici dels Jocs
Es tracta d'una estratègia per poder endeutar-se i demanar diners per acabar les obres a temps
BarcelonaQuan falten menys de dos mesos perquè comencin els Jocs de Rio de Janeiro, les autoritats brasileres pateixen. La principal línia de metro, la que hauria de comunicar el complex olímpic amb el centre, encara no s'ha acabat. El deute creix, falten diners, hi ha inestabilitat política i l'alarma del Zika. A més, en l'àmbit esportiu, s'ha confirmat que l'atletisme rus, un dels més potents, queda fora dels Jocs per dopatge. L'escenari no ha millorat i la por del desastre organitzatiu marca l'agenda.
El govern de Rio de Janeiro, que afronta una de les crisis financeres més grans de la seva història, ha declarat l'estat de "calamitat pública" en les seves finances com a estratègia per complir els seus compromisos amb els Jocs Olímpics.
Aquesta actuació permet al govern regional adoptar mesures excepcionals, com l'obtenció de préstecs i la signatura de contractes sense concurs públic per garantir l'oferta i la "racionalització de tots els serveis públics essencials per a la realització dels Jocs Olímpics", que començaran el 5 d'agost. L'estat de calamitat pública també permet contraure préstecs sense l'autorització del legislatiu regional.
La falta de recursos posa en risc des de la conclusió d'una nova línia de metro que beneficiaria els aficionats per desplaçar-se al Parc Olímpic, fins al pagament de les hores extres dels policies que garantiran la seguretat durant l'esdeveniment. Entre les raons que justifiquen la declaració de calamitat pública el governador interí Francisco Dornelles va citar, a més de la crisi financera, la caiguda de la recaptació d'impostos i d'ingressos pels recursos del petroli.
El govern regional té un deute públic de 66.000 milions de reals (uns 19.130 milions de dòlars) i en aquest moment li falten uns 19.000 milions de reals (uns 5.507.000 de dòlars) per complir els seus compromisos aquest any.
Rio de Janeiro és un dels estats més afectats per l'actual crisi econòmica del Brasil. La seva economia va completar dos anys en recessió en el primer trimestre del 2016.
El producte interior brut (PIB) brasiler va encongir un 3,8% l'any passat i els economistes preveuen per al 2016 una contracció de la mateixa mida. Si es confirma aquesta previsió serà la primera vegada que el Brasil encadenarà dos anys consecutius de creixement negatiu des de la crisi del 1930.
L'alarma mèdica
També aquest cap de setmana, el Consell Federal de Medicina (CFM) del Brasil ha manifestat la seva preocupació per la falta de capacitat de la xarxa pública de salut per atendre els milers de turistes que acudiran als Jocs Olímpics.
"El CFM alerta les autoritats i els organitzadors que prenguin les mesures necessàries per evitar que l'esdeveniment esportiu comprometi encara més el difícil accés de la població local a l'assistència sanitària", ha assenyalat la institució en un comunicat divulgat aquest divendres a la seva pàgina web. La institució ha remarcat que la greu crisi econòmica que travessa el Brasil ha provocat "seriosos problemes" a la infraestructura hospitalària de la regió.
Per aquest motiu, la CMF estima que la xarxa pública de salut no podrà gestionar de manera adequada la "sobrecàrrega" que suposarà l'arribada d'uns 800.000 turistes que es preveu que acudeixin als Jocs de Rio 2016.
La institució denuncia que actualment a la Cidade Maravilhosa hi ha falta de professionals del sector, escassetat de reserves de sang i precarietat en l'accés als medicaments en els hospitals públics.
El CMF ha assenyalat, a més, que el Comitè Organitzador 2016 va garantir que es contractarien prop de mil professionals i 146 ambulàncies, però que "no ha donat informació sobre el seu nivell de qualificació", la qual cosa genera "intranquil·litat" i situa Rio en una situació de "risc" en un moment en què "l'atenció de tot el món se centrarà al Brasil". I tot, amb l'alarma del Zika pel mig.