Esports Act. fa 11 min

El nudisme, la petanca i el dòmino resisteixen la Copa Amèrica

La primera jornada de regates de la competició a Barcelona no ha alterat el dia a dia dels barcelonins

3 min
La gent pren el sol a la platja de Barcelona mentre es disputa la primera jornada de la Copa Amèrica.

BarcelonaLa tecnologia de primer ordre de les sis embarcacions que competeixen a la Copa Amèrica contrasta amb els jocs senzills del dòmino i la petanca. Però les tres activitats no han tingut problemes per conviure a primera línia de mar aquest migdia en què s'han celebrat les primeres regates preliminars de la tercera competició esportiva més seguida del món. "No ens agrada que es faci", diu, de totes maneres, el Josep, un dels jugadors de petanca i veí del barri de la Barceloneta. "Quan vinguin els reis i els xeics els dies importants de la Copa Amèrica ja veurem si ens deixaran jugar tranquil·lament com avui o tancaran l'espai", afegeix.

La pista de petanca on juga el Pere es troba entre les instal·lacions del Club Natació Atlètic Barceloneta i l'espai nudista de la platja de Sant Sebastià, un dels millors indrets per presenciar la Copa Amèrica des de terra ferma. De totes maneres, aquest dijous al matí la major part dels individus que estaven a la sorra en aquesta ubicació anaven despullats com qualsevol dia de l'any –n'hi ha molts que no s'arronsen ni quan arriba l'hivern– i en la seva escala de prioritats el descans i el plaer de banyar-se sense roba anaven per sobre de seguir l'espectacle esportiu.

"Mai havia vist tanta vigilància com ara. El barri està ple de policies de paisà", diu la Rosa, una altra de les jugadores de petanca. Té raó. El dispositiu de seguretat que s'ha establert per a aquesta Copa Amèrica és de gran abast i comporta imatges poc habituals a la Barceloneta, com veure els cavalls dels Mossos d'Esquadra donant un tomb pel passeig Marítim.

Mentrestant, al mateix lloc, però a la part de sota, a peu de platja, desenes de jubilats intensament bronzejats juguen al dòmino resguardats de la xafogor. En una de les taules sona el Volare dels Gipsy Kings i un dels integrants va posant fitxes vestit de mariner –amb boina inclosa–. "A nosaltres ens sembla tot bé, que la gent es diverteixi. No volem enrenous", opina el Pepe, també veí del barri, sobre que la Copa Amèrica aterri davant de casa seva.

Un grup de jubilats jugant al dòmino el dia que ha començat la Copa Amèrica a Barcelona.

Protestes veïnals

Però no tothom té la mateixa visió que el Pepe. Un grup de manifestants de la plataforma contra la Copa Amèrica ha exposat les seves reivindicacions durant el matí. "Aquesta competició no fa res més que potenciar un model de ciutat que expulsa els veïns, és una competició elitista", han considerat abans de la presentació dels nous espais de la zona del Port Olímpic, que s'han modernitzat aprofitant la celebració de la competició. Per la seva banda, Marta Labata, directora general de Barcelona Serveis Municipals (BSM), ha destacat com "la Copa ha permès avançar per fer el Port Olímpic dels pròxims 50 anys".

Manifestants contra la Copa Amèrica.

Un dels punts neuràlgics per seguir la Copa Amèrica, a banda del Port Olímpic, és la plaça del Mar, on hi ha una de les Fan Zones amb pantalla gegant i diversos espais de restauració. Quan la música ha donat el tret de sortida al voltant de les 12 del migdia, amb cançons com el Livin' la vida loca de Ricky Martin, l'assistència de públic pràcticament era nul·la. Però a poc a poc s'ha anat omplint fins que ha arribat al seu punt àlgid quan han començat les regates dues hores més tard. Els dos centenars de persones, la majoria turistes, han estat més pendents de la pantalla gegant que mostrava la cursa amb diverses càmeres i molta proximitat a les embarcacions que de la panoràmica que en tenien sense necessitat de pantalles si miraven cap al mar.

Espectadors seguint la Copa Amèrica des de la plaça Rosa dels Vents.

Qui busqui proximitat a cop de vista que vagi a la plaça Rosa dels Vents, a tocar de l'Hotel Vela. Allà s'hi han aplegat un bon grapat de fotògrafs professionals i alguns individus amb experiència a l'hora de seguir la Copa Amèrica. És el cas del Pietro, un italià que ha vingut a Barcelona expressament per animar el Luna Rossa Prada Pirelli Team fins diumenge, l'última jornada de les regates preliminars. Però no ha estat el seu dia. L'equip del seu país no ha completat ni una volta de la primera regata a causa d'un problema elèctric que ha deixat aturada l'embarcació a l'altura de l'Hospital del Mar.

stats