Un nou cas d’espionatge sacseja el Barça
Jaume Roures demanda Sandro Rosell per espionatge industrial entre el 2009 i el 2011
BarcelonaEl Barça i els afers judicials semblen indissociables. Jaume Roures, soci fundador de Mediapro, va presentar una demanda contra Sandro Rosell per un cas d’espionatge industrial. Els fets es van produir entre el 2009 i el 2011, durant els quals el que va ser president blaugrana hauria tingut accés de manera il·lícita als correus electrònics de Roures. "Esperem que surti tota la merda, que quedi retratat el personatge i que a la gent li caigui la bena dels ulls", va dir l’empresari en l’explicació de la querella, presentada dijous al jutjat.
En què consisteix la querella?
Roures acusa Rosell, el seu antic cap d’informàtica, Raventós i el Barça
La querella és per un delicte contra la intimitat, revelació de secrets industrials i furt amb l’agreujant de la confiança. El text apunta a l’expresident Sandro Rosell, a Joan Carles Raventós (responsable de seccions) i a Robert Cama (exresponsable d’informàtica de Mediapro i actual cap d’informàtica del Barça). També es demanda Socktel Servicios Informáticos (l’empresa de Cama) i Bonus Sport Marketing (BSM, fundada per Rosell, que hauria contractat l’espionatge). Finalment, la demanda s’amplia al Barça, ja que un cop Rosell va accedir a la presidència del club hauria contractat Cama per seguir espiant.
L’empresari treballarà amb advocats de Madrid per al cas. "El club deu tenir contractats el 70 o el 80% dels advocats de Barcelona especialitzats en aquests temes. Que no ho critico, però és per una qüestió de confiança".
Com funcionava la trama?
Cama reenviava a Rosell i Raventós els correus que rebia i enviava Roures
Roures va explicar que els fets es remunten com a mínim al 2009 i s’allarguen fins a l’octubre del 2011, "que és quan ho vam descobrir". Cama hauria aprofitat el càrrec d’informàtic a Mediapro per "punxar" el correu de Roures i "enviar-li al Sandro les coses que considerava". Els correus també eren enviats de forma immediata a Raventós.
Roures va explicar que, inicialment, BSM "va pagar a Cama 75.000 euros anuals" i que un cop Rosell va assolir la presidència "va ser el mateix club qui va contractar els seus serveis" a raó de 100.000 euros anuals. De fet, Cama encara segueix treballant al club. "En el seu dia vam enviar un correu al Barça explicant-los quina persona contractaven, però ho van fer igualment".
Com se n’assabenta Roures?
Va sospitar en veure que Rosell tenia més informació del compte
Jaume Roures va "començar a sospitar" quan va veure l’actitud de Sandro Rosell i els comentaris que feia sobre temes privats. "A banda de ser una persona miserable, també és una mica bocamoll. Vam veure que presumia de saber coses que eren internes, i així vam sospitar que tenia accés als correus. Després vam contractar els serveis externs d’un especialista que ens ho va confirmar", va dir l’empresari.
La confessió de Rosell
L’expresident va reconèixer que rebia correus però que “els esborrava”
Segons la versió de Jaume Roures, Sandro Rosell li va reconèixer els fets. "Em va dir que sí, que rebia els correus però que els esborrava. I jo li vaig respondre que li hauria sortit un ull de poll al dit d’estar esborrant correus durant dos anys". Posteriorment, "Sandro em va dir que ho havíem de solucionar a la catalana. I així ho he fet, presentant una demanda. Sóc profundament català però de gilipollas no en tinc ni un pèl". El soci fundador de Mediapro va ser molt crític amb l’expresident del Barça. "Algú que s’ha passat anys dient que era víctima d’espionatge, doncs resulta que s’ha passat anys, fins i tot abans que fos president, espiant els altres", va dir Roures, que es va referir a Rosell com a "amoral". "Això demostra que qualsevol club pot arribar a ser dirigit per un miserable que tingui retòrica", va afegir.
Ho sabia algú més?
Bartomeu i Faus ho sabien, però això no vol dir que hi estiguin implicats
"No sé si a part del Sandro, el Raventós i el Cama hi havia més gent que ho sabés", deia Roures, que va explicar: "Bartomeu i Faus ho sabien, perquè m’ho van comentar a mi, personalment, però no sé quan ho van saber". Dit d’una altra manera, no pot precisar si estaven implicats en el cas o si se’n van assabentar posteriorment, un cop ja estava desmuntada la trama.
Quins correus es van llegir?
Roures diu que li van intervenir centenars de mails
"Hi havia temes d’horaris de partits, del nombre d’abonats, del concurs de creditors, missatges amb el Banc Sabadell, la correspondència amb Joan Laporta, coses de la renovació amb el Pep [Guardiola] i el Tito [Vilanova], mails que em van enviar Ferran Soriano o Marc Ingla, etcètera”, explicava Roures. "Suposo que els volien enganxar per alguna cosa, però no ho van poder fer. Nosaltres només treballem". En total, "centenars" de mails intervinguts, que obren el ventall de persones de qui també s’hauria violat la intimitat. Per això, Roures va "convidar" aquestes parts, com el mateix Barça -víctima d’espionatge fins al 2010 i coautor dels fets posteriorment- a afegir-se a la querella.
Un dels primers a assabentar-se’n va ser Guardiola. "Treballava al Barça i hi estava implicat", deia Roures. Preguntat per l’ARA, el tècnic va confirmar els fets però no va voler fer més declaracions. El Banc Sabadell també prefereix mantenir-se’n al marge. "No coneixem la causa ni els fets i per tant no estem en condicions de prendre cap decisió", van indicar fonts de l’entitat. A mesura que se sàpiguen més detalls podria haver-hi més reaccions.