Messi, sol i sense filtres el dia que ha de dir adeu
L'argentí explica aquest diumenge la seva versió d'una sortida que emprèn a contracor
Barcelona"Faré el millor per a mi i per al Barça. Han de passar les eleccions, hi ha d’haver un nou president i després ja ho veurem. Esperaré al juny per decidir què faig. No sé si marxaré o no. I si me’n vaig m’agradaria fer-ho de la millor manera. Acabi com acabi la història, no té per què tacar-se". Són paraules de Leo Messi de poc abans que s'acabés el 2020, quan va ser entrevistat pel periodista Jordi Évole. Tres mesos després de deixar aquest testimoni, l'argentí va votar per primer cop com a soci blaugrana en uns comicis que Joan Laporta, un vell conegut, va guanyar amb més de la meitat dels suports sobre els seus dos contrincants a les urnes: Víctor Font i Toni Freixa.
Ja amb nou president, i a mesura que es consumia la campanya, el 10 va decidir que volia seguir a Barcelona i va donar instruccions al seu pare i agent perquè comencés a negociar un nou contracte amb el club de la seva vida. Al Camp Nou hi havia un mandatari amb el qual tenia sintonia, un líder que es vantava de tenir "credibilitat" quan li preguntaven si podria convèncer Messi perquè seguís a una entitat quasi en fallida i que no li podria garantir a curt termini un projecte esportiu guanyador. Malgrat els impediments econòmics, Laporta ha treballat en primera persona, sense escatimar missatges d'optimisme, per aconseguir la continuïtat de l'argentí. Tanmateix, s'ha quedat sense el premi no només d'anunciar la renovació més esperada, sinó també d'escenificar un comiat com segurament es mereixia el millor jugador de la història del Barça i de la història del futbol. Ha pres mal.
I és que, segons ha pogut confirmar l'ARA, Messi aquest diumenge al migdia (12 h, Barça TV) parlarà sol al Camp Nou. L'argentí, que al desembre deia que si marxava ho volia fer "de la millor manera", s'acomiadarà del Barça després de 20 anys de relació d'amor i èxits en una roda de premsa en la qual Laporta, que divendres va renunciar a la seva renovació després de passar-se mesos prometent-la per activa i per passiva, no prendrà la paraula. Malgrat que les previsions poden canviar fins a l'últim moment, tot apunta que el president serà un més entre els milions d'aficionats blaugranes d'arreu del món que escoltaran les explicacions d'un jugador que fa les maletes a contracor. No hi haurà, en principi, espai per a grans petons i abraçades a l'Auditori 1899, sinó només per a la versió parlada d'un futbolista que l'estiu passat va voler marxar i no el van deixar i que aquest estiu s'ha volgut quedar i tampoc podrà complir els seus desitjos.
Perquè Messi no s'ho esperava. Començava aquesta setmana de tempesta esgotant les seves vacances a Eivissa i pensava que diumenge oficiaria el discurs de benvinguda a la temporada al Gamper. Pel que li arribava del seu pare i dels seus assessors, planificava la signatura del seu nou contracte i una forta encaixada amb Laporta, Yuste, Alemany i tots els actors necessaris en l'acord. Però, de cop i volta, ha de buscar-se les garrofes al PSG, un club que el persegueix des de fa temps i que ara, com un voltor afamat, voldrà aprofitar les misèries del Barça per reforçar-se encara més. Els parisencs també faran feliç Neymar Jr., que ja no només no tornarà al Camp Nou, sinó que ja està en paus amb el seu exclub en virtut d'un acord extrajudicial signat fa uns dies. El brasiler ha caigut dempeus aquest estiu.
Un qüestionari lliure
Sense filtres ni guió, Messi respondrà a les preguntes dels presents. Fet quasi insòlit per a un futbolista de comptades aparicions mediàtiques i que tria de forma quirúrgica què, com i amb qui cal enviar missatges a través de la premsa. A diferència del que va fer per explicar el burofax, l'argentí se sotmetrà a un qüestionari lliure i respondrà al que li demanin. Després seguirà l'evolució dels contactes per marxar a París, on ja l'esperen amb candeletes. De fet, segons ha apuntat RAC1, el seu pare planifica un viatge a terres gal·les per tancar les bases de l'acord amb l'entitat que lidera Nasser al-Khelaïfi, una bèstia negra per al barcelonisme que fa uns mesos, precisament, va retreure a Laporta que parlés amb Neymar (quan el brasiler encara no havia renovat) i li va recordar una obvietat: que amb Messi, que acabava contracte el 2021, hi podia parlar "tothom". El futbol, capritxós de mena, ha acabat donant sentit a l'ostentació de poder de l'extenista qatarià.
Mentrestant, al Barça hauran de vendre il·lusió amb el que vindrà i seguir treballant per ajustar el que queda als límits salarials. Hi ha converses pendents amb Busquets o Jordi Alba, que aquest dissabte van sopar a casa de Messi per desitjar-li sort i encerts. Tots dos seran presents a la presentació contra el Juventus de Cristiano. Sí, la Vecchia Signora, el mateix equip que va patir la primera exhibició de l'argentí ja fa 16 anys, també en un Gamper estiuenc, també amb Laporta a la llotja. Cinc lustres després, el carismàtic president blaugrana haurà d'apagar el seu primer incendi seriós del mandat. Un tros d'incendi.