"Només els importen els p* diners": Kilian Jornet, indignat amb els Jocs d'Hivern a l'Aràbia Saudita
El corredor de muntanya català clama contra la designació d'aquest país com a seu per a la competició que se celebrarà el 2029
BarcelonaKilian Jornet s'ha mostrat molt crític amb la designació de l'Aràbia Saudita com a seu dels Jocs Asiàtics d'Hivern del 2029, que es va donar a conèixer aquest dimarts, tot i que feia mesos que s'especulava amb aquesta possibilitat. Segons va anunciar el ministre d'Esports saudita, Abdulaziz bin Turki, el resort de Trojena, situat a la ciutat futurista de Neom, a la riba del mar Roig, acollirà, finalment, la competició.
Just quan el Comitè Olímpic Internacional (COI) segueix sense saber quina serà la seu dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, el sector dels esports de neu ha acollit amb una barreja d'incredulitat i interès les declaracions dels portaveus del govern de l'Aràbia Saudita, que vol entrar fort en aquest camp malgrat que el país no té ara mateix cap pista d'esquí. En una terra on neva de forma molt ocasional als cims de les muntanyes i té alguna nit freda al desert, el govern de Riad considera que les noves tecnologies i l'aposta per la neu artificial els permetran acollir els Jocs Asiàtics d'Hivern de l'any 2029. Però això no és tot, perquè si se'n surten, valora aspirar a portar uns Jocs Olímpics d'Hivern per primer cop a un país àrab.
Aquesta elecció ha indignat profundament un referent en els esports d'hivern, com és Kilian Jornet. El corredor català de muntanya ha esclatat a les xarxes socials amb un missatge on afirma que: "Al Consell Olímpic d'Àsia i al COI només els importen els p... diners o són uns genis i saben que l'any 2029 no hi haurà neu enlloc i l'esquí només es practicarà sobre sorra".
D'aquesta manera, Jornet clama contra el projecte multimilionari Trojena. Quan l'Aràbia Saudita el va presentar al març, esperava atraure centenars de milers de turistes amb la idea d'oferir una experiència que pot semblar impensable: combinar l'esquí a la neu amb les àrides dunes de sorra del desert del país àrab. L'atleta català, que ja va donar suport a la plataforma en contra dels Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030, no ha pogut contenir la seva indignació.
Sense tradició en esports d'hivern
El govern saudita, criticat per la seva manca de respecte als drets humans i el seu hermetisme, s'ha sumat a la política dels seus rivals regionals, com Qatar i els Emirats Àrabs Units, de fer servir l'esport per millorar la imatge i reforçar el seu paper dins de la política internacional. El gir dels darrers cinc anys, liderat pel príncep Mohamed bin Salman, ha portat els saudites a organitzar curses de F-1, aspirar a ser seu d'un munt de tornejos i provocar una crisi dins del món del golf al crear un segon circuit professional que atrau els millors jugadors a cop de talonari. Sense oblidar-nos d'haver portat a casa seva la Supercopa espanyola de futbol. Ara els saudites han posat els ulls en els esports d'hivern.
De fet, es tracta d'una regió sense cap mena de tradició en esports d'aquest tipus. Els saudites no havien enviat mai cap esportista a una cita olímpica d'hivern fins a aquests últims Jocs de Pequín, quan l'esquiador Fayik Abdi va participar en el supergegant aprofitant el seu domini de l'esquí després d'anys vivint a Europa.