L’hora de la lletra petita per a Neymar
El club assegura que el brasiler accepta la quantitat que se li ha ofert per renovar, i ara ja s'estan polint aspectes jurídics de l'operació
BarcelonaLa renovació de Neymar ja està en la fase de redactar, esborrar i tornar a redactar. El club ja ha fet arribar una primera proposta formal, plasmada sobre paper, perquè l’analitzi el pare del jugador. Els serveis jurídics de l’entitat catalana han validat una oferta que és ara mateix al Brasil, un document base sobre el qual s’està treballant per poder anunciar l’acord de renovació si no hi ha cap pas enrere inesperat del futbolista.
Segurament hi haurà modificacions, petits canvis i serrells per arreglar, però l’acord està encaminat des de fa dies, quan Neymar va acceptar l’oferta econòmica del Barça, d’uns 15 milions nets per curs, una xifra en part enganyosa perquè, com succeeix amb tots els futbolistes, hi ha una part de variables molt important. De fet, algunes variables pràcticament estan garantides o són molt fàcils d’aconseguir per als futbolistes.
Raül Sanllehí, que fa dues setmanes que és al Brasil, és la persona encarregada d’acabar d’afinar el contracte que ha de vincular Neymar al Camp Nou fins al 2022, en una negociació que estarà damunt la taula en la roda de premsa que farà Josep Maria Bartomeu avui. Sanllehí, a més, haurà de seguir seduint Neymar fins que estampi la firma -“apartant mosques”, com deia gràficament un portaveu la setmana passada-, perquè, segons va informar el Mundo Deportivo, el Manchester United ha fet arribar una última oferta per intentar torpedinar l’acord.
El que queda clar en aquest nou contracte és que no es repetirà l’enginyeria contractual que es va acordar durant el fitxatge del brasiler: tot serà molt més simple. No hi haurà el reguitzell de contractes amb les empreses del pare, un dels punts en què va posar el focus la Fiscalia i que ha portat tants maldecaps al Barça. El cap dels serveis jurídics, Román Gómez Ponti, ho va assegurar en un acte per explicar el pacte amb la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat pel qual el club accepta la condemna per dos delictes fiscals i pagarà una multa de 5,2 milions: “La millor cobertura la dóna el que és més simple, el que no porta problemes”. D’aquesta manera, s’admetia que l’operació del 2013 per dur Neymar a Barcelona s’hauria de replantejar si es tornés a produir i es contradeia el que sempre havia defensat el president Bartomeu, que va assegurar que “tornaria a fitxar Neymar de la mateixa manera”.
El cap dels serveis jurídics i l’advocat Cristóbal Martell van comparèixer durant més d’una hora i mitja per parlar del cas. Ho van fer un dia abans de la roda de premsa de Bartomeu. El pacte de conformitat s’està acabant de redactar i aviat es farà oficial. Un acord -deia sincer Gómez Ponti- que representa el millor d’entre els pitjors escenaris. “No ha sigut un plat de bon gust recomanar un acord amb què el club ha quedat condemnat -va assumir-. No tenim cap ganes de celebrar un triomf”.
“A vegades t’has de rendir a l’evidència que els teus arguments poden tenir menys recorregut del que et pensaves. Has de dir «Aquí paro»”, va afegir l’executiu, que va ser molt vehement a l’hora de defensar que no es va arribar a l’acord per aconseguir l’exoneració de Bartomeu i Sandro Rosell. “No es pot comprar l’absolució d’una persona a canvi de no saps què”, va dir elevant el to. Aquesta idea la va defensar amb fermesa també Martell: “Aquí no es mercadeja res: no s’ha assumit la condemna per salvar el coll d’un expresident o un president, no són cartes que es canvien”.
El club va assegurar que s’actuarà amb màxima “transparència” i que permetrà que l’acord el puguin consultar els socis a l’Oficina d’Atenció al Barcelonista. Els advocats van posar en dubte que Joan Laporta es presentés com a acusació particular perquè està fora de termini i perjudica l’entitat, i van repetir que buscaran depurar responsabilitats per determinar “qui són els responsables d’aquest error de planificació fiscal”. Al club assenyalen els assessors fiscals, Segarra de Figarolas.