NATACIÓ
Esports10/07/2019

El Mundial de Gwangju, el millor aparador per a la natació

Catalunya aporta un total de 40 esportistes a la competició aquàtica més important de l'any

Oriol Santos
i Oriol Santos

BarcelonaLa 18a edició del Mundial de Natació ja és aquí. Gwangju, 330 quilòmetres al sud de Seül, capital de Corea del Sud, acollirà la gran majoria de competicions. Més de 5.100 atletes repartits en 76 competicions disputaran des del dia 12 fins al 28 d'aquest mes el campionat aquàtic per excel·lència. Sis disciplines donaran forma a uns dels esdeveniments esportius més rellevants d'aquest 2019. La natació, la natació artística -recentment redenominada-, els salts, la natació en aigües obertes, el waterpolo i els salts de gran altura són els ingredients del programa establert per la Federació Internacional de Natació (FINA), institució organitzadora.

El Main Aquatics Centre -construït l'any 2015-, dues instal·lacions adjuntes i el llac Naju són els escenaris que rebran la totalitat dels esportistes. Amb més d'un milió i mig d'habitants, la ciutat coreana, situada al sud-oest del país, serà el centre logístic i esportiu de la cita mundialista, que paralitzarà el món aquàtic les pròximes dues setmanes. Els participants, que representen 194 estats de tot el món, aniran arribant segons l'inici de les seves competicions i s'establiran en les diferents seus preparades des de l'organització. La competició mundialista serà el preludi del gran esdeveniment que se celebrarà el curs que ve: els Jocs Olímpics de Tòquio 2020.

Cargando
No hay anuncios

Per als professionals de la natació, les olimpíades són un repte únic i apassionant, l'oportunitat més esperada. De cara a la preparació per a aquesta gran cita, la majoria d'esportistes afronten aquest Mundial de Gwangju com el pas previ al gran desafiament. Tot i tenir certes similituds, els dos campionats presenten algunes diferències, sobretot en l'edició d'enguany. Aquesta 18a edició mundialista posa de manifest algunes innovacions, com per exemple el waterpolo platja, modalitat que debuta en aquest Mundial de Corea del Sud.

Aquest esport, considerat d'exhibició en aquesta cita, utilitzarà un format reduït de quatre països: els primers classificats de cada continent en el Mundial de Budapest 2017. Espanya ha estat una de les convidades en la competició femenina, juntament als Estats Units, la Xina i Austràlia. Aquesta nova disciplina es diferencia del waterpolo tradicional en diversos aspectes, entre els quals destaca el número de jugadors. Quatre jugadors conformen un equip de waterpolo platja pels set del waterpolo que tots coneixem.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya aporta 40 esportistes

La delegació espanyola està formada per 67 esportistes, 40 dels quals són catalans, mentre que 50 competeixen en clubs de Catalunya i tenen llicència de la FCN. La xifra de representació catalana s'aproxima al 60% del global d'espanyols i denota la feina ben feta a casa nostra. Amb participants a totes les disciplines a excepció dels salts de gran altura, els catalans es mostren ambiciosos i amb clares aspiracions de medalla. La representació catalana, que ha ocupat gran part de les medalles de l'equip espanyol en esdeveniments d'aquesta magnitud, buscarà repetir les posicions de privilegi aconseguides a Budapest 2017 i Rio 2016. Amb Ona Carbonell i Mireia Belmonte al capdavant, la resta d'esportistes d'origen català tenen una gran presència en els esports col·lectius d'aquest Mundial de Gwangju.

Cargando
No hay anuncios

El waterpolo masculí, amb un total de set membres a l'equip espanyol, voldrà millorar la novena posició de Budapest 2017. En la competició femenina, les noies del tècnic català Miki Oca, amb 12 de les 13 integrants nascudes a casa nostra, intentarà repetir la medalla de plata obtinguda en l'última edició mundialista. La innovadora variació del waterpolo, que es disputa a la platja, comptarà amb la totalitat del conjunt espanyol d'origen català i pretén debutar amb un bon resultat en la primera aparició internacional d'aquesta modalitat.

Per la seva banda, la natació artística, que estrena denominació en aquest campionat, també tindrà una gran representació catalana. Liderades per l'eterna Ona Carbonell, l'equip espanyol, amb set noies en la rutina d'equip i Pau Ribes, que formarà part del duo mixt amb Emma García, es marca com a objectiu superar les dues medalles de plata aconseguides per la capitana espanyola en la cita hongaresa de fa dos anys.

Cargando
No hay anuncios

L'última disciplina a donar el tret de sortida serà la natació. Ho farà el dia 21 de la mà d'una àmplia participació de gent de casa nostra. Encapçalada per Mireia Belmonte, la delegació espanyola també comptarà amb Jessica Vall, África Zamorano i Marina Garcia. Guillem Pujol competirà en les disciplines dels cinc i deu quilòmetres en aigües obertes. El Club Natació Sant Andreu és una de les institucions que aporta més esportistes al campionat. Entre els quatre nadadors seleccionats en la delegació espanyola destaca la figura de Jessica Vall.

La nadadora barcelonina, que participarà en els 50, 100 i 200 metres braça, es marca com a objectiu poder arribar a les tres finals. "La idea seria poder estar en les tres finals. Tot i això, som conscients de la dificultat que comporta, sobretot en els 50 metres braça. Però fins ara hem volgut entrenar aquesta polivalència per poder competir en les tres competicions", ha comentat. En la seva quarta cita mundialista, Jessica Vall vol tornar a penjar-se la medalla de bronze, com en l'edició del 2015 celebrada a Kazan.

Cargando
No hay anuncios

Ona Carbonell i Mireia Belmonte, a seguir fent història

Dues autèntiques llegendes de la natació catalana volen seguir escrivint pàgines daurades en els llibres d'història. Carbonell i Belmonte, totes dues amb una guardonada trajectòria, intentaran representar la delegació espanyola de la millor manera possible en un nou Mundial. La capitana de l'equip espanyol de natació artística lluitarà a partir del dia 12 per una medalla en les totes les disciplines: solo lliure, solo tècnic, duo lliure, duo tècnic, equip lliure, equip tècnic i 'highlight'. A Corea del Sud, Carbonell disputarà els seus setens mundials i voldrà augmentar les seves vint medalles acumulades.

Cargando
No hay anuncios

Mireia Belmonte, en canvi, només ha participat en dos mundials. La badalonina, campiona olímpica a Rio 2016, participarà en els 400, 800 i 1.500 lliures, en els 200 i 400 estils i en la seva prova predilecte, els 200 papallona. La nadadora més guardonada de la història de la natació espanyola pretén fer créixer el seu palmarès, fins ara de dotze medalles mundialistes.