Futbol
Esports30/11/2023

La norma de l’hoquei que el futbol vol copiar perquè els jugadors es mosseguin la llengua

La IFAB estudia implementar les expulsions temporals per castigar determinades conductes verbals

BarcelonaLes protestes dels futbolistes als àrbitres podrien tenir els dies comptats. Això, si més no, és el que pretén la International Football Association Board (IFAB), que està decidida a sacsejar el futbol actual per “augmentar el respecte als àrbitres” amb noves normes que suposarien una autèntica revolució. Entre elles, l’expulsió temporal de fins a deu minuts de joc als futbolistes que s’excedeixin en una protesta arbitral. No es tracta de cap invent, sinó d’una interpretació d’una norma que ja s’aplica en altres esports, com ara l’hoquei herba. 

En aquesta última disciplina, una targeta de color verd equival a l’exclusió d’un jugador infractor –o fins i tot del capità, en el cas que l’àrbitre vulgui penalitzar una falta col·lectiva– durant dos minuts. La de color groc augmenta el càstig, que en funció de la gravetat pot variar entre els 5 minuts –el primer cop que s’ensenya a un jugador– i els 10 minuts –en el cas de faltes que impliquin joc físic, violent o perillós–. L’hoquei herba, de fet, és un dels esports on es registren menys protestes aïrades, ja que els jugadors són conscients que s’exposen a expulsions temporals, amb el consegüent perjudici que suposa per als seus equips. En alguns casos, de fet, s’ha donat el cas que una disputa entre dos jugadors d’equips diferents acaba amb tots dos expulsats durant deu minuts. 

Cargando
No hay anuncios

La proposta de l’organisme que regula les normes oficials del futbol mundial va en aquesta línia. La proposta que vol provar la IFAB és que només els capitans de cada equip puguin acostar-se als àrbitres per traslladar-los alguna reclamació. Una norma que ja s’aplica al rugbi, en què només qui porta el braçalet té dret a dirigir-se a l’àrbitre. El regulador encara no ha definit quines accions s'hi veurien implicades, però puntualitza que es tractaria de “situacions de joc importants”. En cas contrari, si un jugador s’expressés de forma poc respectuosa cap al col·lectiu arbitral, s’exposaria a un càstig de fins a deu minuts d’expulsió. De moment ja s’ha provat en competicions de base, i en els mesos vinents els tests podrien estendre’s a tornejos d’adults. 

Cargando
No hay anuncios

La IFAB ha avançat que en les pròximes setmanes desenvoluparà “protocols i sistemes” per poder implementar aquest canvi de reglament. La lluita contra les males conductes amb els àrbitres podria veure’s reforçada a través del suport de la tecnologia. Primer, a través de l’ús de càmeres que portarien els col·legiats i que servirien per enregistrar i certificar possibles comportaments inadequats. Després, a partir del VAR, que podria seguir més de prop les protestes dels futbolistes. 

La IFAB vol reduir les pèrdues de temps

La IFAB té previst sotmetre a votació aquesta proposta de canvis i altres –que abans d’aplicar-se a la totalitat de les competicions es valorarien a través de proves en tornejos de base o menors– en la pròxima assemblea general, que se celebrarà a Glasgow el març del 2024. Una de les grans metes de l’organisme és reduir les pèrdues de temps. Cal tenir en compte que en cap de les grans lligues europees el temps efectiu mitjà del curs passat va arribar als 60 minuts: 58 minuts i 42 segons en el cas de la Premier League, 58 minuts i 36 segons a la Ligue 1 i poc més de 54 minuts a la Lliga. 

Cargando
No hay anuncios

L’última alternativa proposada fa uns anys per la IFAB va ser ampliar encara més els temps afegits, fet que ha convertit en habitual veure partits que s’allarguen més enllà del minut 100. El Getafe-Barça de la jornada inaugural, amb 116 minuts jugats, va ser el partit més llarg de Primera des de la temporada 2007-08. L’hoquei, en què s’atura el temps cada cop que hi ha una interrupció del joc destacable, pot ser un altre exemple per a l’esport rei, que vol modernitzar-se sense perdre la seva essència.