Guillem Balagué: "Si el Barça vol recuperar Messi, ja fa tard"
Biògraf oficial del jugador argentí del PSG
BarcelonaAmb la distància que li atorguen tres dècades de trajectòria professional a Anglaterra, Guillem Balagué (Barcelona, 1968) s'ha convertit en un testimoni privilegiat de les interioritats del millor futbolista de la història. Una bona part de tots els secrets que li ha confiat Leo Messi —i molts dels que hi han conviscut— estan gravats en una biografia autoritzada que es va publicar el 2014 i que, tenint en compte la frenètica carrera de l'argentí, ja s'ha hagut d'actualitzar dues vegades. L'última versió de l'obra, que inclou un traumàtic comiat del Barça, ja és a les llibreries. Qui sap si en el pròxim update l'autor haurà de parlar d'un feliç retorn al Camp Nou...
Com s'aconsegueix ser el biògraf oficial de Leo Messi?
— T'explico la història perquè, si no, no s'entén. Vaig fer un llibre del Liverpool de Rafa Benítez. Cinc anys després em van encarregar d'escriure sobre Pep Guardiola, ell va acceptar ajudar-me i, un cop entres en el món del Pep, automàticament has d'intentar entendre l'univers Messi. Llavors vaig posar-me en contacte amb persones de confiança del Leo i els vaig proposar d'escriure alguna cosa. Em van dir que no, que no es fiaven de ningú, que hi havia algunes publicacions amb mentides. Però dues setmanes més tard em van telefonar i em van dir: "Tu tira milles i t'anirem dient en funció de la gent amb qui parlis". Finalitzat tot el procés, em van dir que podia dir que la biografia era autoritzada. Després vaig acompanyar el Leo en esdeveniments comercials. Fins i tot vam vendre maquinetes d'afaitar! I és en aquest estadi quan el coneixes més.
Amb qui parla per fer una biografia autoritzada? Quines portes se li obren només a vostè?
— Del Leo cap avall, es pot parlar amb tothom. Per la plataforma que és, els protagonistes hi posen més facilitats. En aquesta última actualització s'havia d'explicar la seva sortida del Barça i la posterior arribada al PSG, sobretot. Cadascú té la seva versió dels fets i jo miro de reflectir-les al llibre.
Com és el Leo en la distància curta?
— Si entres en el cercle més íntim, que ara és més gran des que té fills, és un catxondo. Amb els anys ha millorat la capacitat de relacionar-se. Abans es tancava i ja està. Ara això ha canviat. En la distància curta és molt afectuós. També és una persona amb molta capacitat analítica. Tots els entrenadors diuen que quan parla de futbol és sorprenent. Entén molt bé el joc, de manera més col·lectiva que Cristiano Ronaldo, per exemple. En aquest sentit, Ernesto Valverde em va explicar que Messi sovint s'avançava a les solucions que pensava durant els partits. El Leo té bon ull per al talent i per al futbol. Per això vol ser director esportiu quan es retiri.
Ha canviat molt Messi des del 2014?
— Sí. De fet, Guardiola, quan era a Munic, em va avisar: "Serà l'última vegada que parlaré de Messi perquè em fa mal". El Pep sentia distància perquè en aquell moment el Leo no mirava enrere: vivia centrat en el present i el futur i no cuidava les relacions. Ara això ha canviat. D'altra banda, avui sent les derrotes d'una altra manera. Ja no ho passa tan malament quan perd, tot i que manté l'esperit competitiu.
Ha canviat més del 2014 al 2018 o del 2018 al 2022?
— Del 2018 al 2022. Ha canviat de club i ha acumulat frustracions, moltes de les quals no s'havia imaginat mai. S'ha hagut d'adaptar a circumstàncies que l'han superat. Va patir perquè no era on volia ser, va patir per relacions, va patir per un covid que se li va complicar, va patir perquè trigava una hora en arribar als entrenaments... Del 2014 al 2018, en canvi, va viure una maduració més natural, fruit també de la paternitat.
No li hauria anat malament anar a teràpia per gestionar els últims anys...
— Tots necessitem fer teràpia. El Leo hi va anar una època quan era al Barça. Es visitava amb l'Imma Puig, però no acabava d'obrir-s'hi. Potser aquests anys ho hauria hagut de tornar a intentar.
