El MIC, passaport de la Costa Brava al món
El torneig de futbol base per a nens i nenes nascuts entre el 1997 i el 2004 bat rècords de participació i d'impacte econòmic
BarcelonaQuè tenen en comú el Sant Feliu de Guíxols, el Porto, el Pilipines Dragons filipí, l’Anji rus, l’Adelaide United australià, el Nsambya FC ugandès, l’Atlético Culiacán mexicà o l’Aspire Football Dreams senegalès? Tots aquests clubs formaran part del MIC, un mundial per a nens i nenes nascuts entre el 1997 i el 2004 i que des d’aquest dimecres fins diumenge aplegarà a 22 municipis de la Costa Brava un total de 253 equips, 52 més que en l’edició anterior. Tots ells procedeixen de fins a 39 països dels cinc continents.
La magnitud que ha adquirit el torneig en els últims anys –l’edició d’enguany, la 16a, batrà diversos rècords de participants– és un excel·lent aparador per a la Costa Brava, que exporta al món alguns dels seus indrets a través d’un dels campionats de futbol base més prestigiosos del món. Un dels trets distintius del MIC és el fet d’ajuntar equips de primer nivell internacional amb d’altres de pobles petits de la zona fruit dels acords entre l’organització i els ajuntaments gironins que cedeixen les instal·lacions. Fins a 29 seran els conjunts de la Costa Brava que prenguin part en aquesta edició del MIC, torneig amb el qual pocs poden competir. En una escala similar únicament es pot situar la Gothia Cup, campionat per a nois i noies d’entre 11 i 19 anys i que es disputa anualment a Göteborg des del 1975. És el torneig amb més participants del món, ja que des de fa uns quants anys supera els 1.000 equips inscrits procedents de més de 70 nacions diferents.
L’organització del MIC, que enguany afegeix Montilivi com a seu principal per a algunes de les seves finals –el Municipal de Palamós havia quedat petit–, preveu que l’edició d’enguany generi uns cinc milions d’euros: una mica més de la meitat provindran dels fons recaptats per l'organització en les inscripcions al torneig i els destinarà a la gestió dels busos i hotels per als participants, i la resta es deurà a les despeses dels seus acompanyants. Les prop de 6.000 persones que hi estaran involucrades, entre jugadors, tècnics i acompanyants, s’ubicaran majoritàriament en 19 hotels de quatre poblacions, Lloret de Mar, Platja d’Aro, Palamós i l’Estartit, segons la zona on els toqui jugar. En total, es preveu que s’ocupin unes 30.000 pensions completes per assistir a aquesta plataforma de jugadors de primer nivell que ha vist passar futures estrelles com Messi, Neymar, Piqué, Coutinho, Thiago o Marcelo. Equips com l’Atlético Culiacán mexicà, que estarà representat per més de 60 persones, o els 10 clubs que participaran des del Japó, que estaran acompanyats per unes 370 persones, ompliran de color els 708 partits de què constarà el torneig, i que presenciaran prop de 220.000 espectadors.
El Kas Eupen belga, afectat pels atemptats
L’atemptat viscut a l’aeroport de Brussel·les també ha afectat el MIC, ja que un dels equips participants, el Kas Eupen belga, tenia previst viatjar amb avió el mateix dia de l’explosió mortal. Aquest fet ha obligat a cancel·lar el vol programat, i encara que la seva participació era dubtosa atès que alguns dels nens han quedat afectats per l’incident, el club ha decidit seguir endavant i ha aprovat viatjar amb bus, de forma que aquests nens belgues seran a terres gironines a partir d’aquest dimecres al migdia.
Qui no podrà participar al MIC d’enguany seran dos equips del Pakistan, que no han obtingut a temps els visats corresponents, ni una delegació de nens ghanesos de Tamale, a qui feia mesos que el projecte català Unity Stars for Europe volia portar al MIC, i que finalment ha hagut d’ajornar el seu somni fins a l’any vinent perquè l'ambaixada espanyola tampoc els havia facilitat els visats per viatjar a la Costa Brava, que aquesta Setmana Santa es prepara per descobrir algunes de les futures estrelles mundials.