Josep Maria Bartomeu i la seva mà dreta passen la nit a comissaria pel Barçagate
La policia investiga l'expresident blaugrana, Jaume Masferrer, Òscar Grau i Román Gómez Ponti per presumpta administració deslleial i corrupció entre particulars
Els Mossos d'Esquadra van detenir l'expresident del Barça, Josep Maria Bartomeu; l'excap del gabinet de presidència del club, Jaume Masferrer; l'actual CEO de l'entitat, Òscar Grau, i el responsable de l'àrea jurídica, Román Gómez Ponti, en el marc de la investigació pel Barçagate. El jutjat instructor número 13 de Barcelona els implica a tots quatre en un presumpte delicte d'administració deslleial i de corrupció entre particulars arran de la contractació de l'empresa I3Ventures, a canvi d'un milió d'euros, per crear estats d'opinió a les xarxes socials favorables a la gestió de la junta de Bartomeu i contraris a jugadors com Gerard Piqué o Leo Messi, aspirants a la presidència del club com Víctor Font i Joan Laporta o empresaris com Jaume Roures.
La policia va reunir a la comissaria de Les Corts, a primera hora de la tarda, els quatre detinguts, que es van acollir al dret de no declarar i s'esperaran a fer-ho davant de la jutgessa, Alejandra Gil. Gómez Ponti i Grau van abandonar les dependències policials abans del toc de queda. En canvi, Bartomeu i Masferrer van haver de pernoctar-hi abans de passar a disposició judicial.
La investigació del cas ha ajornat diverses vegades l'aixecament del secret de sumari per no afectar el calendari electoral al club, però segons ha pogut saber l'ARA la mesura no passarà del 10 de març. El jutjat va encarregar l'escorcoll aquest dilluns de les oficines del Camp Nou per buscar documentació, però es va desmarcar de la detenció de Bartomeu, Masferrer, Grau i Gómez Ponti i el va atribuir "a l’esfera estrictament policial". Així mateix, els agents van registrar els domicilis particulars de l'expresident i de la seva mà dreta i les seus de les empreses I3Ventures, Nicestream i Telampartner.
Mentre els implicats estaven retinguts a la comissaria i al Camp Nou, el Barça va emetre un comunicat per deixar clara "la seva plena col·laboració a l’autoritat judicial i policial per tal d’aclarir els fets objecte d’aquesta investigació". El club també va precisar que "la informació i la documentació requerides per la policia judicial s’han circumscrit, estrictament, als fets relatius a aquest cas". D'altra banda, va demanar "màxim respecte" pel procediment i "pel principi de la presumpció d’innocència de les persones afectades en el marc d’aquestes actuacions".
El Barçagate el va destapar fa un any el programa Què t'hi jugues! de la Cadena SER. L'empresa I3Ventures va ser remunerada amb un import de prop d'1milió d'euros, en pagaments fraccionats de 200.000 euros per evitar el control del comitè d'adjudicacions de la junta. Aquesta pràctica va provocar la renúncia de sis directius del club: Emili Rousaud, Enrique Tombas, Silvio Elías, Josep Pont, Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia. També va causar l'acomiadament de la compliance officer de l'entitat, Noelia Romero, que actualment està en litigi amb el club. Bartomeu va rebutjar la seva implicació en qualsevol campanya per desacreditar jugadors o personatges de l'entorn culer, però va encarregar una auditoria a PriceWaterhouseCoopers (PWC) per aclarir els fets internament. A principis de l'estiu el club va fer-ne públics els resultats.
“Interposarem les accions legals oportunes contra qui hagi formulat acusacions falses i infundades que han perjudicat greument la imatge de la institució i de tots els seus integrants”, va sentenciar Josep Vives, portaveu de l'entitat, en la roda de premsa que es va convocar a principis del passat juliol. Vives també va demanar als mitjans que van treure la polèmica a la llum (la SER) “la rectificació de les informacions, atès que no tenen cap fonament i han sigut desmentides per un informe”. En aquella mateixa compareixença, Gómez Ponti va fer certa autocrítica: “La junta considera que la gestió d’aquests contractes no ha sigut curosa i per això prendrà totes les mesures correctores que corresponguin”. No obstant això, va desmentir fermament l'exdirectiu Rousaud, que en una entrevista va deixar anar que algú havia posat "la mà a la caixa" en tot aquest assumpte, sense assenyalar ningú.
"Aquests fets perjudiquen enormement la imatge del Barça"
En paral·lel a l'auditoria de PWC, el grup de socis Dignitat Blaugrana va interposar una demanda perquè s'encetés una investigació ordinària. Fruit d'aquell procediment, els Mossos d'Esquadra van escorcollar les oficines del Barça al juliol, quan agents de la unitat contra el blanqueig de capitals van visitar les instal·lacions d'Arístides Maillol per sol·licitar documentació sobre els contractes amb l'empresa I3Ventures. Les actuacions d'aquest dilluns són la continuació d'aquell primer registre i sacsegen l'actualitat blaugrana a sis dies perquè els socis escullin la propera junta a les urnes.
El candidat a la presidència Joan Laporta va gravar un vídeo de tornada de Lleida, on va fer actes de campanya. "Tenim un màxim respecte per les actuacions policials i judicials, així com per la presumpció d'innocència, però aquests fets perjudiquen la imatge i a la reputació del Barça", va explicar d'exmandatari culer.
Per la seva banda, l’aspirant Toni Freixa va exposar en l’informatiu del canal #Vamos que “a tothom li crida l’atenció” que els escorcolls hagin passat a menys d’una setmana per a les eleccions i ha demanat "respectar la presumpció d'innocència". "S'ha de recordar el que ja va passar amb Sandro Rosell", va afegir.
Al vespre, Víctor Font també va expressar el seu parer sobre els fets succeïts mitjançant un missatge de vídeo enregistrat a la seva seu electoral: "Respectant la presumpció d'innocència, fets com el d'avui perjudiquen molt la imatge institucional del club. És urgent canviar el model de club: cal que sigui molt més transparent, que els mecanismes de control siguin eficients i que els òrgans de representació siguin veritablement independents de qui mana".