¿Messi ha revisat cada paràgraf de la biografia?
— Per descomptat. I encara que no me la demanés, l'hi continuaria ensenyant perquè la llegís. És una biografia autoritzada i quedarà per sempre. Vull saber si l'encerto.
¿És difícil separar l'etiqueta de biògraf de la de periodista?
— Jo explico històries més enllà de la plataforma. La meva feina, el meu talent i la meva passió és explicar històries. Al llibre hi ha periodisme, però també literatura, sociologia, psicologia...
Com explica el trauma de la sortida a contracor del Barça?
— Imagina't com ho va portar si va explicar als seus fills que continuaria al club i li va demanar al seu pare que negociés un nou contracte... Literalment, quan viatjava des d'Eivissa per firmar li van dir que no seria possible. Va ser molt dur. Les llàgrimes del dia del comiat, el mig somriure durant la presentació a París... Ho ha portat per dins i li ha costat temps pair-ho. La meva anàlisi és que el Barça el va deixar escapar massa aviat. És evident que no era el moment.
Me la deixa botant: ¿té sentit pensar en el retorn del Leo l'estiu que ve?
— Des del punt de vista de Laporta té sentit. Si no, no en parlaria. Des del punt de vista de Xavi, també. De fet, ell ja s'imagina Messi en el seu sistema de joc, més com a interior que com a davanter. Però Xavi està passant per un procés i, com és normal, té dubtes. Fa sis mesos li va demanar a Laporta que el fitxés. Fa quatre mesos, també. Amb tot, com que encara no ha fet tot el procés, no sabem si finalment necessitarà el Leo o no. Veig indefinició en aquest sentit.
¿En surt benparat, Joan Laporta, d'aquesta actualització de la biografia?
— L'estiu abans de marxar, el del 2020, es van fer promeses. Van escriure un paper amb un possible onze del Barça que finalment no va sortir. Laporta apareix a la biografia com una persona amb caràcter, amb empenta, capaç de canviar la ruta. De fet, al llibre explico que fins i tot després del comunicat s'ho va tornar a pensar. La meva conclusió és que hi va haver improvisació en el que es va fer i també en el que s'està fent. El Barça va deixar marxar Messi massa de pressa i s'ha vist que la sortida ha afectat els ingressos i la trajectòria esportiva de l'entitat. S'han perdut patrocinadors i l'equip jugarà dos anys seguits l'Europa League. Avui es parla del retorn de Messi amb massa lleugeresa, sense un pla comercial ni esportiu al darrere, i sempre quan les coses no van bé. Si volen que el Leo torni, ara és el moment de negociar. Aquestes coses es fan sis mesos abans i sé que, per la seva part, la negativa no existeix. Si de veritat el volen recuperar, ja fan tard. Perquè el PSG té preparada la renovació i l'Inter de Miami fa temps que treballa per fitxar-lo.
En surt benparat, Josep Maria Bartomeu, al llibre?
— Ell intentarà explicar la seva pròpia història, però el Leo va quedar molt decebut amb la gestió del club durant aquells anys. El burofax és fruit d'aquella frustració.
Com porta Messi que es filtrin detalls del seu contracte amb el Barça?
— Messi i la seva família se senten víctimes de les clavegueres de l'Estat. Com a immigrants senten que van contra ells, que els rebusquen i que, a sobre, després s'editorialitzen les filtracions. Imagina't llevar-te al matí i llegir que "espolies" el Barça...
Com veu el Leo de cara al Mundial?
— Físicament bé, còmode amb el seu entorn i aliè als problemes entre Mbappé i Neymar al PSG... D'altra banda, la selecció és un equip fet perquè ell brilli, un bloc compacte. Se sent capacitat fins i tot per guanyar una altra Pilota d'Or. Veure's fora dels finalistes dels tornejos individuals és petroli per a ell.
Messi és feliç? Perquè ser ell no deu ser fàcil.
— S'ha retrobat amb l'equilibri. I això el fa feliç. Sap que cada cop que gira una cantonada tindrà gent de confiança que l'ajudarà i el protegirà. Jo, per exemple, li ofereixo paraules si algun dia n'hi falten.