CICLISME
Esports 07/04/2013

Miquel Poblet, un ciclista que es va avançar al seu temps

El montcadenc, millor ciclista català de sempre, mor als 85 anys

Albert Rabadan
2 min
Miquel Poblet, un ciclista que es va avançar al seu temps

BarcelonaMiquel Poblet, considerat el millor ciclista català de la història, va morir dissabte a la matinada a l'Hospital Quirón de Barcelona, on estava ingressat des de dimecres per culpa d'una greu insuficiència renal. Poblet tenia 85 anys, 18 dels quals els va passar com a ciclista professional entre equips espanyols, francesos i italians, tota una proesa aquella època. A més, va passar una dècada més lligada a l'esport que li va donar un excepcional reconeixement internacional com a president de la Unió Esportiva Sants, organitzadora de la Volta a Catalunya, i de la Federació Catalana de Ciclisme.

El de Montcada i Reixac va ser un ciclista atípic en la seva època, els primers anys de dictadura franquista, en què el ciclisme espanyol tenia com a protagonistes lleugers escaladors que fugien de la misèria de la postguerra, com Bahamontes, que va començar a pedalar de petit per fer estraperlo. Poblet, d'origen més aviat benestant, no només gaudia d'uns avantatges tècnics inusuals en els seus precoços inicis (el seu pare tenia un taller de bicicletes), sinó que va trencar tots els esquemes quant al prototip de ciclista un cop va ser professional. Jean Bobet, germà del mític Louison i també ciclista professional, escriu en el seu llibre Mañana salimos (Cultura Ciclista): "Miquel Poblet va canviar la meva imatge del ciclista espanyol típic. Era més cosmopolita que els seus compatriotes, se sentia còmode en equips italians i al Vélodrome d'Hiver de París".

En efecte, al polivalent català tant se'l podia veure guanyar en velòdroms com coronar en primer lloc el Tourmalet, com va fer al Tour de França del 1955. Però si per alguna cosa va destacar Poblet va ser per la seva intel·ligència i potència, que li van permetre competir de tu a tu amb els astres d'una època prolífica en grans campions en arribades massives i en grans clàssiques. I ben poques fites es van escapar del palmarès de Poblet, que té 26 etapes entre les tres grans voltes (la temporada 1956 es va convertir en el primer ciclista de la història capaç de guanyar etapes a Giro, Tour i Vuelta en un mateix any), dues Milà-Sanremo i múltiples podis en altres monuments com la París-Roubaix i el Giro de Llombardia. També va ser el primer espanyol, i per ara l'únic català, a ser líder del Tour de França, gràcies a la victòria a la primera etapa de l'edició del 1955, la del seu debut.

Els millors anys de la carrera de Poblet van ser els que va competir amb la marca de frigorífics italiana Ignis, que després de retirar-se li va permetre obrir una delegació a Espanya amb la qual va poder fer uns estalvis molt agraïts en un esport que, en aquella època, no destacava pels seus luxes.

stats